Ukrainoje – kraupūs vaizdai: gatvėse guli tūkstančiai nužudytų, išniekintų, išprievartautų civilių

Civilių žudymas Ukrainos sostinės Bučos priemiestyje buvo „tyčinės žudynės“, po skubaus rusų pajėgų atsitraukimo iš Kyjivo srities sekmadienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

XXI amžiaus pragaras

„Žudynės Bučoje buvo tyčinės. Rusai siekia sunaikinti tiek ukrainiečių, kiek tik gali. Privalome sustabdyti juos ir juos išspirti. Reikalauju naujų triuškinančių G-7 sankcijų DABAR“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Kyjivo sritis. XXI amžiaus pragaras. Nužudytų vyrų ir moterų surištomis rankomis kūnai. Baisiausi nacizmo nusikaltimai grįžo į Europos Sąjungą (ES)“, – tviteryje parašė ukrainiečių prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas.

„Rusija tai darė tyčia. Paskelbkite embargą energijos ištekliams, uždarykite jūrų uostus. Sustabdykite žudymą!“

Su įnirtingu Ukrainos pajėgų pasipriešinimu susidūrusioms Rusijos pajėgoms atsitraukus iš Kyjivo srities, buvo rasta nemažai galimo civilių žudymo aplink Ukrainos sostinę įrodymų.

Bučos priemiestyje po Rusijos pajėgų atsitraukimo masinėse kapavietėse buvo rasti beveik 300 civilių kūnai, pranešė vietos pareigūnai.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė vienoje Bučos gatvėje matę mažiausiai 20 kūnų. Visi žmonės vilkėjo civilius rūbus.

Trys iš šių žmonių buvo rasti šalia dviračių, o kiti – šalia kulkų suvarpytų ir suknežintų automobilių. Vieno žmogaus rankos buvo balta medžiagos skiaute surištos už nugaros. Vyras buvo nušautas, o šalia jo kūno gulėjo atvertas ukrainietiškas pasas.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) sekmadienį pasmerkė Rusijos pajėgų prie Ukrainos sostinės Kyjivo vykdytus žiaurumus ir pažadėjo paskelbti Maskvai dar daugiau sankcijų.

„Esu sukrėstas pribloškiančių vaizdų, kuriuose matyti Rusijos kariuomenės vykdyti žiaurumai išlaisvintoje Kyjivo srityje. #BučaŽudynės“, – parašė jis tviteryje.

„Europos Sąjunga (ES) padeda Ukrainai ir nevyriausybinėms organizacijoms renkant būtinus įrodymus, kuriuos būtų galima panaudoti tarptautiniuose teismuose.“

Ch. Michelis pridūrė, kad „tolesnės ES sankcijos ir parama yra rengiama“.

Bučoje – šiurpūs vaizdai

Žinomas Ukrainos laidos „The World Inside Out“ vedėjas Dmitrijus Komarovas į Bučos miestą atvyko kartu su pareigūnais. Jis pasakojo, kaip žmonės verkė matydami duoną, kurios nematė jau mėnesį, praneša UNIAN.

Balandžio 1-ąją miestas buvo išvaduotas iš Rusijos įsibrovėlių gniaužtų. Iki šiol Bučą apžiūri pareigūnai.

„Ką aš galiu pasakyti... Vargšai... Važiavome ir matėme daugybę civilių žuvusių keliuose... Jaunų, senų... Jie amžiams liko savo gimtojo miesto gatvėse... Daug lavonų“, – atviravo D. Komarovas.

Jis atviras – žmonės verkė pamatę duoną, nes neturėjo ką valgyti.

„Nepatikėsite, žmonės verkė matydami duoną... Duonos jie nematė jau mėnesį“, – pridūrė Ukrainos laidos vedėjas.

Kariškis jam pasakojo, kad mieste buvo daug lavonų surištomis rankomis. Tai reiškia, kad žmonės priešinosi, o įsibrovėliai juos nušovė.

Balandžio 1 dieną Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Bučą ir dar beveik 30 gyvenviečių.

„Jie tegul masiškai pjauna ukrainiečius...“

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas savo paskyroje „Telegram“ paviešino šiurpias nuotraukas, kuriose – „šimtai, tūkstančiai žiauriai nužudytų Ukrainos civilių.“

„Svarbiausia, anot mūsų Europos partnerių, neprovokuoti rusų, tiesa? Svarbiausia – nepradėti Trečiojo pasaulinio karo? Svarbiausia, kad rusai neįsižeistų ir nenaudotų... Ką naudoti? Raketos, aviacinės bombos, tankai, civilių žudynės, gyvenamųjų rajonų bombardavimas, masiniai šaudymai kaip koncentracijos stovyklose? Ko dar jie nenaudojo? Dėl to pasaulis išvydo neapsakomą antihumaniškumo siaubą Bučoje, Irpinėje ir Hostomelyje. Šimtai, tūkstančiai nužudytų, išniekintų, išprievartautų, surištų, vėl išprievartautų ir vėl nužudytų. Šimtai, tūkstančiai Ukrainos civilių. Nužudytų itin žiauriai.

Šimtai, tūkstančiai nužudytų, išniekintų, išprievartautų, surištų, vėl išprievartautų ir vėl nužudytų. Šimtai, tūkstančiai Ukrainos civilių. Nužudytų itin žiauriai.

Labai šaunūs ir viską žinantys vakarykščiai ir šiandieniniai „Europos lyderiai“, šimtai veikiančių Europos politikų, kurie dabar sočiai valgo ir ramiai miega savo lovose, ar neturite noro atidžiau pažvelgti į šį Kyjivo srities rusų surengtą pragaro XXI amžiuje nuotraukų archyvą? Ar norėjote XXI a. Srebrenicos? Ar turite jį? Patenkinti? Ar norėjote reinkarnuoti Treblinką, paskatinti „rusų pasaulį“? Norite prisiminti pragaro siaubą, kai veikiantys krematoriumai degino gyvus žmones, nes jie buvo ukrainiečiai? Vėl bandote atsukti nugarą? Surengti dar vieną aukščiausiojo lygio susitikimą, kad susirūpintumėte ir purtytumėte galvą?

Dar kartą atidžiai pažvelkite į tūkstančius sudraskytų, išprievartautų, sudegintų ukrainiečių. XXI amžiuje. „Specialios operacijos“ rėmuose. Išdraskytų RUSŲ. Dabar dar kartą pasakykite pasauliui, kad RF yra gerai, tai verslas, Rachmaninovo uždrausti negalima. Pasižiūrėkite ir pasakykite tai. Arba nusigręžkite. Svarbiausia juk neprovokuoti. O jie tegul masiškai pjauna ukrainiečius...“, – rašė M.Podoliakas.

Pasibaisėjusi įvykdytais žiaurumais

Fiksuojama vis daugiau įrodymų apie rusų galimai vykdytus civilių žudymus okupacijos laikotarpiu.

AFP žurnalistai praneša vienoje Bučos – Kyjivo priemiesčio – gatvėje matę mažiausiai 20 kūnų. Visi žmonės buvo apsirengę civiliai. Taip pat netoliese esančiame kaime buvo rastas ir dingusio fotografo kūnas.

Trys iš šių žmonių buvo rasti šalia dviračių, o kiti – šalia kulkų suvarpytų ir suknežintų automobilių. Vieno žmogaus rankos buvo balta medžiagos skiaute surištos už nugaros. Vyras buvo nušautas, o šalia jo kūno gulėjo atvertas ukrainietiškas pasas, nurodė AFP žurnalistai.

„Visi šie žmonės buvo nušauti, – AFP pareiškė Bučos meras Anatolijus Fedorukas, kuris taip pat pranešė, jog mieste esančiose masinėse kapavietėse palaidota dar 280 žmonių. – Tai yra rusų okupacijos pasekmės.“

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras) sakė esanti „pasibaisėjusi Bučoje ir kituose Ukrainos miesteliuose įvykdytais žiaurumais. Pranešimai apie tai, kad rusų pajėgos taikėsi į nekaltus civilius, yra pasibaisėtini. JK bendradarbiauja su kitomis šalimis, kad būtų surinkta įrodymų ir paremtas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) tyrimas dėl karo nusikaltimų. Atsakingieji bus nubausti“, – vėlų šeštadienio vakarą parašė ji tviteryje.

Pasak L. Truss, Rusijos pajėgų „beatodairiški išpuoliai prieš nekaltus civilius per neteisėtą ir nepateisinamą Rusijos invaziją į Ukrainą turi būti tiriami kaip karo nusikaltimai“.

„Neleisime Rusijai nuslėpti savo dalyvavimo šiuose žiaurumuose skleidžiant cinišką dezinformaciją“, – pareiškė L. Truss ir pridūrė, kad JK „visapusiškai parems bet kokius Tarptautinio Baudžiamojo Teismo tyrimus“.

Ji taip pat paragino Rusijai paskelbti griežtesnių sankcijų.

Pasak L. Truss, yra labai svarbu, kad tarptautinė bendruomenė „ir toliau teiktų Ukrainai jai taip reikalingą humanitarinę ir karinę pagalbą, ir kad mes griežtintume sankcijas, kad būtų nutrauktas Putino karo mašinos finansavimas“.

TBT jau yra pradėjęs tyrimą dėl Ukrainoje galimai įvykdytų karo nusikaltimų, o kai kurie Vakarų lyderiai, įskaitant ir JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną), Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną yra pavadinę „karo nusikaltėliu“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat apkaltino iš šiaurinės Ukrainos dalies atsitraukiančius rusų karius užminuojant įvairus objektus bei spendžiant kitokius spąstus.

„Jie palieka po savęs visišką katastrofą ir daugybę pavojų. Pirmiausia, tęsiamas apšaudymas iš oro. Antra, jie užminuoja visą teritoriją. Užminuoja namus, įrangą, net nužudytų žmonių kūnus, – šeštadienį paskelbtame vaizdo pranešime kalbėjo Ukrainos prezidentas ir perspėjo sugrįžtančius žmones apie spąstus ir kitokius pavojus. – Judame į priekį. Judame atsargiai ir visi sugrįžtantieji į šį rajoną turi būti labai atsargūs.“

Jie palieka po savęs visišką katastrofą ir daugybę pavojų.

Nors, rodos, rusų pajėgos atsitraukia šiaurėje, sekmadienio rytą istoriniame Juodosios jūros uoste Odesoje buvo girdėti serija sprogimų. Vienas AFP žurnalistas pranešė matęs juodų dūmų stulpus ir ugnį, kaip manoma, strateginio miesto pramoninėje dalyje.

Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka sakė, kad Odesa buvo apšaudyta iš oro. „Kai kuriuose rajonuose pranešama apie gaisrus. Kai kurias raketas pavyko numušti oro gynybai“, – parašė jis „Telegram“ tinkle.

Tuo metu siekdamos dar labiau padidinti ekonominį spaudimą Rusijai, Lietuva, Latvija ir Estija šeštadienį pranešė visiškai nutraukusios rusiškų gamtinių dujų importą.

Kyjivo meras: Rusija vykdo genocidą 

Kyjivo meras Vitalijus Klyčko pareiškė esąs sukrėstas „žiaurių karo nusikaltimų“, kuriuos rusų pajėgos vykdė Ukrainos sostinės Bučos priemiestyje.

V. Klyčko, paminėjęs pranešimus apie sušaudytus civilius, vokiečių dienraščiui „Bild“ sekmadienį pareiškė, jog „tai, kas įvyko Bučoje ir kituose Kyjivo priemiesčiuose, galima apibūdinti tik kaip genocidą“.

Rusijai nebeturėtų atitekti nė vieno skatiko, tai kruvini pinigai, kurie naudojami žmonių žudynėms. Būtina nedelsiant paskelbti dujų ir naftos embargą.

Naujienų agentūros AP reporterių komanda sekmadienį matė mažiausiai devynių žmonių, kurie regis buvo sušaudyti, kūnus. Mažiausiai dviejų iš šių žmonių rankos buvo surištos už jų nugaros. Visi dėvėjo civilius drabužius, o mažiausiai trys buvo pusnuogiai. Vienas, regis, buvo iš arti nušautas į krūtinę.

V. Klyčko pareiškė, kad už šiuos „žiaurius karo nusikaltimus“ yra atsakingas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir pridūrė, kad civiliai buvo „sušaudyti, kai jų rankos buvo surištos“.

Kyjivo meras paragino visą pasaulį ir ypač Vokietiją nedelsiant nutraukti dujų importą iš Rusijos.

Anot jo, „gali būti tik viena pasekmė, ypač Vokietijai: Rusijai nebeturėtų atitekti nė vieno skatiko, tai kruvini pinigai, kurie naudojami žmonių žudynėms. Būtina nedelsiant paskelbti dujų ir naftos embargą.“

Pasaulis smerkia

Vokietijos kanclerio pavaduotojas ir ekonomikos ministras sekmadienį pareiškė, kad Ukrainos sostinės Bučos priemiestyje buvo įvykdytas „siaubingas karo nusikaltimas“, ir paragino paskelbti naujų Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai.

„Šis siaubingas karo nusikaltimas negali likti be atsako“, – pareiškė Robertas Habeckas (Robertas Habekas) vokiečių laikraščiui „Bild“ praėjus dienai po to, kai Ukrainos vietos pareigūnai pranešė, kad po Rusijos pajėgų atsitraukimo masinėse kapavietėse buvo aptikti beveik 300 civilių kūnai.

„Manau, tai reikalauja sugriežtinti sankcijas. Būtent tai mes rengiame su savo ES partneriais“, – pridūrė jis.

Šie vaizdai yra tarsi smūgis į paširdžius.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį taip pat pareiškė, kad daugybės civilių kūnų Bučos gatvėse vaizdas yra „smūgis į paširdžius“.

„Šie vaizdai yra tarsi smūgis į paširdžius, – CNN sakė jis. – Tai yra realybė, kuri vyksta kiekvieną dieną, kol tęsiasi Rusijos brutalumas prieš Ukrainą.“

Tuo metu NATO generalinis Sekretoriius Jensas Stoltenbergas, taip pat kalbėdamas su CNN, civilių žudynes Kyjivo priemiestyje Bučoje pavadino „siaubingomis“.

„Tai žiaurus elgesys su civiliais gyventojais, kokio Europoje nematėme dešimtmečius, siaubingas ir visiškai nepriimtinas“, – pareiškė jis.

Europos Sąjungai pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sekmadienį taip pat pasmerkė „nepakeliamus“ nužudytų civilių gyventojų vaizdus Ukrainos Bučos mieste ir pareiškė, kad Rusijos valdžia „turi atsakyti už šiuos nusikaltimus“.

„Gatvėse bailiai nužudyti šimtai civilių“, – tviteryje parašė jis, turėdamas omenyje Kyjivo priemiestį Bučą, iš kurio neseniai pasitraukė Rusijos pajėgos.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sekmadienį, kaip ir daugelis kitų, pareiškė, kad Rusijos kariai yra kalti dėl karo nusikaltimų Ukrainoje, kai Kyjivui perėmė aplink sostinę esančių teritorijų kontrolę buvo aptikta masinių kapaviečių bei nužudytų civilių.

„Niekingi Rusijos išpuoliai prieš nekaltus civilius Irpinėje ir Bučoje – tai dar vienas įrodymas, kad [Vladimiras] Putinas ir jo armija vykdo karo nusikaltimus Ukrainoje“, – pareiškė jis.

„Joks neigimas ar dezinformacija iš Kremliaus negali nuslėpti to, ką mes visi žinome esant tiesa – Putiną apėmusi desperacija, jo invazija žlunga, o Ukrainos ryžtas dar niekada nebuvo stipresnis“, – pareiškė premjeras.

B. Johnsonas pridūrė, kad JK remia Tarptautinio baudžiamojo teismo tyrimą dėl Ukrainoje įvykdytų žiaurumų.

„Teisingumo sekretorius davė leidimą papildomai finansinei paramai ir specialistų tyrėjų siuntimui – mes nenurimsime, kol nebus įvykdytas teisingumas“, – pridūrė jis.

Jungtinės Tautos sekmadienį pareiškė, kad Ukrainos sostinės Kyjivo priemiestyje Bučoje aptiktos masinės kapavietės kelia rimtų įtarimų dėl galimų karo nusikaltimų, ir pabrėžė, kad svarbu išsaugoti visus įrodymus.

„Tai, kas iki šiol yra žinoma, aiškiai kelia rimtų ir nerimą keliančių įtarimų dėl galimų karo nusikaltimų ir sunkių tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų“, – teigiama JT pranešime.

Savo ruožtu JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) pareiškė, kad jį „giliai sukrėtė“ masinių kapaviečių Bučoje vaizdai, ir paragino atlikti nepriklausomą tyrimą.

„Esu giliai sukrėstas Bučoje, Ukrainoje, nužudytų civilių gyventojų vaizdų. Labai svarbu, kad nepriklausomas tyrimas lemtų veiksmingą atsakomybę“, – sakė A. Guterresas.

V. Zelenskis: Rusijos pajėgos vykdo genocidą

Rusijos pajėgos Ukrainoje vykdo genocidą, interviu, JAV televizijai CBS sakė V. Zelenskis.

Tai jis pareiškė praėjus dienai po to, kai Kyjivo priemiestyje Bučoje buvo aptikta masinių ir akivaizdžiai nužudytų civilių gyventojų

„Tai yra genocidas. Visos tautos ir žmonių naikinimas“, – CBS laidai „Face the Nation“ sakė Ukrainos vadovas, kaip nurodoma televizijos pateiktoje stenogramoje.

„Mes esame Ukrainos piliečiai. Turime daugiau nei 100 tautybių. Kalbama apie visų šių tautybių sunaikinimą ir išnaikinimą“, – pridūrė V. Zelenskis.

Tai yra genocidas. Visos tautos ir žmonių naikinimas.

Praėjus trims dienoms po invazijos pradžios vasario 24 d., Ukraina pateikė skundą Tarptautiniam Teisingumo Teismui Hagoje, kaltindama Rusiją „genocido veiksmų planavimu“.

V. Zelnskio interviu transliuotas po to, kai visą pasaulį apskriejo vaizdai, kuriuose matomi civilių kūnai, besimėtantys Bučos gatvėse, o Ukrainos pareigūnas pareiškė, kad masinėje kapavietėje ten palaidota 280 kūnų.

„Esame Ukrainos piliečiai ir nenorime būti pajungti Rusijos Federacijos politikos. Dėl šios priežasties esame naikinami, – sakė V. Zelenskis. – Ir tai vyksta XXI a. Europoje. Taigi tai yra visos tautos kankinimas.“

Aptikta masinė kapavietė su 57 palaikais

Kyjivo priemiestyje Bučoje, kurio kontrolę neseniai susigrąžino ukrainiečių pajėgos, aptikta masinė kapavietė su 57 žmonių palaikais, pranešė vietos pareigūnas, AFP agentūrai parodęs prakastą griovų, kuriame guli palaikai.

„Štai čia yra ilgas kapas, kuriame palaidoti 57 žmonės“, – pagalbos tarnybos Bučoje viršininku prisistatęs Sergijus Kaplyčnyjus, kuris organizuoja palaikų iškasimą.

Masinė kapavietė yra už cerkvės miestelio centre. Matėsi maždaug dešimt kūnų, kai kurie kūnai buvo neužkasti arba tik dalinai uždengti žemėmis. Kai kurie palaikai buvo juoduose maišuose su užtrauktukais. Ant kitų matėsi civiliai drabužiai.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojeciviliainužudyti civiliaiBučasukrečiantys vaizdai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių