Konservatoriai: tikroji ekonominė padėtis buvo slepiama

Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai apkaltino Gedimino Kirkilo Vyriausybę slėpus tikrąją Lietuvos ekonominę padėtį.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, Tėvynės sąjungai - Lietuvos krikščionims demokratams kartu su  koalicijos partneriais pradėjus formuoti būsimą Vyriausybę, aiškėja tikroji ekonominė ir finansinė krašto padėtis.

„G.Kirkilo Vyriausybė kalbėjo netiesą apie padėtį biudžete, nuslėpė tikrąją ekonominę situaciją  nuo visuomenės. Ji yra gerokai blogesnė, nei buvo deklaruojama iki šiol.

Vyriausybė Lietuvos žmonėms sakė netiesą apie šių metų biudžeto duomenis ir tik iš Europos komisijai nusiųstos informacijos  paaiškėjo  ilgai slėptas faktas, kad 2008 metų biudžeto deficitas gali būti žymiai didesnis, nei buvo planuojama šių metų pradžioje - vietoje 500 milijonų litų, jis sieks net 2,7 milijardo litų.

Vyriausybė pateikė Seimui kitų metų Valstybės ir Socialinio draudimo biudžetus, kurių bendras numatomas deficitas  apie 3 mlrd. litų. Valstybės biudžeto deficitas, kuris sieks net 2.7 mlrd litų,  priartėjo prie Europos Sąjungos nustatytos leistinos ribos, kurią peržengus gresia finansinės sankcijos.

Vyriausybės pateiktame 2009 metų biudžeto projekte yra rodomos nepagrįstai optimistinės bendrojo vidaus produkto augimo prognozės - apie 1,5 proc. Tačiau remiantis šių metų 3-io ketvirčio ekonominio vystymosi duomenimis, kitiems metams prognozuojamas žymiai didesnis ekonomikos augimo lėtėjimas. Todėl kitų metų nacionalinio biudžeto pajamų prognozes reikia mažinti bent 2 mlrd. litų. Tai reiškia, kad palikus tokį patį išlaidavimą, trūktų jau ne 2.7, o 4.7 mlrd. litų pajamų. 

Jeigu bent pusė šių metų valstybės biudžeto deficito persikels į kitus metus, tai deficitas kitais metais didės dar maždaug 0.5 mlrd. litų. Tokiu atveju Valstybės išlaidos viršys planuojamas pajamas jau ne 4.7 mlrd litų, o visais 5.2 mlrd. litų", - teigiama pranešime.

Konservatorių skaičiavimais, Lietuvai kitais metais reikės perfinansuoti 3 milijardų litų vertės anksčiau paimtas paskolas.

„Šiuo metu ir kitais metais tarptautinėse rinkose, krečiamose globalios krizės, yra sudėtinga pigiai pasiskolinti. Todėl valstybės biudžeto deficitas, viršijantis 5.2 mlrd litų, jeigu bus nesiimta priemonių jį iš esmės sumažinti, gali visiškai destabilizuoti valstybės finansų sistemą. Šitokia situacija valstybės finansų reikaluose galėtų virsti didžiule grėsme mūsų gyvenimui, jeigu naujoji Vyriausybė nesiimtų radikalių priemonių krizės įveikimui", - perspėja konservatoriai.


Šiame straipsnyje: KonservatoriaiKirkilas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių