Protestai Baltarusijoje: Minske žuvo vienas žmogus

Baltarusijoje pirmadienį žuvo vienas protestuotojas, jo rankose sprogus „nenustatytam sprogstamajam užtaisui“, pranešė policija, patvirtinusi pirmąją demonstracijų auką.

„Vienas iš protestuotojų mėgino nusviesti nenustatytą sprogstamąjį užtaisą į teisėsaugos pareigūnus. Jis sprogo jo rankoje“, – teigė Vidaus reikalų ministerija ir pridūrė, kad tas asmuo mirė nuo sužeidimų.

Pasak ministerijos, įvykio vietoje dirba tyrėjai.

„Visos įvykio aplinkybės yra nustatomos“, – pridūrė Vidaus reikalų ministerija.

Pirmadienį Minske ir kituose Baltarusijos miestuose antrą vakarą iš eilės žmonės rinkosi protestuoti dėl kontroversiškų prezidento rinkimų, per kuriuos, Aleksandrui Lukašenkai lojalios Centrinės rinkimų komisijos tvirtinimu, jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai.

Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Nepriklausoma Baltarusijos žiniasklaida pranešė, kad policija panaudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas, siekdama išvaikyti susirinkusiuosius.

Žiniasklaida praneša apie sužeistuosius

 Baltarusijos žiniasklaida ir platformos „Telegram“ kanalai praneša apie sužeistuosius per demonstrantų susirėmimus su specialiųjų pajėgų pareigūnais Minske.

Televizijos kanalas „Belsat“ praneša, kad Puškino aikštės apylinkėse nukentėjo jo žurnalistė. Taip pat keli „Telegram“ kanalai pranešė apie sužeistą viešojo transporto vairuotoją, jam teikiama pagalba.

Pasak žiniasklaidos, prie prekybos centro „Ryga“ protestuotojai stato barikadas, susirinko apie 5 tūkst. žmonių.

Žiniasklaidos duomenimis, Minske riaušių policijos OMON pareigūnai prieš protestuotojus naudoja kurtinamąsias granatas, šaudo guminėmis kulkomis.

„Pilnai ekipuotas OMONas naudoja kurtinamąsias granatas, šaudo guminėmis kulkomis. Gatvėje – dūmai. Mūsų korespondentų teigimu, čia susirinkę tūkstančiai žmonių. Sprogimai iš Puškino [aikštės] girdimi už kelių kilometrų“, – praneša Baltarusijos portalas „onliner.by“.

Anksčiau pranešta, kad buvo sužalota leidinio „Naša niva“ žurnalistė Natalija Lubnevskaja.

Panaudojo gumines kulkas

Baltarusijos policija pirmadienį panaudojo gumines kulkas ir ašarines dujas, siekdama išvaikyti protestuotojus, antrą vakarą iš eilės susirinkusius protestuoti dėl kontroversiškų prezidento rinkimų.

Teisėsaugos pareigūnai pradėjo suiminėti protestuotojus, praneša baltarusių naujienų portalas „tut.by“.

„Prie viešbučio „Jubilejnaja“ susirinko apie 100 žmonių. OMONas sulaiko žmones“, – informavo portalas. Jo žiniomis, „sulaikyti 10 – 15 žmonių, tarp jų yra nepilnamečių“.

Vėliau riaušių policija OMON stūmė žmones nuo Sporto rūmų.

 Kaip pranešama, buvo panaudota kurtinamoji granata.

Sužalota žurnalistė

„Žurnalistai praneša, kad buvo girdėti pokštelėjimai, pasirodė dūmų. Galiausiai prospektas buvo uždarytas, šalia „Vostočnyj“ stoties yra kelios dešimtys specialiųjų pajėgų pareigūnų, kurie neleidžia žmonėms praeiti. Atvažiavo keli furgonai sulaikytiesiems vežti, iš kurių iššoko pareigūnai ir išsklaidė minią, keli žmonės buvo sulaikyti ir išvežti“, – praneša portalas.

Pareigūnai su pilna riaušių malšinimo ekipuote leido ašarines dujas ir guminėmis kulkomis šaudė į taikius protestuotojus Minsko centre. Be kita ko, buvo sužalota žurnalistė, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas liudininkas. 

Baltarusių naujienų portalas „onliner.by“ nurodė, kad nukentėjo leidinio „Naša niva“ žurnalistė Natalija Lubnevskaja, ji vežama į ligoninę.

„Kalvarijų gatvėje girdimi sprogimai ir matomi dūmai. Viaduku juda ginkluoti teisėsaugininkai. „Naša niva“ žurnalistei Natalijai Lubnevskajai sužeista koja. Laikraščio vyriausiasis redaktorius Jegoras Martinovičius pranešė, kad ji dabar vežama į ligoninę. Neaišku, kuo ji buvo sužeista“, – rašo „onliner.by“.

Pirmadienio vakarą protestai vyksta įvairiuose sostinės rajonuose. Minske tūkstančiai protestuotojų renkasi ne centralizuotai, kaip vakar, bet yra išsiskirstę po miestą mažomis grupėmis, jie skanduoja „Laisvė!“, „Gėda!“ ir „Tegyvuoja Baltarusija!“.

Be to, Minsko gatvėse aidi šimtų automobilių garso signalai, žmonės mojuoja vėliavomis.

Žmogaus teisių centras „Viasna“ praneša, kad protestuotojai renkasi ir kituose Baltarusijos miestuose, įskaitant Brestą, Mogiliavą ir Vitebską. Ten taip pat sulaikyta žmonių.

Ministras: teisėsauga neleis destabilizuoti padėties

Tuo metu vidaus reikalų ministras Jurijus Karajevas pareiškė, kad teisėsaugos organai neleis destabilizuoti padėties.

„Pareiškiame, kad neleisime destabilizuoti padėties šalyje. Jėgų ir išteklių tam yra pakankamai. Perspėjame, kad bet kokie įstatymų pažeidimai bus užkardyti, o kaltininkai – patraukti įstatymų numatyton atsakomybėn“, – pareiškė ministras, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Nesankcionuotų protestų organizatoriai naudojasi žmonėmis kaip žaliava, kviesdami juos į neteisėtus renginius, tvirtino jis.

„Destabilizuoti situaciją ir suskaldyti visuomenę bandė tie, kuriems nerūpi Baltarusijos interesai ir žmonės“, – pridūrė J. Karajevas.

Centrinės rinkimų komisijos skelbiami preliminarūs rinkimų rezultatai rodo, kad su 80,08 proc. balsų dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją, o opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja esą surinko 10,09 proc. balsų.

Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Sekmadienio vakarą į Minsko ir kitų Baltarusijos miestų gatves protestuoti išėjo opozicijos šalininkai, kilo protestuotojų susirėmimų su milicija; jie tęsėsi iki pirmadienio paryčių.

21 baudžiamoji byla

Žmogaus teisių gynėjai praneša, kad per susirėmimus Minske ir kituose miestuose nukentėjo dešimtys protestuotojų.

Tuo metu Vidaus reikalų ministerija pirmadienį paskelbė, kad per neramumus šalies miestuose buvo sužeisti 39 teisėsaugos pareigūnai ir daugiau kaip 50 civilių, buvo sulaikyta apie 3 000 žmonių, iš jų apie tūkstantis – Minske.

Baltarusijos tyrimų komitetas pirmadienį pranešė pradėjęs 21 baudžiamąją bylą dėl „masinių neramumų“ ir jėgos naudojimo prieš milicijos pareigūnus.

„Šiuo metu dėl įtarimų padarius šiuos nusikaltimus sulaikyta daugiau nei 80 žmonių. Dauguma jų yra 20–25 metų jaunuoliai. Kai kurie įtariamieji arešto metu buvo apsvaigę nuo narkotikų ar alkoholio“, – teigiama Komiteto pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neutralus

Neutralus portretas
Mums reikia tokio prezidento kaip Batka. Žmogus priešinasi supuvusiai demokratijai, pederasizmui ir kitoms žmogaus "vertybėms", nuo kurių mums patiems jau bloga. Abejoju, ar tokį balsų skirtumą galima suklastoti.

klausimėlis

klausimėlis portretas
tam nevispročiui dėl "karinio pereversmo Europoje". Toks įvyko 2014 metais Ukrainoje , - į tai Europa absoliučiai nesureagavo, nors Vokietija Prancūzija ir berods Lenkija buvo garantais kad Janukovyčius ir toliau liks savo poste pasirašęs taikos sutartį su opozicija. Na ir kur dabar Janukovičius, ir kas dabar darosi Ukrainoje?

Anonimas

Anonimas portretas
Perversmas nepavyko. Ir vėl pinigai vėjais nuėjo...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių