Žmogaus teisių aktyvistai ragina Kyjivą ištirti galimus Ukrainos pajėgų „karo nusikaltimus“

Žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ ketvirtadienį paragino Ukrainos valdžią pradėti tyrimą dėl galimų karo nusikaltimų, pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame matyti, kaip šalies kariai šaudo rusų karo belaisviams į kojas.

Nuo kovo 27 dienos internete platinamame įraše matyti, kaip trys kariškas uniformas dėvintys vyrai surištomis už nugaros rankomis pargriaunami ant žemės ginkluotų vyrų, ir šie vėliau šauna jiems į kojas.

Nors filmuotos medžiagos autentiškumo nepriklausomai patvirtinti nepavyko, naujienų agentūra AFP sugebėjo nustatyti geografinę buvimo vietą – tai Mala Rohanės kaimas, esantis netoli šiaurės rytinio Charkivo miesto, kurį Ukrainos pajėgos atkovojo po neseniai surengto puolimo.

Kovo 28 dieną AFP žurnalistams pavyko apsilankyti Mala Rohanėje, kur jie matė dviejų Rusijos karių kūnus, gulėjusius vienoje iš kaimelio gatvių. Gyvenvietė per kautynes buvo kone visiškai sunaikinta.

Dar du kūnai buvo iš dalies matomi po betono gabalais šulinyje.

„Jei tai pasitvirtintų, sulaikytų karių mušimas ir šaudymas jiems į kojas būtų laikomas karo nusikaltimu“, – sakoma vėlai ketvirtadienį paskelbtame HRW pareiškime.

„Ukraina turi įrodyti, kad ji gali ir yra pasirengusi užkirsti kelią rimtiems tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimams ir už juos bausti“, – priduriama pareiškime.

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius platformoje „Telegram“ pripažino, kad prievarta prieš belaisvius yra baustinas karo nusikaltimas.

„Su belaisviais elgiamės pagal Ženevos konvenciją, nepaisant jūsų asmeninių emocinių motyvų“, – sakė jis ukrainiečių kariams.

Rusijos pagrindinių baudžiamųjų tyrimų institucijos vadovas taip pat nurodė ištirti tą incidentą.

Nuo Maskvos invazijos pradžios vasario 24 dieną Rusijos kariai taip pat sulaukė kaltinimų piktnaudžiavimu.


Šiame straipsnyje: žmogaus teisėskaro nusikaltimaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių