Kūčias Seimas paskelbė švente (papildyta)

Seimas paskelbė gruodžio 24-ąją – Kūčias - šventine diena. Toks įstatymo pakeitimas įsigalios nuo kitų metų. Tačiau ir šiemet Kūčios gali tapti laisvadieniu, jeigu Vyriausybė itin skubiai priims atitinkamą nutarimą.

Jokios kitos šventės neatsisakyta

Už tai, kad Kūčios taptų švente, vakar balsavo 68 Seimo nariai, prieš nebuvo nei vieno, susilaikė 7.

Be to, parlamentarai priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo kreipėsi į Vyriausybę, ragindami jau šiųmetes Kūčias paskelbti laisvadieniu, už jį atidirbant ankstesnį šeštadienį. Greičiausiai gruodžio 18-oji gali būti paskelbta darbo diena.

Priimant Darbo kodekso pataisą dėl Kūčių paskelbimo švente, nebuvo atsisakyta jokios kitos šventinės dienos. Vyriausybė ir Seimo narys Žilvinas Šilgalis buvo pateikę pasiūlymą iš šventinių dienų sąrašo išbraukti gegužės 1-ąją – Tarptautinę darbo šventę.

Tačiau dauguma Seimo narių nepritarė šiam pasiūlymui – už balsavo tik 25 parlamentarai, prieš buvo 22, susilaikė 26.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė diskusijos metu paragino Seimo narius neišbraukti iš švenčių sąrašo gegužės 1-osios, nes toks yra Lietuvos įsipareigojimas, ratifikuojant Europos socialinę chartiją.

Todėl buvo pritarta Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pasiūlymui skelbti Kūčias laisvadieniu vietoje to neatsisakant jokios kitos šventinės dienos, kurių Lietuvoje šiuo metu yra 14.

Mitas, kad lietuviai per mažai dirba

SRDK narė Rima Baškienė informavo Seimą, kad komitetas siūlo Kūčias skelbti šventinė diena. „Bet pasiūlėme šio įstatymo įsigaliojimą nuo 2011 metų. Atitinkamai siūlome Vyriausybei jau šiemet perkelti į Kūčių dieną bet kurią kitą poilsio dieną“, - sakė ji.

Biudžeto ir finansų komiteto atstovas, konservatorius Petras Luomanas irgi pranešė, kad šis komitetas yra už gruodžio 24-osios paskelbimą švente. „Tačiau atitinkamai padidėjus švenčių dienų skaičiui, siūlome apsispręsti, kurios švenčių dienos atsisakyti. Taip pat sutikome, kad Kūčių paskelbimas švente įsigaliotų nuo kitų metų“, - teigė politikas.

Socialdemokratas Algirdas Sysas tikino, kad nėra geras pasiūlymas jau dabar priimti sprendimą šiųmetes Kūčias irgi skelbti laisvadieniu, už jį atidirbant ankstesnį šeštadienį: „Būtų labai blogas pavyzdys keisti darbo grafikus jau prasidėjus mėnesiui. Be to, daryti taip, kad už šventes yra atidirbama kurį nors šeštadienį, prieštarautų Europos socialinei chartijai, kurią Lietuva yra ratifikavusi“.

Pasak A.Syso, esą mitas, kad „lietuvaičiai tik švenčia ir mažiausiai dirba - tikrai neturime per daug švenčių, nėra priimtina XXI amžiuje ta liberali nuostata, kad geriausias lietuvis, kuris išvis neturi atostogų ir švenčių, tik dirba ir dirba“.

Ne diena, o absoliutus stresas“

Ž.Šilgalis aiškino, kad dabar, kai Kūčios yra darbo diena, „tai yra ne normali diena, o absoliutus stresas, nes reikia ne tik vakarui normaliai pasiruošti, bet ir pas gimines nuvažiuoti“. „Man, pavyzdžiui, reikia pas mamą už 300 kilometrų nuo Vilniaus nuvažiuot. O tądien būna labai daug kamščių, daug problemų visokių, dėl to net ir nelaimių pasitaiko“, - kalbėjo jis.

Ž.Šilgalis siūlė atsisakyti gegužės 1-osios, Kūčias paskelbiant švente: „Įvesti papildomą nedarbo dieną reikštų suduoti biudžetui dar vieną nemenką smūgį. Kūčios yra svarbiau už gegužės 1-ąją“.

Tvarkos ir teisingumo frakcijos narys Algimantas Dumbrava pasisakė už tai, kad Kūčios taptų laisvadieniu. „Šiemet už ją galėtume atidirbti, o kitąmet jau normaliai švęstume, neatsisakydami jokių kitų švenčių“, - sakė politikas.

SRDK pirmininkas konservatorius Rimantas Dagys tvirtino: „Neatitinka tikrovės nuomonė, kad per mažai dirbame ir per daug turime šventinių dienų. Turimos informacijos analizė rodo, kad taip anaiptol nėra. Šių metų Kūčių problemą galėtume išspręsti, suteikdami Vyriausybei galimybę apsispręsti, kurią dieną galima būtų atidirbti“.

Priklauso ir nuo Prezidentės

Po aštrių diskusijų pritarta pasiūlymui nuo kitų metų Kūčias paskelbti šventine diena, už ją neatidirbant ir nenaikinant jokių kitų švenčių. O ar bus šiemetinės Kūčios paskelbtos laisvadieniu ir kurią dieną reikėtų už jį atidirbti, turės apsispręsti Vyriausybė.

R.Dagys tvirtino žinąs, kad Vyriausybėje yra jau paruoštas nutarimo projektas, pagal kurį už Kūčias galėtų būti dirbama gruodžio 18 dieną, šeštadienį.

Beje, priimtojo Darbo kodekso pataisos dėl Kūčių paskelbimo švente likimas priklauso ir nuo Prezidentės Dalios Grybauskaitės. Ji gali nepasirašyti Seimo priimto įstatymo, jį vetuodama ir grąžindama parlamentarams svarstyti iš naujo.

Įvertino skeptiškai

SRDK pirmininko pavaduotojas, liberalcentristas Artūras Melianas skeptiškai vertino galimybę jau šiemet Kūčias paskelbti laisvadieniu ir Vyriausybės sprendimu atidirbti už jas šeštadienį, gruodžio 18-ąją.

„Aišku, negerai. Per vėlai susigriebta. Lieka vos kelios dienos iki gruodžio 18-osios, tad kodėl dabar reikėtų verstis per galvą ir sujaukti daugumai žmonių jau suplanuotą savaitgalį? Verslas irgi nukentės, nes ir jis planuoja savo darbą ne vieną dieną, bet kelias savaites į priekį“, - aiškino A.Melianas.

Jo nuomone, šiemet Kūčios dar galėtų likti darbo diena, o nuo kitų metų ji galėtų tapti šventine. „Nereikia blaškytis ir jaukti protų. Tokiems dalykams turi būti pasirengta iš anksto, o ne per vos kelias dienas“, - tvirtino SRDK vicepirmininkas. „Tokia skuba yra grynas populizmas prieš rinkimus“, - pridūrė A.Melianas.

Liberalcentristas sakė esąs už tai, kad Kūčios nuo kitų metų taptų šventine diena. „Tačiau tais metais, kai jos sutaps su darbo diena, reikėtų už tą laisvadienį atidirbti kurį nors gruodžio šeštadienį. Kitąmet Kūčios bus šeštadienį, tad ši taisyklė negaliotų, bet 2012-aisiais gruodžio 24-oji bus pirmadienis, todėl tais metais reikėtų už Kūčias atidirbti, pavyzdžiui, gruodžio 22 dieną ar savaite anksčiau“, - kalbėjo A.Melianas.

Apgailestavo, kad kreiptasi į Vyriausybę

Kūčių paskelbimo šventine diena vienas iniciatorių, socialdemokratas Edvardas Žakaris irgi nėra sužavėtas, kad tik paskutiniu momentu Seimas svarsto pasiūlymą jau šiemet Kūčias paskelbti laisvadieniu, o už jį atidirbti šeštadienį, gruodžio 18-ąją.

„Mes savo iniciatyvą pateikėme gana seniai – dar spalį. Seimas po pateikimo nusprendė, kad reikia šį klausimą svarstyti skubos tvarka, bet Seimo valdyba sustabdė procesą, nes kreipėsi į Vyriausybę, kad ši pateiktų savo nuomonę apie Kūčių paskelbimą laisvadieniu. Todėl ir užtruko šio klausimo svarstymas iki paskutinio momento“, - apgailestavo E.Žakaris.

Jis sutiko, kad nemažai žmonių jau yra suplanavę, ką veiks gruodžio 18 dieną, todėl jiems nebūtų lengva tądien eiti į darbą, jeigu staiga būtų priimtas toks sprendimas. Kita vertus, pasak E.Žakario, su darbdaviu „visuomet įmanoma pasitarti, susitarti, be to, tas darbo dienos perkėlimas bus rekomendacinio pobūdžio, niekas netrukdys šiemet dirbti per Kūčias, jeigu taip atrodys priimtiniau“.

O kitąmet ir vėlesniais metais, kaip sakė Seimo narys, Kūčios jau turėtų būti normali šventinė diena, už kurią, politiko nuomone, derėtų atidirbti kurį nors ankstesnį šeštadienį. „Mes nesiūlome didinti bendro šventinių dienų skaičiaus, bet ir nesiūlome atsisakyti kokių nors kitų švenčių“, - iniciatorių vardu kalbėjo E.Žakaris.


Šiame straipsnyje: Kūčiosšventinė diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių