Pereiti į pagrindinį turinį

Turtuoliams įtarimus dėl turto kilmės gali tekti išsklaidyti patiems

2010-09-02 22:55
Turtuoliams įtarimus dėl turto kilmės gali tekti išsklaidyti patiems
Turtuoliams įtarimus dėl turto kilmės gali tekti išsklaidyti patiems / "Scanpix" nuotr.

Valdantieji teigia, kad įtartini turtuoliai privalės patys įrodinėti savo turtų ir pinigų kilmę, o ne valstybė turės aiškintis, ar jie nepadarė ekonominių nusikaltimų.

Tokie siūlymai skambėjo Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės surengtame pasitarime su Seimo komitetų, atsakingų už kovą su korupcija, vadovais.

Dabar jei teisėsaugininkai suabejoja, ar kieno nors turtai nėra sukrauti iš kyšių, kontrabandos ar kitų ekonominių nusikaltimų, valstybė turi įrodyti įtartino žmogaus kaltę ir tik tada galima jį nubausti. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sako, kad tokia kova su korupcija brangi ir neefektyvi.

Jis teigia siūlysiąs Generalinėje prokuratūroje įsteigti naują padalinį, kurio pareigūnai stebėtų pinigų srautus, ir jei jiems kiltų abejonė, kad kažkieno pajamos ar turtai nepagrįstai dideli, įtariamasis turėtų pats įrodyti iš ko turtus susikrovė, antraip valstybė juos konfiskuotų.

„Reikia papildomų administracinių civilinių priemonių, kad ne valstybė įrodinėtų didžiulius pinigus leisdama, o tas asmuo, kuris įtariamas turintis nepagrįstai didelį turtą, dideles pajamas, turėtų pagrįsti, iš kur jas gavo – ar iš uošvienės, močiutės, ar tetos, ar dar kažko. Šitą mechanizmą, pasinaudodami Vakarų praktika, mes turime bandyti Lietuvoje įdiegti – tai nebus paprasta“, – tvirtina S. Šedbaras.

Po Seimo Pirmininkės sušaukto pasitarimo su trijų Seimo komitetų pirmininkais, kurio metu buvo tariamasi, kokius antikorupcinius įstatymus valdantieji ketina pateikti rudens sesijoje, politikai sakė pritariantys ir Prezidentės pateiktiems Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimams, pagal kuriuos valstybė galėtų lengviau konfiskuoti nusikalstamais būdais įgytą turtą, o apie korupciją pranešę žmonės būtų labiau saugomi valstybės.

Beje, į antikorupcinį pasitarimą Seimo Pirmininkė nepakvietė parlamento Antikorupcijos komisijos vadovo – buvusio Pagėgių mero Kęsto Komskio, kurį žiniasklaida sieja su kontrabanda.

„Aš prasidėjus Seimo sesijai dar kartą kreipsiuos į opozicines frakcijas, kadangi tai jų deleguotas atstovas, paklausti, ar tai būtinai turi būti ponas Komskis – tikrai šiandien aš juo nepasitikiu“, – sakė I. Degutienė.

Į postą K. Komskį delegavusi opozicinė „Tvarkos ir teisingumo“ frakcija teigia, kad įtarimai dėl jo ryšių su kontrabanda yra melas.

Seimo Pirmininkė taip pat pagrasino, kad Seimas nebepriimsiąs iš Vyriausybės įstatymų projektų, jei jie nebus įvertinti antikorupciniu požiūriu. Jos teigimu, šis įstatymų reikalavimas dabar nevykdomas. Kaip pavyzdį I. Degutienė nurodo pavasarį iš Vyriausybės atėjusį Statybų įstatymą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų