Pereiti į pagrindinį turinį

L.Kaczynskis nustebintas Lietuvos Seimo sprendimo (papildyta)

2010-04-08 20:59
L.Kaczynskis nustebintas Lietuvos Seimo sprendimo (papildyta)
L.Kaczynskis nustebintas Lietuvos Seimo sprendimo (papildyta) / Prezidentūros nuotr.

Lenkijos prezidentas nesupranta, kodėl Seimas priėmė sprendimą atmesti siūlymą užsieniečių pavardes lietuviškuose pasuose rašyti originalo kalba.  

Vizito neatšaukė

Ketvirtadienį su vienos dienos darbo vizitu Vilniuje apsilankęs Lenkijos vadovas Lechas Kaczynskis pareiškė esąs nustebintas, kad Seimas nepritarė Andriaus Kubiliaus Vyriausybės pasiūlymui į lietuviškus pasus užsienietiškas pavardes leisti rašyti originalo kalba lotyniškais rašmenimis. Tokį pasiūlymą Seimas didele balsų persvara atmetė ketvirtadienį ryte. Dėl to buvo baimintasi, kad L.Kaczynskis gali atšaukti savo trumpą apsilankymą Vilniuje, numatytą ketvirtadienio pavakary.

Tačiau Lenkijos prezidentas atvyko ir susitiko su Lietuvos vadove Dalia Grybauskaite.

„Esu nustebintas Seimo sprendimu atmesti projektą, kuris leistų rašyti lenkiškas pavardes originaliai. Tai leidžia glaudžių santykių priešininkams turėti savo argumentus. Lenkijoje gyvena lietuvių, kuriems yra leista rašyti pavardes lietuviškai. Tikiuosi, kad šį klausimą anksčiau ar vėliau pavyks išspręsti. Manau, kad tai pasitarnautų mūsų geresniems santykiams“, - po valandą trukusio susitikimo žurnalistams sakė L.Kaczynskis.

Jo nuomone, leidimas rašyti pavardes originalo kalba atitiktų Europos Sąjungos taisykles. „Išlieku optimistas, kad kaip geri partneriai tikrai išspręsime tą problemą“, - tvirtino Lenkijos vadovas.

Nori ES pinigų dujotiekio statybai

D.Grybauskaitė irgi pareiškė tikinti, kad anksčiau ar vėliau pavyks išspręsti visas dvišales problemas, „kurios trukdo mūsų bendradarbiavimui vystytis“. „Ir tikiuosi, kad šiandieninės problemos nesugadins mūsų santykių“, - pridūrė ji.

Lietuvos Prezidentė priminė, kad jau 600 metų nuo Žalgirio mūšio laikų tęsiasi glaudus dvišalis bendradarbiavimas, kuris negali sustoti. „Abipusis bendradarbiavimas tarp dviejų valstybių jau prieš 600 metų buvo svarbus visai Europai. Todėl šiandien problemos neturi trukdyti tam bendradarbiavimui vystytis ir toliau rodyti pavyzdį Europai“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Jos nuomone, ypač svarbu bendradarbiauti ekonominėje, energetinėje srityje. „Būtina, kad Europos Sąjungos struktūrose prioritetiniu projektu būtų pripažinta ir sulauktų visokeriopos europinės paramos dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos statyba, kaip jau buvo pripažinta elektros tilto statyba“, - sakė Prezidentė.

Derins „Orlen Lietuva“ reikalus

L.Kaczynskis tvirtino, kad susitikime kalbėta ir apie Lietuvos, Lenkijos bei visos ES santykius su Rusija.

Pranešta, kad buvo aptarta Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos, priklausančios lenkų koncernui „PKN Orlen“, ateitis, galimybė bent dalį jos akcijų parduoti rusams. „Abu su prezidentu L.Kaczynskiu laikomės vieningos pozicijos, jog Lietuva ir Lenkija tarpusavyje derins ir kartu spręs energetikos problemas, kylančias su trečiosiomis šalimis, įskaitant ir klausimus, susijusius su įmone „Orlen Lietuva“, - sakė valstybės vadovė.

Ketvirtasis susitikimas

D.Grybauskaitė ir L.Kaczynskis džiaugėsi „užsimezgusiais gerais tarpusavio santykiais“, kuriuos ketinama tęsti, susitinkant gegužės mėnesį Varšuvoje rengiamame Rytų ir Vidurio Europos valstybių vadovų forume bei liepą minint Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejų. „Džiaugiuosi, kad mūsų tarpusavio santykiai su ponia Prezidente tokie geri. Tikrai susitiksime dar ne kartą šiemet - Žalgirio mūšio jubiliejaus ir kitokiomis progomis“, - kalbėjo Lenkijos vadovas.

Abu prezidentai po susitikimo tik perskaitė trumpus pareiškimus, atsisakę atsakinėti į žurnalistų klausimus.

Tai jau ketvirtasis dabartinės Lietuvos vadovės susitikimas su L.Kaczynskiu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų