Vokietijos ministras: tegu R. T. Erdoganas šaudosi žodžiais, o ne raketomis

Turkijos karinę operaciją prieš Sirijos kurdus pavadinęs „invazija“, Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas patvirtino, kad Berlynas ją laiko neteisėta, o ES, pasak jo, vis dar gali įvesti ekonomines sankcijas Turkijai.

Vokietijos neįtikino Turkijos paskelbtas neva teisinis pagrindas įsiveržti į kurdų apgyvendintus regionus Sirijos šiaurės rytuose, teigė H. Maasas, praneša „Deutsche Welle“.

„Atsižvelgiant į tai, ką mes žinome, ir tai, ką pati Turkija vadina teisiniu pagrindu, mes negalime su tuo sutikti. Nemanome, kad, pagal tarptautinę teisę, puolimas prieš kurdų pajėgas ar kurdų kovotojus yra teisėtas“, – televizijai ZDF sakė H. Maasas.

Panašiai kalbėjo ir kiti aukšti Vokietijos pareigūnai, įskaitant gynybos ministrę Annegret Kramp-Karrenbauer.

Pasak jos, Turkija „pažeidžia po Antrojo pasaulinio karo sudarytą tvarką“, pagal kurią konfliktai turi būti sprendžiami diplomatiškai, o ne karine jėga.

Ankara tvirtino, kad Sirijos kurdų Liaudies savigynos būriai (YPG) yra susiję su Turkijos laikoma teroristine Kurdistano darbininkų partija (PKK), o Turkija esą ginasi nuo „teroristų“ šalia savo sienų.

Nuo Turkijos karinės operacijos pradžios spalio 9 d. mažiausiai 160 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus, dar keli šimtai žuvo. Žmogaus teisių organizacijos įspėjo, kad Turkijos ir jos sąjungininkų Sirijoje kariai galėjo vykdyti karo nusikaltimus, įskaitant civilių žudynes ir masines egzekucijas.

H. Maasas taip pat pabrėžė, kad Vokietija atidžiai stebi Turkijos veiksmus po trapių paliaubų, kurias suderėti padėjo Jungtinės Valstijos, ir kurios, regis, padėjo bent trumpam sustabdyti kovas.

„Mes labai aiškiai pasakėme, kad galime imtis kitų priemonių, įskaitant ekonomines sankcijas“, – sakė jis.

„Forschungsgruppe Wahlen“ atliktos gyventojų apklausos duomenimis, 91 proc. vokiečių nepritaria ginkluotės eksportui į Turkiją, o 65 proc. palaikytų sankcijas šiai šaliai dėl pradėtos karinės operacijos Sirijoje.

H. Maasas taip pat pažymėjo, kad Berlynas sieks užtikrinti taiką, o ne tik trumpalaikes paliaubas.

„Darysime viską, kad šios paliaubos truktų ilgiau nei penkias dienas, o invazija būtų nutraukta“, – sakė jis.

Ministro teigimu, ES lyderiai nepritaria Ankaros ketinimams perkelti 2 mln. sirų pabėgėlių į taip vadinamą „saugumo zoną“ Šiaurės rytų Sirijoje. H. Maasas patikino, kad šis Turkijos planas turi būti aptartas su ES, nes būtent Briuselis moka milijardus eurų Turkijai, kad ši priimtų 3,6 mln. nuo Sirijos pilietinio karo pabėgusių žmonių.

„Mes nesutinkame su tuo, kad Sirijos pilietinio karo pabėgėliai prieš savo valią būtų perkelti iš Turkijos į saugumo zoną Sirijoje. Mes nemokėsime pinigų už tai, kas, mūsų nuomone, yra neteisėta“, – tvirtino H. Maasas.

Kruopščiai parinkdamas žodžius, H. Maasas pavadino Turkijos operaciją „invazija“, nepaisant Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano grasinimų taip jos nevadinti.

Ketvirtadienį R. T. Erdoganas išsiliejo ant H. Maaso asmeniškai, pavadindamas jį „politiniu diletantu“. Sekmadienį vakare duotame interviu H. Maasas, regis, nebuvo sukrėstas tokių Turkijos lyderio žodžių.

„Tiesa sakant, tegu ponas Erdoganas šaudosi žodžiais, o ne raketomis“, – pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raketa

Raketa portretas
Is kur jis saudysis raketomis? Prisipirko rusisku, o jos tai nesauna (nera analogu). :D

?

? portretas
Gaidziai kremlinotroliai negavo nurodymo ant vokieciu ir turku gaidiskais balsais gaidintis nesbijo. Gaidintis tik ant mazesniu gali.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių