Lietuvos rinktinei – vertinga katalonų pamoka (reportažas iš Ispanijos)

„Vaikinai gavo vertingą pamoką. Ką iš jos pasiimsime, priklauso tik nuo mūsų pačių. Aš tikiu, kad šis mačas buvo labai vertingas mums visiems: ir treneriams, ir žaidėjams“, – dėstė Lietuvos salės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Jevgenijus Ryvkinas. Ukrainiečio vadovaujama ekipa pirmajame kontroliniame mače Ispanijoje 1:5 nusileido Ispanijos elitinio diviziono klubui „Industrias Santa Coloma“.

Savaitę truksianti treniruočių stovykla Ispanijoje Lietuvos rinktinei prasidėjo nuo sunkiausio iššūkio. Jau pirmajame mače prieš lietuvius išsirikiavo viena kovingiausių šalies ekipų. Savo aikštėje žaidusi Santa Kolomos miesto komanda savo sudėtyje turi ne vieną Europos vicečempionės Ispanijos, Argentinos bei kitų nacionalinių rinktinių narį. Ne veltui, neseniai vykusiose Katalonijos taurės varžybose „Industrias“ nukovė ne bet ką, o garsiąją „Barca“ ekipą. Pastaroji prieš keletą savaičių viešėjo Kaune, kur be didesnio vargo laimėjo Čempionų lygos grupės etapą.

Nuo trečiadienio Ispanijoje stovyklaujantys lietuviai į pirmąjį mūšį metė ne visai tradicinį starto penketą: vietą vartuose užėmė jaunasis Ernestas Macenis, aikštėje išsirikiavo kur kas labiau patyrę Justinas Zagurskas, Lukas Sendžikas,  Albertas Voskunovičius ir  Vladimiras Derendiajevas. Nors svečius pastebimai slėgė startinis jaudulys, jie sugebėjo užmegzti rimtą kovą. Jau 2-ąją min. tiksliai į vartus smūgiavo J.Zagurskas, tiesa, jo spyrį patikimai sugėrė katalonų vartininkas. Dar sykį, tik jau kur kas nervingiau šeimininkai gelbėjosi 14-ąją mačo min., kai priešininkai netoli vartų pagriovė L.Sendžiką ir užsidirbo geltonąją kortelę. Santa Kolomos futbolininkai neliko skolingi. Jų gretose ypač išsiskyrė buvęs „Barca“ ekipos narys Sepe bei keletas kitų techniškų žaidėjų. Įpusėjus kėliniui itin pavojingą priešininkų 9 metrų baudos smūgį atrėmė E.Macenis. Tiesa, 17-ąją min. už lietuvių pražangą baudos aikštelėje skirtą 6 metrų baudinį realizavo Bruno Petry – 1:0 šeimininkų naudai. Minimaliu jų pranašumu pirmasis kėlinys ir baigėsi.

Po trumpo poilsio komandos vėl žengė į aikštę. Antrajame kėlinyje sužaidus vos porą min., Santa Kolomos ekipą perliejo šaltas dušas. Fiziškai galingas V.Derendiajevas laimėjo mikrodvikovą, perėmė kamuolį, atidavė jį L.Sendžikui, o šis, iššokęs prieš vartininką, savo šansu pasinaudojo pavyzdingai – 1:1.

Katalonus pribloškęs lietuvių dūris privertė šeimininkus sukrusti. Tą pačią min. jie surezgė greitą ataką, kurią elegantišku spyriu permesdamas kamuolį per vartininką užbaigė R.Bermusellis – 2:1. Kurį laiką lietuviai dar mėgino atsikirsti, tačiau 24-ąją min. kamuolys trečią kartą įskriejo į jų vartus - šįsyk nuo Beno Spietinio kojos (3:1). 26-ąją min. puikia proga įsirašyti antrąjį įvartį nepasinaudojo L.Sendžikas. Kėliniui persiritus į antrąją pusę šeimininkai pelnė dar su įvarčius, o akivaizdžiai išsikvėpę lietuviai varžovams jau nebeprilygo.

„Stengėmės, kiek galėjome. Man asmeniškai tai buvo gal vienos svarbiausių karjeros rungtynių. Smagu, kad treneris tiek manimi pasitikėjo, leido daug žaisti. Manau, kad komandos nenuvyliau, nors darbo tikrai užteko“, – kalbėjo ne kartą ekipą gelbėjęs vartininkas E.Macenis.

„Nieko baisaus. Pamatėme varžovų lygį, pasitikrinome savąjį, o rezultatas ne tiek svarbu. Man daug svarbiau pamatyti, kad sugebame drausmingai gintis ir pavojingai kontratakuoti. Tik tokių gerų atkarpų norėtųsi kuo ilgesnių. Pamatysite, jei įgyvendinsime žaidimo planą ir visi dirbsime taip pat nuoširdžiai, kaip iki šiol, pergalės tikrai ateis“, – ramino treneris J.Ryvkinas.

2020 metų pasaulio čempionatui Lietuvoje besirengiantys mūsų šalies futbolininkai kontrolinių rungtynių maratoną pratęs dviem tarptautinėmis akistatomis sekmadienį ir pirmadienį su Andoros nacionaline komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių