Pereiti į pagrindinį turinį

Seimo komisija spręs dėl P.Gražulio ir K.Uokos neliečiamybės

2010-09-28 18:42
Seimo komisija spręs dėl P.Gražulio ir K.Uokos neliečiamybės
Seimo komisija spręs dėl P.Gražulio ir K.Uokos neliečiamybės / Ingos Juodytės nuotr.

Seimas tik po etikos sargų išvados sudarė specialią komisiją, kuri spręs, ar reikia panaikinti parlamentarų Petro Gražulio ir Kazimiero Uokos teisinį imunitetą.

Antradienį Seimo narių dauguma balsavo už tokios laikinosios komisijos sudarymą. Komisija iki lapkričio pradžios turės nuspręsti, ar patenkinti generalinio prokuroro prašymą panaikinti dviejų parlamentarų teisinę neliečiamybę, siekiant juos patraukti atsakomybėn dėl pareigūnų reikalavimų nevykdymo per šiemet gegužę Vilniuje vykusias seksualinių mažumų eitynes. Seimui svarstyti ir priimti arba atmesti bus teikiamas atitinkamos rezoliucijos projektas.

Už komisijos sudarymą buvo 57 Seimo nariai, prieš - 10, susilaikė 11 parlamentarų.

Trylikos narių komisijai vadovaus valdančiojo Liberalų sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas, jo pavaduotoju paskirtas opozicinės Darbo partijos narys Mečislovas Zasčiurinskas.

Aštresnių svarstymų, priimant šį nutarimą, Seimo posėdyje beveik nebuvo. Tik vienas kitas parlamentaras piktinosi, kad Seimas neva tampa teisėsaugos įkaitu. "Mes tampame tik kažkokiais varžteliais. Siūlau iškart atmesti generalinio prokuroro teikimą, nesudarant jokios komisijos. Taip laiko sutaupysime ir visiems laikams išspręsime šį klausimą", - agitavo opozicinės Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis.

Pats P.Gražulis tam pritarė: "Čia yra Seimo požiūrio į vertybes klausimas". Jis teisėsaugos veiksmus savo atžvilgiu lygino su sovietmečiu patirtu sistemos spaudimu. "Tada mus norėjo sunaikinti fiziškai, dabar mus bando sunaikinti dvasiškai", - iš Seimo tribūnos postringavo P.Gražulis. Jis užsipuolė Švedijos, Belgijos ir kitų Vakarų šalių ambasadorius Lietuvoje, kurie esą gina "lietuviams nepriimtinas, nedoras vertybes", pasisakydami už seksualinių mažumų teisių gynimą.

"Atrodo, turime naują šventąjį - gyvą ir su priaugusia aureole, kurios niekaip "nenušriūbuosi", - ironizavo konservatorius Kęstutis Masiulis. "Vertybės ginamos ne kumščiais, kad ir kokios teisingos jos bebūtų. Teisėsauga vertins ne vertybių gynimą, o poelgius, jų atitikimą įstatymams. Petrai, reikėtų nedrebint kinkų, o vyriškai prisiimti atsakomybę", - kreipdamasis į P.Gražulį sakė K.Masiulis.

Į Seimo darbotvarkę klausimas dėl seksualinių mažumų eitynėse aktyviai protestavusių Tvarkos ir teisingumo frakcijos nario P.Gražulio bei Tėvynės sąjungos frakcijos nario K.Uokos teisinio imuniteto panaikinimo grįžo po to, kai dėl to savo išvadą pateikė Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK).

Seimas birželį nepritarė komisijos, kuri teiktų rezoliuciją dėl prokurorų prašymo panaikinti P.Gražulio ir K.Uokos teisinį imunitetą, sudarymui. Bet rugsėjo pradžioje EPK, išnagrinėjusi susidariusią situaciją, konstatavo, jog Seimo statutas imperatyviai nurodo sudaryti komisiją, jei yra atitinkamas generalinio prokuroro prašymas.

Generalinis prokuroras Darius Valys kreipėsi į Seimą, prašydamas duoti sutikimą baudžiamojon atsakomybėn parlamentarus P.Gražulį ir K.Uoką, dėl jų veiksmų per gėjų eitynes Vilniuje, kai parlamentarai nepakluso policijai.

Pagal Seimo statutą, remdamasis generalinio prokuroro prašymu Seimas turi sudaryti komisiją, kuri privalo parengti rezoliucijos projektus, ar patenkinti prokuroro prašymą, ar ne.

Jeigu rezoliucijos projekte numatoma patenkinti generalinio prokuroro teikimą, ji gali būti priimta, kai už projektą balsuoja daugiau kaip pusė, arba ne mažiau kaip 71, visų Seimo narių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų