Lietuviško futbolo atgimimo šaukliai


Lietuvos futbolo federacijos (LFF) techninis direktorius Patrickas De Wilde pristatė 2020–2024 m. mūsų šalies futbolo techninę strategiją. Belgas patikino: pagrindinis tikslas – sugrąžinti Lietuvos futbolo rinktines į pergalių kelią.

 

Juodi rinktinių metai

2019-ieji Lietuvos futbolo rinktinėms buvo labai sudėtingi.

Valdo Urbono treniruojama vyrų futbolo rinktinė atrankos į 2020 m. Europos čempionato varžybose per aštuonerias rungtynes surinko vos 1 tašką ir savo grupėje užėmė paskutinę vietą.

Draugiškas rungtynes lietuviai lygiosiomis 0:0 sužaidė su Armėnija ir 1:0 įveikė Naujosios Zelandijos rinktinę, bet metus užbaigė 131-oje pasaulio reitingų lentelės pozicijoje.

Laimėjimais pasigirti negalėjo ir jaunimo (iki 21 metų) rinktinė. Donato Vencevičiaus treniruojama komanda atrankos varžybose 3:0 įveikė San Mariną ir lygiosiomis 0:0 sužaidė su Škotija, tačiau turėjo pripažinti Čekijos (0:2), Graikijos (0:1) ir Kroatijos (1:3) pranašumą. Surinkę 4 taškus jaunieji Lietuvos futbolininkai savo grupėje užima penktą vietą.

19-mečių ir 17-mečių rinktinės praeitų metų rudenį įvykusiose Europos čempionatų atrankos varžybose iškovojo po vieną pergalę ir patyrė po dvi nesėkmes bei savo grupėse užėmė trečias vietas. Valdo Trakio treniruojamiems 19-mečiams ypač apkarto akistata su bendraamžiais iš Ispanijos (0:8). Futbolo pamokų gavo ir su danais žaidę 17-mečiai – Audriaus Statkevičiaus auklėtiniai varžovams pralaimėjo 1:6.

Abi šios rinktinės nesužibėjo ir Baltijos taurės varžybose. Pernai birželį 19-mečių komanda 0:4 nusileido Suomijai, 1:5 – Latvijai ir tik su Estija sužaidė lygiosiomis (0:0). 17-mečių rinktinė taip pat lygiosiomis 0:0 sužaidė su estais, 1:2 pralaimėjo latviams ir net 1:7 – suomiams.

Skaudžių smūgių neišvengė jaunučių rinktinės. 16-mečių komanda 2019 m. balandį 2:6 nusileido bendraamžiams iš Turkijos, o Dariaus Žindulio treniruota 15-mečių rinktinė rugpjūtį "Development" turnyre net 0:9 – Sakartvelo futbolininkams. Kitas rungtynes lietuviai 0:2 pralaimėjo bosniams ir 2:1 nugalėjo moldavus.

105-ąją vietą pasaulio moterų futbolo rinktinių reitingų lentelėje užimanti mūsų šalies nacionalinė komanda pernai patyrė penkias nesėkmes Europos čempionato atrankos ciklo varžybose. Rimanto Viktoravičiaus treniruojamos lietuvės varžovėms iš Belgijos, Kroatijos, Rumunijos ir Šveicarijos nusileido bendru rezultatu 1:18. Baltijos taurės turnyre mūsų šalies futbolininkės 2:0 įveikė Estiją, bet 0:2 pralaimėjo varžybų nugalėtojomis tapusioms latvėms.

Pavyzdžiai jaunimui

Pristatydamas Lietuvos futbolo strategijos gaires P.De Wilde teigė, kad jo užduotis – nacionalinėms rinktinėms sugrąžinti nugalėtojų mentalitetą. Tuo pat metu 55-erių belgas perspėjo, kad greitų rezultatų tikėtis neverta.

Patrickas De Wilde

"Mes norime suvienyti visus, kurie domisi futbolu, norime juos įkvėpti, remti ir dirbti tvyrant abipusės pagarbos atmosferai. Jei dirbsime visi kartu, Lietuvos futbolas atsigaus. Tačiau iš pradžių turime įdiegti kokybišką vystymosi programą ir judėti į aukštesnį lygį. Dabar mes tik žengiame pirmus žingsnius. Noriu visus perspėti, kad tai bus ilgalaikis procesas. Ne sprintas, o maratonas. Šiais metais visi turėsime prisitaikyti prie naujos strategijos ir vizijos. Antrais metais bus paklotas pagrindas, o trečiais ir ketvirtais programos įgyvendinimo metais jau turime matyti konkrečius rezultatus", – konstatavo LFF techninis direktorius.

Esminiai techninės futbolo strategijos diegimo darbai vyks nacionalinėse šalies futbolo ekipose.

Didžiausios permainos įvyko jaunių ir jaunučių rinktinėse. Su jauniausiais šalies futbolininkais darbuosis nacionalinės šalies vienuolikės vyriausiojo trenerio asistentas Andrius Skerla, o 16–17 metų futbolininkus treniruos buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas Marius Stankevičius. Kaip ir A.Skerla, jis taip pat darbuosis ir vyrų rinktinėje.

"Manau, nacionalinėje rinktinėje mums labai trūko tarptautinio futbolo patirties. M.Stankevičius ir A.Skerla drauge sudarys labai stiprų vyriausiojo trenerio asistentų tandemą. Jie – jauni, bet aukšto lygio futbolo patirties turintys specialistai. Neabejoju, kad ateityje jie ir patys bus vyriausiaisiais treneriais. Manau, kad šiuo metu tai yra geriausi ir perspektyviausi futbolo specialistai Lietuvoje. Dar svarbiau, kad jie tuo pat metu darbuosis ir jaunimo rinktinėse, tad galės perteikti geriausiems jauniems Lietuvos futbolininkams savo žinias, aistrą ir patirtį, – pastebėjo P.De Wilde. – Lietuvoje tikrai yra daug jaunų ir talentingų futbolininkų, bet jiems reikia padėti, kad jie sparčiau tobulėtų ir nesutriktų pereidami iš jaunimo į vyrų futbolą. M.Stankevičius ir A.Skerla užtikrins glaudų ryšį tarp jaunimo ir vyrų rinktinės. Mums visi futbolininkai yra labai svarbūs, neturime teisės pražiopsoti nė vieno talento."

Asmeninis santykis

Jaunučių rinktinėse A.Skerlai talkins Vilniaus "Talentų futbolo akademijos" treneris Raimondas Vilėniškis, o M.Stankevičiui padės Alytaus "Dainavos" futbolo akademijos techninis direktorius Povilas Baliukonis.

Visas jaunimo rinktines suvienys ir dar vienas naujų trenerių tandemas. LFF techninio direktoriaus iniciatyva nuo šiol jaunimo rinktinėse bus ir individualiai su žaidėjais dirbsiantys treneriai. Aukščiausią Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) "A Goalkeeper" lygmens trenerio licenciją turintis 41-ų Audrius Paškevičius treniruos visų jaunimo rinktinių vartininkus, o buvęs Lietuvos rinktinės puolėjas Andrius Velička daugiau dėmesio skirs jauniesiems puolėjams.

Anot P.De Wilde's, šie specialistai bus atsakingi ne tik už individualias treniruotes, bet ir vadovaus specialiam projektui, kuris bus skirtas visų nacionalinių rinktinių vartininkams ir puolėjams.

"Noriu, kad per artimiausius metus visi futbolininkai ir treneriai susipažintų su mūsų futbolo filosofija. Mūsų sukurta žaidimo strategija bus perteikta visiems Lietuvos futbolo klubams, akademijoms ir mokykloms, dirbančioms pagal Briuselio "Anderlecht" vaikų ir jaunimo treniruočių metodiką. Tai bus ir patarimai treneriams, ir konkrečios treniruočių užduotys.

Šią informaciją perteikti turės mano suburta trenerių komanda, kuri dirbs su nacionalinių rinktinių futbolininkais treniruočių stovyklose ir turnyruose. Tuo pat metu mes daug dėmesio skirsime informacijai apie jaunus Lietuvos futbolininkus kaupti. Kitais metais kiekvienas jaunas ir perspektyvus žaidėjas turi būti įtrauktas į specialią duomenų bazę, kurioje bus pateikiama konkreti informacija apie jo sugebėjimus. Tai bus užduotis visam LFF techniniam skyriui. Mūsų laukia didelis darbas, bet mes esame tam tinkamai pasiruošę", – tikino P.De Wilde.

Jaunimo (iki 21 ir 19 metų) rinktinių treneriai D.Vencevičius ir V.Trakys ir šiais metais tęs savo darbus. Jiems talkins asistentai Rolandas Džiaukštas, Audrius Ramonas ir Davidas Afonso.

Didesnių pokyčių neįvyko ir moterų bei merginų futbolo rinktinėse. Nacionalinei moterų rinktinei ir toliau diriguos Šiaulių "Gintros-Universiteto" strategas R.Viktoravičius, 19-mečių merginų komandai vadovaus Vytautas Jančiauskas, 17-metėms – Rolandas Čepkauskas, o 15-metes treniruos Tatjana Veržbickaja.
Moterų ir merginų rinktinėse savo atstovą turės ir LFF techninis departamentas. Vyriausiesiems treneriams talkins Belgijos futbolo specialistas Cedericas Tullenersas.

"Manau, kad man pavyko suburti puikią jaunų, energingų ir pakeisti Lietuvos futbolo veidą entuziastingai trokštančių specialistų komandą. Dabar būtent jiems teks didžiausia atsakomybė. Jie turi sugrąžinti tikėjimą Lietuvos futbolu, įpūsti jam gyvybės, padaryti jį patraukliu reginiu. Esu tikras, kad futbolo ateitis Lietuvoje šviesi, nes jaunieji futbolininkai yra tikrai talentingi ir gabūs, tik reikia su jais kryptingai ir tikslingai dirbti", – konstatavo P.De Wilde.


 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių