Pereiti į pagrindinį turinį

Seimas pritarė D.Valio skyrimui generaliniu prokuroru

2010-06-03 19:27
Seimas pritarė D.Valio skyrimui generaliniu prokuroru
Seimas pritarė D.Valio skyrimui generaliniu prokuroru / Gedimino Bartuškos nuotr.

Seimas ketvirtadienį pritarė Prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymui naujuoju generaliniu prokuroru skirti Akmenės apylinkės prokuratūros vadovą Darių Valį.

Už šią kandidatūrą slaptai balsavo 73, prieš buvo 54, susilaikė 7 parlamentarai.

Būta ir abejonių

Naujuoju generaliniu prokuroru D.Valys taps tuomet, kai dekretą dėl jo paskyrimo pasirašys Prezidentė D.Grybauskaitė.

Kai kurie parlamentarai neslėpė abejonių dėl kandidato kompetencijos vadovauti visai prokuratūros sistemai. „Didelis klausimas, ar iš vietinės prokuratūros į pagrindinę atėjęs žmogus nebus „suvalgytas“ dabartinės sistemos“, - kalbėjo opozicinės Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis. Jis pranešė, kad frakcija nusprendė dėl kandidato balsuoti laisvai.

Laisvai nusprendė balsuoti ir valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos frakcija. Šios partijos pirmininkas Arūnas Valinskas sakė, kad frakcija „buvo susitikusi su kandidatu ir jis paliko malonų įspūdį“.

Tiki, kad susidoros su uždaviniais

Bet dauguma Seimo narių ir frakcijų buvo už valstybės vadovės pasirinktą kandidatą. „Gal jis ir per kiek per mažai žinomas. Bet teikiama kandidatūra turi daug savybių, kurios kelia pasitikėjimą“, - teigė valdančiosios Tėvynės sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas Valentinas Stundys.

„Mes tikime, kad šis kandidatas susidoros su keliamais uždaviniais“, - teigė Darbo partijos frakcijos seniūnas, opozicijos lyderis Vytautas Gapšys.

Opozicinės Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis atmetė abejones, kad naujas, iš apylinkės į Generalinę prokuratūrą atėjęs žmogus nesugebės pasiduoti politikų spaudimui ir „bus suvalgytas sistemos“. V.Mazuronis priminė, kad neretai pasitaiko, jog į aukštas pareigas yra skiriamas asmuo, neturintis pakankamos patirties. Toks esą buvo A.Valinsko išrinkimas į Seimo pirmininkus 2008-ųjų pabaigoje.

Dalis Seimo narių pareikalavo slapto balsavimo. Tam buvo pritarta vieno balso skirtumu, todėl kuris Seimo narys kaip balsavo, nėra žinoma.

Ieškos pavaduotojų

D.Valys po Seimo balsavimo rezultatų paskelbimo žurnalistams sakė ketinąs "visiems būti nešališkas". Jis žada stengtis, kad prokuratūra būtų atviresnė visuomenei, vykdytų efektyvesnį ikiteisminį tyrimą, geriau gintų viešąjį interesą.

Vienas pirmųjų darbų, kurių lauks naujojo generalinio prokuroro - savo pavaduotojų parinkimas. "Tai pirmas klausimas. Tikiuosi, jie bus surasti artimiausiu metu. Pagrindiniai reikalavimai - patirtis, kompetencija, atsidavimas tarnybai", - vardijo D.Valys reikalavimus kandidatams į generalinio prokuroro pavaduotojus.

D.Valys sakė ieškosiąs kandidatų ne tik Vilniuje, bet ir vietinėse prokuratūrose. Jis taip pat sakė jau turįs vieną kitą numatytą kandidatą, ketina su jais susitikti, tačiau tebėra "atviras visiems pasiūlymams". Su Prezidente galimi kandidatai į generalinio prokuroro pavaduotojus dar nederinti.

D.Valys atsisakė vewrtinti, ar Kęstutis Betingis galėtų likti vadovauti Kauno apygardos prokuratūrai. Laikinai einantis generalinio prokuroro pareigas Raimondas Petrauskas yra pasiūlęs K.Betingiui pasitraukti iš užimamų pareigų dėl esą blogai tirtos vadinamosios Kauno pedofilijos bylos. "Pirma reikia susipažinti su medžiaga ant generalinio prokuroro stalo, tada galima daryti išvadas", - paklaustas apie K.Betingio likimą atsakė D.Valys.

Premjeras tikisi pokyčių

Premjeras Andrius Kubilius pasveikino D.Valį su balsavimo Seime rezultatais ir pareiškė tikįs, kad naujasis generalinis prokuroras pasistengs grąžinti pasitikėjimą teisėsauga.

"Tikimės, kad jam pavyks atkurti pasitikėjimą Generalinę prokuratūra. Tai nebus lengva. Bet tikimės, kad jam pakaks ryžto ir gebėjimų. Tie gebėjimai pasimatys tuoj po to, kai jis pradės eiti generalinio prokuroro pareigas", - sakė A.Kubilius žurnalistams.

Premjero nuomone, "galbūt šviežias gūsis į sistemą padės išjudinti tas problemas, kurios kamuoja prokuratūrą".

Sutrumpėja kadencija

Parlamentarams ketvirtadienį pritarus D.Valio skyrimui, jo kadencija generalinio prokuratūros poste truks nebe septynerius, o penkerius metus. Prezidentė šiomis dienomis pasirašė praėjusią savaitę Seimo priimtas Prokuratūros įstatymo pataisas dėl generalinio prokuroro kadencijos sutrumpinimo.

Pataisomis taip pat numatoma, kad generalinis prokuroras į tas pačias pareigas gali būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės, o jo pavaduotojų įgaliojimų trukmė yra susieta su generalinio prokuroro kadencija.

37 metų D.Valys yra baigęs Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Akmenės rajono prokuratūrai jis vadovauja nuo 2001 metų gruodžio. Prieš tai kelerius metus D.Valys ėjo šios prokuratūros prokuroro pareigas. Prieš tapdamas prokuroru jis dirbo Akmenės rajono policijos komisariate tardytoju.

Generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Šis postas laisvas nuo vasario vidurio, kai iš generalinio prokuroro pareigų atsistatydino Algimantas Valantinas. Visą šį laiką prokuratūrai vadovauja R.Petrauskas.

Prezidentei gana sunkiai sekėsi rasti naują kandidatą į generalinius prokurorus. Neoficialiomis žiniomis, D.Grybauskaitės pasiūlymo užimti šias pareigas atsisakė apie tris dešimtis kandidatų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų