URM ministras: Europos ir Eurazijos saugumo dialogas turi tęstis

Kazachstane, Almatoje vykusiame neformaliame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalių narių užsienio reikalų ministrų susitikime dalyvavusio Lietuvos užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio teigimu, saugumo dialogas tarp Europos ir Eurazijos turi tęstis.

"Turime tęsti Korfu procesą ir atviras diskusijas apie sunkiausias mūsų bendro saugumo problemas", - Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas A.Ažubalis.

Europos ir Eurazijos saugumo dialogas, dar kitaip vadinamas Korfu procesu - tai 2009 metų birželio 27-28 dienomis Graikijoje Korfu saloje vykusiame neformaliame ESBO šalių narių užsienio reikalų ministrų susitikime pradėtas diskusijų apie Europos saugumo ateitį procesas.

Almatoje užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė didžiausius iššūkius ESBO regionui ir organizacijos vaidmenį kovojant su jais ir Kazachstano pasiūlymą surengti ESBO šalių vadovų susitikimą.

Liepos 16 dieną Lietuvos užsienio reikalų ministras, kaip būsimas ESBO pirmininkas 2011 metais, dalyvavo ESBO trejeto, į kurį įeina Lietuva, Kazachstanas ir 2009-aisiais organizacijai vadovavusi Graikija, susitikime, kuriame aptarė situaciją Kirgizijoje ir organizacijos šalių narių vadovų susitikimą, kurį kazachai siūlo surengti šiais metais Astanoje.

Be to, A.Ažubalis Almatoje susitiko su Armėnijos, Azerbaidžano, Graikijos, Jungtinės Karalystės, Kazachstano, Kirgizijos, Rusijos, Tadžikistano, Turkmėnistano užsienio reikalų ministrais, Uzbekistano užsienio reikalų viceministru, ESBO Parlamentinės Asamblėjos prezidentu.

Ministras planuoja aplankyti visas Centrinės Azijos valstybes kitais metais.

Ministras susitikime su Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu aptarė ESBO darbotvarkę, transnacionalines grėsmes ESBO regione.

Aptardami dvišalius klausimus ministrai akcentavo premjerų Vladimiro Putino ir Andriaus Kubiliaus iniciatyvą surengti abiejų šalių Pasitikėjimo forumą. Rusijos pusė, pasak pranešimo, laukia konkretaus Lietuvos pasiūlymo. A.Ažubalis informavo apie ketinimus Lietuvos pirmininkavimo ESBO pradžioje aplankyti pagrindines sostines, tarp jų Maskvą. S.Lavrovas esą pritarė, kad tai būtų tikslinga.


Šiame straipsnyje: Audronis AžubalisESBO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių