Minint „Krištolinę naktį" bus uždegtos žvakutės

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su tolerancijos ugdymo centrais inicijuoja „Krištolinės nakties" įvykių minėjimą Lietuvoje.

Vilniuje žvakės bus uždegamos šiandien 18 val. prie Vilniaus choralinės sinagogos.

Prieš 70 metų - 1938 m. lapkričio 9-10 d. naktį - nacistinėje Vokietijoje prasidėję masiniai išpuoliai prieš žydus simbolizavo naują rasistinės politikos etapą ir gavo„Krištolinės nakties" (vok. Kristallnacht) pavadinimą, nes niokojant sinagogas ir kitą žydų turtą gatvės buvo nusėtos šukėmis.

Šiandien 18 val. prie Lietuvos miestuose esančių sinagogų, maldos namų, žydų mokyklų ar kitų žydų bendruomenei svarbių pastatų Tolerancijos ugdymo centrų ir mokyklų mokytojai bei moksleiviai uždegs žvakutes, taip prisimindami įvykius, kurie davė pradžią žydų genocidui Europoje, parodydami pagarbą Holokausto aukoms, atkreipdami visuomenės dėmesį į rasizmo, ksenofobijos ir antisemitizmo keliamus pavojus ir kas atsitinka kai visuomenė netinkamai reaguoja ir neužkerta kelio pirmosioms to apraiškoms.

Ši solidarumo ir atminties akcija Lietuvoje organizuojama tuo pačiu metu kaip ir kitose pasaulio šalyse - tai yra didelės tarptautinės akcijos dalis. Taip siekiama neleisti plisti rasizmo, antisemitizmo ir ksenofobijos virusui, kurių apraiškų, deja, esama ir Lietuvoje.

Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos iniciatyva paminėjimo renginiai vyks visoje Lietuvoje - Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Alytuje, Radviliškyje, Trakuose, Telšiuose, Kėdainiuose, Ukmergėje, Radviliškyje, Druskininkuose, Biržuose, Prienuose - renginiuose dalyvaus daugiau nei dešimtys tolerancijos ugdymo centrų ir mokyklų bei šimtai moksleivių. Jų dėka, žvakutės Lietuvoje užsidegs  net 21 Lietuvos vietovėse.

„Krištolinė naktis" -  1938 m. lapkričio  9 -10 naktį - išpuoliai prieš žydus Vokietijoje, kurių metu buvo nužudyta daugiau kaip 90 žmonių ir padegta šimtai sinagogų. Niokojant žydų turtą gatvės buvo nusėtos šukėmis, todėl prigijo „Krištolinės nakties" pavadinimas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių