Pereiti į pagrindinį turinį

Pasaka baigėsi, bet intriga lieka

2016-07-05 08:49

Du brangiausi žemyno futbolininkai stovės skirtingose barikadų pusėse ir žūtbūtiniame mūšyje mėgins žengti į Europos čempionato finalą. Rytoj Lione ietis sukryžiuos Portugalijos ir Velso ekipos, o ketvirtadienį Prancūzija mėgins atlaikyti vokiečių šturmą.

Scanpix nuotr.

Atsisveikino išdidžiai

Paskutinieji į pusfinalio traukinį įšoko Prancūzijos futbolininkai. Kaip ir dera mandagiems šeimininkams – pirmiau praleidę kitus tris svečius – portugalus, velsiečius ir vokiečius. "Les Bleus" (mėlynieji – aut. past.) sekmadienį Paryžiuje 5:2 nepaliko vilčių Islandijos ekipai.

Švedo Larso Lagerbacko treniruojami islandai, skirtingai nei ankstesniuose mačuose, nesugebėjo įžiebti intrigos. Prancūzijos atakų lavina juos nušlavė dar iki pertraukos. Olivier Giroud, Paulis Pogba, Dimitris Payet ir Antoine'as Griezmannas vienas po kito siuntė kamuolį į Hanneso Halldorssono ginamus vartus.

Kai atrodė, jog islandai neišvengs gėdingo antausio, šie ir vėl parodė charakterį. Kolbeinas Sigthorssonas (56 min.) ir Birkiras Bjarnasonas (84 min.) rezultatą sušvelnino, o dar viename epizode arbitras nesiryžo skirti 11 m baudinio į šeimininkų vartus.

"Taip pralaimėti liūdna, bet neturėtume labai išgyventi. Namo galime vykti aukštai iškeltomis galvomis", – sakė L.Lagerbackas.

Uždarbis – įspūdingas

Šis 67-erių metų švedas, laikomas sumaniu taktiku, dar iki pirmenybių pradžios buvo pranešęs, jog savo misiją Islandijos rinktinėje jau baigė ir vairą perduos vietiniam specialistui Heimirui Hallgrimssonui.

"Treniravau Islandiją 4,5 metų. Tai buvo fantastiška kelionė, ilgam įstrigsianti mano širdyje. Mačiau, kaip čia žmonės išgyvena dėl savo komandos. Tai iš tiesų jausminga", – dėstė L.Lagerbackas.

Švedas pabrėžė neabejojąs, jog jo auklėtinių laukia šviesi ateitis, o sėkmė Europos čempionate taps postūmiu viso šalies futbolo progresui. Islandai, dėl sėkmingo pasirodymo Prancūzijoje, vien iš turnyro rengėjų uždirbo apie 14 mln. eurų ir žada didinti investicijas į futbolo infrastruktūrą.

Užčiaupė žvaigždes

Pagal gyventojų skaičių net dešimt kartų Lietuvai nusileidžianti Islandija tapo vienu didžiausių atradimų Europos čempionatų istorijoje. Islandai, kuriems debiutiniame turnyre buvo prognozuojama nesėkmė jau grupės etape, užtikrintai įveikė pirmąjį barjerą.

Jie F grupėje aplenkė Portugalijos komandą, priversdami prikąsti liežuvį šios komandos lyderį Cristiano Ronaldo. Išpuikusi portugalų žvaigždė po lygiųjų su islandais atsisakė keistis marškinėliais ir vikingų žaidimą pavadino antifutbolu.

Iš tiesų atletišką, gynybinį žaidimą demonstravusi Islandijos rinktinė įrodė gebanti kurti ir atakuoti. Islandai įvarčius mušė visuose penkiuose mačuose, o skambiausi jų antausiai teko milijonierių gausa pasižyminčiai Anglijos rinktinei, gėdingai kritusiai jau aštuntfinalyje.

Ginklas – improvizacija

Pirmenybėse žygį tęsiančio C.Ronaldo ir kompanijos trečiadienį laukia Garetho Bale'o vedama Velso komanda. Madrido "Real" klube pirmaisiais smuikais griežiantys C.Ronaldo ir G.Bale'as laikomi brangiausiais Senojo žemyno futbolininkais. Jų vertė viršija 100 mln. eurų.

Pusfinalio mače velsiečių situaciją sunkina itin svarbaus žaidėjo Aarono Ramsey netektis. Londono "Arsenal" saugas mūšį praleis dėl viršyto geltonųjų kortelių limito.

Kitam pusfinaliui besirengiančios Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Loewas jau suka galvą, kaip sustabdyti grėsmingai įsibėgėjusius prancūzus.

"Prancūzai sužaidė galingai. Jie turės ir namų sienų palaikymą, tačiau nemanau, kad viename mače šis faktorius turės lemiamos reikšmės. Aš pasitikiu visais savo žaidėjais, net tais, kurie dar nežengė į aikštę", – pabrėžė J.Loewas.

Pasaulio čempionų strategas atkreipė dėmesį, kad Prancūzijos rinktinė ypač pavojinga dėl gebėjimo improvizuoti. Atakuojant jų saugai A.Griezmannas ir P.Pogba nuolat keičia pozicijas, taip keldami dar didesnių rūpesčių savo varžovams.


Statistika

Prancūzija–Islandija 5:2 (4:0). Paryžiaus "Stade de France" stadionas, 76 833 žiūrovai. Įvarčiai: O.Giroud (12 ir 59), P.Pogba (19), D.Payet (42), A.Griezmannas (45) / K.Sigthorssonas (56), B.Bjarnasonas (84).

Pusfinalis

Liepos 6 d.

22 val. Portugalija–Velsas

Liepos 7 d.

22 val. Prancūzija–Vokietija

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų