Pereiti į pagrindinį turinį

Turistus Nidoje baugino pareigūnai

2008-08-19 11:31
Turistus Nidoje baugino pareigūnai
Turistus Nidoje baugino pareigūnai / „Klaipėdos“ nuotr.

Kai kurie vokiečių turistai atostogas Neringoje prisimins kaip košmarą - atvykusius į viešbutį juos pasitiko policijos pareigūnas piktai grūmodamas baudomis.

Eismas uždraustas

Prie kiekvieno įvažiavimo kelio į Nidos teritoriją stovi autobusų eismą draudžiantys ženklai. Tai apsunkina į viešbučius norinčių patekti turistų padėtį . Jei vairuotojai imtų laikytis šių taisyklių, poilsiautojai su lagaminais ir kitais nešuliais į apgyvendinimo įstaigas patekti galėtų po kilometrą ar net kelis iki jų keliaudami pėsčiomis. Todėl nepaisydami šių ženklų daugelio autobusų vairuotojai poilsiautojus nuveža iki viešbučio, o juos išlaipinę ir iškrovę bagažą išvažiuoja. Tačiau vienam vairuotojui toks noras padėti baigėsi ne itin maloniai. Turistai iš Vokietijos buvo priblokšti, kai į svečių namus „Palvė" juos autobusu atvežusiam vairuotojui priėjęs pareigūnas ėmė kažką piktai nurodinėti.

„Kaip visada laukiau atvykstančios naujos turistų grupės, kai netikėtai atbėgo gerokai persigandęs autobuso vairuotojas aiškindamas, kad iš jo kažko nori policijos pareigūnas. Iškart nuskubėjau pasidomėti, kas nutiko. Tuomet ir paaiškėjo, kad pareigūnas iš vairuotojo reikalavo sumokėti baudą, už tai, kad autobusas įvažiavo į teritoriją, kur jų eismas uždraustas", - apie nemalonų incidentą pasakojo viešbučio „Palvė" direktorė Gražina Wagner.

Į autobusą - pėsčiomis

Pasak beveik aštuoniolika metų su turistų iš įvairių šalių grupėmis dirbančios G.Wagner, per visą jos darbo istoriją tokių įvykių pasitaikę dar nebuvo. „Visuose pasaulio miestuose turistai turi teisę atvažiuoti iki tos vietos, kur ruošiasi gyventi ir išsikrauti lagaminus net ir tais atvejais, kai draudžiamas eismas. Visada tai daryti buvo galima ir Nidoje. Su policijos pareigūnais galiojo susitarimas, kad vairuotojai, atvežę bagažą, baudžiami nebus. Nežinau, kodėl vienas jų užsirūstino būtent ant šių poilsiautojų. Net mums bestovint ir besiginčijant pro šalį pravažiavo dar ne vienas autobusas, tačiau į juos reaguojama nebuvo. Man negaila sumokėti baudą - tai padariau iš savo asmeninių pinigų, bet man buvo gėda, kad šitaip elgiamasi. Juk buvo galima prieiti ir gražiai juos perspėti, tuomet tikrai nebūtų kilęs joks konfliktas", - pasakojo direktorė.

Nida pragyvena būtent iš turistų, tad, pasak G.Wagner, nuolat visi stengiasi poilsiautojams palikti pačius geriausius įspūdžius. „Tačiau dabar apie Nidą bus atsiliepiama tikrai ne iš geriausios pusės. Pikti liko ne tik patys turistai, bet ir jų gidė bei turizmo agentūra, kuri šią išvyką jiems organizavo, todėl jie apie šį įvykį Vokietijoje tikrai daug kam papasakos", - teigė pašnekovė.

Be to, anot jos, nemaloniausia buvo tai, kad pailsėjusių turistų pasiimti į viešbutį vairuotojas atvykti nebedrįso: „Įbaugintas pareigūno vairuotojas griežtai atsisakė poilsiautojus pasiimti iš viešbučio. Tą dieną, kai reikėjo išvykti, jis atėjęs visiems pasakė, kad į šio miesto teritoriją niekada nebevažiuos ir pakvietė visus iki autobuso ateiti pėsčiomis. Turistai nesiginčydami pasiėmė lagaminus ir išdidžiai kopė į aukštą kalną, ant kurio ir stovėjo autobusas. Išties jaučiausi labai nemaloniai, nes jie teigė iš Neringos išsivežantys baisius prisiminimus", - patikino G.Wagner.

Pareigūnas nubaudė teisėtai

Neringos policijos komisariato viršininkas Sigitas Šveikauskas, nors ir pripažino, kad įvyko nesusipratimas, tikino, kad pareigūnas jokio nusižengimo nepadarė: „Pareigūnas šiuo atveju buvo teisus, nes autobuso vairuotojas padarė net du Kelių eismo taisyklių pažeidimus - važiavo nepaisydamas ženklo, draudžiančio autobusų eismą ir įvažiavo į daugiabučio kiemą, į kurį apskritai draudžiama įvažiuoti bet kokiai transporto priemonei, išskyrus ten gyvenančių žmonių. Todėl jis ir buvo nubaustas minimalia - 50 litų bauda".

Vis dėlto pareigūnas pripažino, kad už tokį nusižengimą turistus atvežęs vairuotojas buvo baudžiamas pirmą sykį: „Su visų viešbučių administracijomis esame geranoriškai sutarę trumpam į ženklo galiojimo teritoriją įvažiavusių autobusų vairuotojų nebausti, tačiau šįkart buvo kitaip - atvykusio autobuso niekas nepasitiko, o vairuotojas autobusu vos neapgadino visų netoliese stovėjusių automobilių", - pasakojo viršininkas.

Spręs problemą

Tokiu pareigūno elgesiu pasipiktino ir miesto valdžia, kurios atstovų tikinimu, netrukus bus ieškoma būdų, kaip išspręsti šią problemą. Neringos savivaldybės Turizmo ir verslo komiteto pirmininkės Irmos Baltrušaitienės teigimu, policininkas taip elgtis neturėjo: „Savivaldybė yra patvirtinusi taisykles, kuriose numatoma, kad važiuoti pro ženklą, draudžiantį eismą, gali bet kuris turistas, kuris nori išsikrauti su savimi atsivežtus daiktus. Tai parašyta netgi lankstinukuose, kurie dalijami ekologinį mokestį sumokėjusiems žmonėms".

Iškart po šio incidento buvo sušauktas komiteto posėdis. „Nusprendėme imtis kokių nors priemonių - mėnesio gale visa miesto valdžia rinksis į posėdį, kuriame dalyvaus ir policininkai, tad tikiuosi rasime kažkokių bendrų sprendimų", - paaiškino I.Baltrušaitienė.

Anot jos, nors šio sezono metu jokių pakeitimų nebebus, tikėtina, kad kitąmet atsiras ženklų, leidžiančių į miesto teritoriją atvykusiems turistams pasiekti apgyvendinimo įstaigas bet kuria transporto priemone.

Eismas ribojamas naktį

Nuo šių metų liepos 1-osios Nidoje uždrausta važinėtis ir naktimis - iki vasaros sezono pabaigos įvažiuoti į miestą negalima nuo 22 val. iki 6 val. „Imtis tokių priemonių nusprendėme tada, kai dauguma poilsiautojų ėmė skųstis, kad mieste yra per didelis triukšmas. Ši taisyklė galioja tik Nidos teritorijoje, kituose Neringos gyvenvietėse - ramiau. Žinoma, jeigu turistai į Nidą atvyktų vėlai - jiems įvažiuoti ir išsikrauti daiktus galima ir naktį. Tikiuosi, tai supranta ir policijos pareigūnai", - pabrėžė I.Baltrušaitienė.

Vietiniai Neringos gyventojai važinėtis po miesto teritoriją be apribojimų gali visada. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų