Pereiti į pagrindinį turinį

Kompensacija už studijas į karinius mokymus vilioja moksleivius

2012-12-03 15:07
Kompensacija už studijas į karinius mokymus vilioja moksleivius
Kompensacija už studijas į karinius mokymus vilioja moksleivius / Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Galimybė ateityje gauti iki pusės sumokėtos studijų kainos kompensaciją į Lietuvos kariuomenės rengiamus bazinius karinius mokymus pritraukia moksleivius arba ką tik mokyklą baigusius jaunuolius, teigia Krašto apsaugos ministerija (KAM) ir karo prievolę administruojantys specialistai.

Pasak KAM, praėjusią vasarą iš 68 baigusiųjų bazinius karinius mokymus (BKM) kariuomenės mokomajame pulke Rukloje 15 buvo moksleivių.

Mokymus iš viso pradėjo 20 mokyklose dar besimokančių jaunuolių, tačiau penki per pirmąsias penkias dienas pasitraukė.

„Visi moksleiviai buvo iš skirtingų mokyklų, daugiausia - keturi - iš Vilniaus mokyklų. Pažymėtina, kad būtent būsimasis dvyliktokas ir buvo geriausias kurso karys, kuris po tarnybos grįžo į mokyklą“, - rašoma BNS pateiktame ministerijos atsakyme.

Tuo metu Krašto apsaugos savanorių pajėgų štabo Karo prievolės ir komplektavimo skyriuje dirbančio Laimio Bratiko teigimu, 2013 metų vasarą šiuose mokymuose taip pat tikimasi sulaukti apie 20 mokyklose besimokančių arba ką tik jas baigusių jaunuolių.

„Artimiausiai vasarai kol kas neregistruojame kandidatų, nes tik dabar žinome datas, kada bus šie kursai. Pati atranka, sveikatos patikrinimas šiek tiek užtrunka. Jau žinoma, kad vasarą bus galimybė apie 60 priimti. Mes prognozuotume, kad apie trečdalis grupės gali būti būtent moksleiviai arba ką tik baigę mokyklas“, - BNS sakė L. Bratikas.

KAM teigimu apie, apie trečdalis BKM pasirinkusių asmenų nurodė, kad tai padaryti paskatino „galimybė ateityje pasinaudoti studijų kainos kompensavimu“.

Pasak L. Bratiko, stebėjimai rodo, jog moksleiviai į BKM „ateina ne siekti profesinės karo tarnybos, o dėl tų privalumų, kuriuos suteikia baziniai kariniai mokymai“.

„Per mėnesį mes sulaukiame nuo 150 iki 200 paklausimų apie tarnybą, apie sąlygas, apie galimybes, apie profesijas. Apie trečdalis paklausimų yra apie subsidijas ir spėjame, kad tai gali būti moksleiviai, kurie mokosi ir galvoja apie studijas. Pagal klausimų pobūdį - jie teiraujasi, kokia suma bus kompensuojama, kokia tvarka“ - sakė jis.

Pagal įstatymą, baigusiems bazinius karinius mokymus ar kitaip atlikusiems privalomąją pradinę karo tarnybą gali būti kompensuojama iki 50 procentų bakalauro studijų sumos. Savo noru pasirenkantiems dalyvauti mokymuose yra numatyta ir kitų motyvacinių priemonių.Valstybinio studijų fondo pasiteiravus, ar jau yra pasinaudojusių tokia galimybe, paaiškėjo, kad realiai kompensavimas prasidės nuo 2013 metų sausio.

„Šiuo metu fondas duomenų pateikti negali, nes kompensavimo procesas realiai prasidės tik nuo 2013 metų sausio mėnesio. Fondas yra sulaukęs kelių asmenų neoficialių užklausų dėl jų už studijas sumokėtos kainos dalies kompensavimo situacijos išaiškinimo. Šiuo metu (...) aukštosios mokyklos savo nustatyta tvarka renka informaciją apie studentus, kurie jau yra baigę privalomąją pradinę karo tarnybą ar bazinius karinius mokymus. Statistikos ir studijų duomenų Fondas šiuo metu neturi“, - rašoma BNS pateiktame atsakyme.

Baziniai kariniai mokymai kariuomenėje organizuojami nuo 2009 metų. Jie sukurti formuoti rezervą atsisakius šauktinių kariuomenės, juos baigus taip pat galima pretenduoti į profesinę karo tarnybą.

Vykdant atranką į mokymus pirmenybė teikiama siekiantiems karybos pagrindų įgyti savo noru, tačiau įstatyme yra palikta galimybė nesusirinkus pakankamai savanorių į BKM kviesti privalomai.2012 buvo planuojama į BKM pakviesti apie 700 asmenų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų