Pereiti į pagrindinį turinį

„Ukrenergo“: Černobylio elektrinei nutrauktas elektros tiekimas

„Dėl Rusijos okupantų karinių veiksmų Černobylio atominė elektrinė buvo visiškai atjungta nuo elektros tinklo. Atominė stotis neturi elektros tiekimo. Kariniai veiksmai vyksta, todėl linijų atkurti nėra galimybės“, – sakoma „Ukrenergo“ pareiškime.

Savo ruožtu Nacionalinė branduolinės energijos gamybos įmonė „Energoatom“ savo „Telegram“ kanale teigė, kad visų branduolinių objektų uždarymas draudžiamojoje zonoje yra susijęs su Černobylio AE – Kijevo pastotės – 750 kV perdavimo linijos pažeidimu, dėl kurio taip pat buvo padaryta žala. elektros energijos tiekimui Slavutičiaus mieste.

„Vienoje panaudoto kuro saugykloje yra apie 20 tūkst. panaudoto kuro rinklių. Jas reikia nuolat vėsinti, o tai įmanoma tik esant elektros energijai. Jei jos nėra, siurbliai negamins aušinimo. Todėl panaudoto kuro radioaktyviųjų medžiagų temperatūra jas gali paskleisti į aplinką. Su vėju radioaktyvus debesis gali būti nuneštas į kitus Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos, Europos regionus“, – pranešė bendrovė.

Gaisro gesinimo sistema taip pat neveikia. Tai didžiulė rizika kilus gaisrui, kuris gali kilti dėl sviedinio smūgio.

„Energoatom“ taip pat pranešė, kad dėl elektros energijos tiekimo nutraukimo objekte neveiks ventiliacija, o visas jame esantis personalas gaus pavojingą radiacijos dozę.

„Gaisro gesinimo sistema taip pat neveikia. Tai didžiulė rizika kilus gaisrui, kuris gali kilti dėl sviedinio smūgio. Šiuo metu vyksta karo veiksmai, dėl kurių neįmanoma atlikti remonto ir atnaujinti elektros energijos tiekimą“, – sakė „Energoatom“.

JT pavaldi agentūra taip pat išreiškė susirūpinimą dėl jėgainės darbuotojų, priverstų dirbti patiriant didelę įtampą dėl Rusijos pajėgų buvimo.

Personalo padėtis „blogėja“, nurodė TATENA, remdamasi Ukrainos branduolinės energetikos priežiūros institucija.

Nebeeksploatuojama elektrinė yra atskirties zonoje, kurioje yra uždaryti reaktoriai ir radioaktyviųjų atliekų saugyklos.

Jėgainėje tebedirba daugiau kaip 2 tūkst. darbuotojų, nes kompleksą vis dar reikia nuolat prižiūrėti, kad būtų išvengta dar vienos branduolinės katastrofos.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba trečiadienį tviteryje parašė, kad „atsarginiai dyzeliniai generatoriai gali 48 valandas maitinti“ elektrinę, tačiau pridūrė, kad „po to panaudoto branduolinio kuro saugyklos aušinimo sistemos sustos“.

TATENA vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) antradienį paragino „pajėgas, faktiškai kontroliuojančias kompleksą, skubiai paskatinti ten esančio personalo saugų keitimąsi.“

Jis dar kartą pasiūlė nuvykti į Černobylio kompleksą ar kur nors kitur ir susitarti dėl visų konflikto šalių „įsipareigojimų saugai ir saugumui“ Ukrainos atominėse jėgainėse.

Daugiau naujienų