„Wagner“ tvirtina, kad Bachmutas užimtas, Kyjivas sako, kad kovos tebesitęsia

Rusų karinės samdinių bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas šeštadienį pareiškė, kad Ukrainos rytuose esantis Bachmutas visiškai kontroliuojamas, bet Kyjivas sakė, kad mūšiai tęsiasi, nors ir pripažino, kad padėtis yra kritinė.

Bachmute, druskos kasyklų mieste, kuriame kadaise gyveno 70 000 žmonių, vyksta ilgiausias ir kruviniausias mūšis per daugiau nei metus trunkantį Maskvos plataus masto puolimą Ukrainoje.

Stebėtojai abejoja Bachmuto, kuriame, kaip manoma, ir Maskva, ir Kyjivas patyrė didelių nuostolių, užėmimo strategine reikšme, bet tai leistų Maskvai paskelbti pergalę po kelių žeminamų nesėkmių.

Tuo pat metu Kyjivas jau kelis mėnesius ruošiasi dideliam kontrpuolimui.

J. Prigožino pareiškimas nuskambėjo tuo metu, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dalyvavo Didžiojo septyneto (G-7) aukščiausiojo lygio susitikime Japonijoje.

Vaizdo kreipimesi, kurį anksčiau šeštadienį „Telegram“ paskelbė J. Prigožino spaudos tarnyba, jis sakė: „Šiandien 12 val. Bachmutas buvo visiškai paimtas.“

Vaizdo įraše, kuriame taip pat matyti griuvėsių fone stovintys kovotojai su Rusijos ir samdinių grupės vėliavomis, J. Prigožinas pridūrė, kad „Wagner“ perduos Bachmuto kontrolę Rusijos kariuomenei iki gegužės 25-osios ir atitrauks savo narius.

„Iki gegužės 25 d. mes visiškai ištyrinėsime Bachmutą, sukursime reikiamas gynybos linijas ir perduosime jį kariuomenei, – sakė J. Prigožinas. – Mes patys išvyksime į lauko stovyklas.“

J. Prigožino vaizdo įraše girdimas šaudymas.

Tuo metu Ukraina, kuri anksčiau šį mėnesį teigė pasiekusi laimėjimų Bachmute ir jo apylinkėse, sakė, kad kovos dėl miesto tęsiasi.

Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar „Telegram“ parašė, kad Bachmute vyksta įnirtingi mūšiai ir pavadino situaciją kritine.

„Mūsų kariai laiko gynybą „Lėktuvo“ rajone“, – nurodė ji.

„Šiuo metu mūsų gynėjai kontroliuoja tam tikrus pramoninius ir infrastruktūros objektus rajone“, – pridūrė H. Maliar.

Naujienų agentūra AFP negali patvirtinti nei „Wagner“, nei Ukrainos pareiškimų.

„Bachmuto mėsmalė“

„Wagner“ kovotojai vadovauja sunkiam, ištisus mėnesius trunkančiam Bachmuto puolimui. Tai ilgiausias ir kruviniausias 15 mėnesių besitęsiančio Rusijos karo Ukrainoje mūšis.

„Bachmuto – Bachmuto mėsmalės – užėmimo operacija truko 224 dienas“, – sakė J. Prigožinas, vilkintis kamufliažinę uniformą.

J. Prigožinas, įsitraukęs į vis viešesnę kovą su oficialiąja Rusijos kariuomene, tvirtino, kad Maskvos nuostoliai būtų buvę daug mažesni, jei ne nekompetentingi generolai.

Jis jau seniai skundžiasi, kad „Wagner“ nesuteikiamas tinkamas amunicijos kiekis.

„Čia (Bachmute) buvo tik „Wagner“, – sakė jis vaizdo įraše. – Mes čia kovojome ne tik su Ukrainos kariuomene, bet ir su Rusijos biurokratija.“

Jis neatskleidė, kiek „Wagner“ kovotojų žuvo Bachmute, bet sakė, kad dėl Rusijos karinės vadovybės kaltės nuostoliai buvę penkis kartus didesni.

Jis kaltino gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir Generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą, kad šie puolimą pavertė, jo žodžiais, savo pramoga.

„Vieną dieną istorijoje jie sumokės už savo veiksmus“, – sakė J. Prigožinas.

„Wagner“ gretose yra nežinomas buvusių kalinių skaičius – manoma, kad jų daug. J. Prigožinas pernai važinėjo po Rusijos kalėjimus ir verbavo kalinius, žadėdamas jiems amnestiją grįžus, jei jie išgyvens.

„Generolai, buvę teisėsaugos, FSB (saugumo tarnybos) darbuotojai ir buvę nuteistieji čia veikė kaip viena komanda“, – sakė J. Prigožinas.

Pastaruoju metu jis buvo užsipuolęs Maskvos karinę vadovybę.

Iki praėjusios žiemos frontas Rytų Ukrainoje buvo iš esmės įšaldytas, o didžioji dalis kovų vyko Bachmuto apylinkėse.

Dabar laukiama kontrpuolimo, apie kurį paskelbė Ukrainos valdžia, remiama Vakarų tiekiamos ginkluotės.

V. Zelenskis neseniai sakė, kad jo kariuomenei reikia daugiau laiko prieš pradedant puolimą.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeJevgenijus PrigožinasBachmutasWagner

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių