Pereiti į pagrindinį turinį

A.Valinsko pareiškimus nagrinės Seimo etikos sargai

2010-04-26 13:19
A.Valinsko pareiškimus nagrinės Seimo etikos sargai
A.Valinsko pareiškimus nagrinės Seimo etikos sargai / Julijano Gališanskio nuotr.

Seimo nario Arūno Valinsko viešus pareiškimus apie Prezidentę nagrinės Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK).

Sekmadienį Seimo narys konservatorius Evaldas Jurkevičius pranešė kreipęsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl parlamentaro, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) vadovo A.Valinsko "viešos reakcijos į Prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonę dėl kandidato į kultūros ministrus kompetencijos ir reputacijos".

E.Jurkevičius paklausė VTEK, ar valdančiosios partijos lyderis, "pavadinęs Prezidentės nuomonę "įžeistos bobos pozicija", nepažeidė tarnybines etikos, diskredituodamas Prezidento instituciją ir pačią Prezidentę, bei ar nepažemino Seimo nario vardo".

"Net per buvusio prezidento Rolando Pakso apkaltą niekas iš politikų neleido sau šitaip įžeidinėti prezidento, kaip tai padarė Arūnas Valinskas, reaguodamas į D.Grybauskaitės nuomonę dėl pastarojo politiko galimybės tapti kultūros ministru", - teigia E.Jurkevičius.

Pasak jo, "į kultūros ministrus veržiasi žmogus, kuris iš šalies atrodo lyg neturintis jokio supratimo apie kultūringą elgesį, nesusipažinęs su etikos normomis, gal net nesuprantantis, kokį atsakingą ir atskaitingą darbą dirba".

"Tikiuosi, kad VTEK kompetetingai ir nešališkai išanalizuos mano kreipimąsi bei skubos tvarka parengs išvadas. Jei kolegai A.Valinskui Seimo nario darbas per sunkus ar mažai apmokamas, linkiu ateityje jam tapti humoro laidos "Dviračio šou" originaliu aktoriumi", - sako E.Jurkevičius.

Tačiau VTEK šio kreipimosi nenagrinės. Jis bus perduotas Seimo etikos sargams. VTEK atstovai portalui pranešė, kad šiuo atveju keliamas klausimas dėl Seimo nario pareiškimų atitikimo Politikos etikos kodeksui. Tokius klausimus nagrinėja Seimo EPK, vadovaujama socialdemokrato Algimanto Salamakino. Tuo tarpu VTEK nagrinėja valdininkų bei politikų elgesį pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas.

"Taip, paprastai VTEK mums persiunčia tokius pareiškimus. Manau, kad ir šiuo atveju bus tas pats", - įsitikinęs Seimo EPK A.Salamakinas. "Mums pagal įstatymą ir Politikų etikos kodeksą priklauso svarstyti ne tik Seimo narių, bet ir ministrų pareiškimus, kurie gali pažeisti tą kodeksą. Kiek suprantu, šiuo atveju ir yra skundžiamas toks įtarimų keliantis pareiškimas", - pridūrė jis.

A.Salamakinas kol kas negalėjo pasakyti, kada bus nagrinėjamas E.Jurkevičiaus kreipimasis dėl A.Valinsko pareiškimų, tačiau tikai ne šią savaitę: "Pirmiausia turime tą kreipimąsi gauti, tada išnagrinėti, atlikti nedidelį tyrimą, tada galėsime pateikti savo išvadą. Manau, kad tik gegužę tai galėsime padaryti, netgi jeigu kreipimasis mums bus persiųstas artimiausiomis dienomis".

Sekmadienį pranešta, kad A.Valinskas atsisakė kandidatuoti į kultūros ministrus, o premjeras Andrius Kubilius atsisakė teikti jo kandidatūrą Prezidentei.

Tokią pozicija premjeras išsakė po to, kai D.Grybauskaitė pareiškė neketinanti pritarti A.Valinsko skyrimui kultūros ministru, o pastarasis šalies vadovei atsikirto įžeidžiamais epitetais.

A.Valinskas, penktadienį pavadinęs prezidentės nuomonę "įžeistos bobos pozicija", šeštadienį pareiškė nematąs pagrindo atsiprašyti.

Premjeras anksčiau žadėjo gerbti TPP siūlymą kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį pakeisti A.Valinsku. Tačiau po to Prezidentė pareiškė, kad visuomenės pasitikėjimo neturintis A.Valinskas ministru būti netinka.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų