Pirmosios lygos vadovas P. Aleksonis: „Mūsų tikslas - konkurencinga lyga“

  • Teksto dydis:

Šeštadienį keturiomis rungtynėmis Jonavoje, Šiauliuose, Kretingoje ir Vilniuje prasidės jau 32-osios Lietuvos futbolo federacijos (LFF) pirmosios lygos pirmenybės. Sekmadienį Kaune, Panevėžyje ir Gargžduose bus sužaisti dar trys 1-ojo turo mačai.

Pirmoji lyga sezoną pasitinka gerokai pasikeitusi. Šiemet iš antrojo pagal pajėgumą šalies futbolo diviziono išėjo net trys iš keturių pernykščių lyderių. Prie pirmosios lygos nugalėtojo Kėdainių „Nevėžio“ prisidėjo vicečempionas Kauno „Hegelmann Litauen“ bei 4-os vietos laimėtojas Telšių „Džiugas“. Su šia trijule į A lygą persikėlė ir turnyro senbuvė Alytaus „Dainava“. Kita vertus, iš LFF antrosios lygos pakilo Kazlų Rūdos „Šilas“, joje 15 metų nematytas Plungės „Babrungas“ bei Klaipėdos „Neptūnas“. Minėtos ekipos prisidėjo prie pernykštės bronzos medalio laimėtojos „Jonavos“ ekipos, FA „Šiaulių“, Mažeikių „Atmosferos“, Kretingos „Minijos“, Vilniaus „Baltijos futbolo akademijos“ (BFA) bei šešių dublerių komandų: Vilniaus „Žalgiris“ B, „Kauno Žalgiris“ B, „Panevėžys“ B, Vilniaus „Riteriai“ B, Gargždų „Banga“ B bei Marijampolės „Sūduva“ B. Visi dalyviai kovos dviem ratais ir iki lapkričio mėn. išsiaiškins lygos nugalėtojus, prizininkus bei likusias vietas.

Dar daugiau permainų tarpsezoniu įvyko organizacine prasme. Prie lygos vairo dar praėjusį rudenį stojo naujasis direktorius Petras Aleksonis, lygos virtualūs namai pakeitė adresą į www.1lyga.lt, startavo ne vienas su lyga susijęs projektas. Mintimis apie startuojantį sezoną pasidalino jos vadovas P.Aleksonis.

- Pirmosios lygos turnyre šiemet, kaip ir pernai, startuoja 14 klubų - atrodytų, niekas pernelyg nepasikeitė. Vis dėlto po praėjusio sezono lygą paliko net keturi iš šešių stipriausių klubų. Ar esate patenkintas galutine dalyvių sudėtimi?

- Pradėčiau nuo padėkos aukštyn į A lygą pakilusiems klubams ir jų vadovams. Per visus tuos sezonus jie atliko didelį darbą visai mūsų lygai tiek organizacine, tiek tradicijų puoselėjimo prasme. Šios ekipos jau buvo subrendę A lygai ir tai įrodinėja nuo pirmųjų turų. Negalima pamiršti ir šiemet į pirmą lygą pretendavusių Kauno „Be1 NFA“ ir Kauno raj. „Garliavos“ klubų. Jie nemažai nuveikė ruošdamiesi mūsų sezonui, atliko namų darbus, bet vis tik šiek tiek pritrūko ir šiemet dar nestartuos. Tačiau įdirbis niekur nedings ir jiems pravers ateityje.

Kalbant apie galutinę sudėtį, lyga turėtų būti konkurencinga ir įdomi žiūrovams. Yra nemažai klubų, kurie neabejotinai norės užimti atsilaisvinusį sostą ar užsikabinti medalius. Ateina ir ambicingi naujokai, kurie tikrai norės įkąsti senbuviams. Turėsime ir šešias dublerių komandas. Matysime daug perspektyvaus jaunimo, kuris yra alkanas pergalių ir noro tobulėti. O tai atspindi mūsų lygos idėją.

- Kokią matote pirmosios lygos vietą bei paskirtį Lietuvos klubinio futbolo sistemoje?

- Kiekviena lyga privalo turėti savo identitetą. Pirma lyga - patirties ir jaunystės mišinys. Esame puiki platforma tiek klubams, tiek treneriams ir žaidėjams save parodyti ir siekti tolimesnių aukštumų. Taip pat esame labai svarbūs kalbant apie futbolo regionuose vystymąsi. Atliekame ir sportinę, ir tam tikrą socialinę misiją, motyvuojant bei ugdant jaunimą miesteliuose bei rajonuose.

Lyga turi gana plačią geografiją, savo žiūrovą, stiprybių ir bruožų, kuriais gali sudominti tiek sirgalius, tiek potencialius rėmėjus. Pagrindinė mūsų lygos vertybė yra klubai, juose dirbantys žmonės, kurie kiekvieną dieną ateina į darbą vedini bendro tikslo – puoselėti futbolą savo regionuose, o kartu ir visoje šalyje.

- Kokius projektus, naujoves šiemet vystysite?

- Futbolo klubai pastaruoju metu susiduria su dideliais iššūkiais vystant savo organizacijas. Mūsų lygos vaidmuo padėti jiems atrasti raktą į sėkmę. Šiuo tikslu lyga vykdys nemažai projektų bei veiklų – ir ne vien sportinių, kurios suteiks postūmį klubų veikloje, padės formuoti įvaizdį ir augti kaip organizacijoms.

Kalbant apie jau nuveiktus darbus, jie vyko dar pernai. Po praėjusio sezono pagerbėme ir apdovanojome sezono laureatus, surengėme individualiai geriausiųjų rinkimus. Vėliau sekė susitikimai su lygos miestų ir rajonų vadovais, kuriems esame dėkingi už supratingumą ir rodomą dėmesį jų klubams. Šiemet pirmą kartą prieš čempionato startą, padedami LFF, surengėme „Media“ dienas. Per jas su žiniasklaidos specialistais apvažiavome visus klubus, įamžinome visus žaidėjus, sukūrėme jiems ir lygai nemažai profesionalaus vizualinio bei kitokio turinio, kurį galėsime naudoti viso sezono metu. Klubams bus pagamintos vadinamosios press sienelės, kurias jie naudos bendravimui su žiniasklaida bei kitoje komunikacinėje veikloje.

Vadybos srityje klubams turėtų padėti mūsų inicijuotas projektas „Augu futbole“. Paraiškas dalyvauti jame jau užpildė per dvi dešimtys jaunų žmonių, norinčių įgyti ir tobulinti savo kompetencijas sporto vadybos ir komunikacijos srityje. Šie jaunuoliai visą sezoną nemokamai talkins klubams bei mokysis patys. Tikėtina, kad nemažą jų dalį užsiauginsime kaip kvalifikuotus darbuotojus mūsų lygos klubams. Be šio projekto numatyta ir daugiau naujovių, pavyzdžiui, mėnesio žvaigždės rinkimai, kuriuose nuolat rinksime ir pagerbsime bendrai geriausius lygos žaidėjus bei jaunus (iki 19 metų) lygos futbolininkus.

- Sakoma, kad futbolininkai žaidžia ne tik sau, bet ir žiūrovams. Deja, dėl pandemijos sirgaliams stadionų lankymas kol kas neįmanomas. Ką esate numatę futbolo gerbėjams?

- Tikimės, kad įsibėgėjant vakcinacijai, krentant sergamumo rodikliams karantinas amžinai nesitęs ir vasarą sulauksime teigiamų poslinkių atveriant stadionų duris. O kol kas rengsime daug įdomaus turinio, įvairiausių konkursų savo komunikacijos kanalais, socialiniuose tinkluose. Taip pat kviesime žiūrovus įdomiausias lygos kovas stebėti internetinėse vaizdo transliacijose. Šia proga noriu pasidžiaugti, jog LFF sutiko finansuoti 26 rungtynių – po vienas kiekviename ture -  transliacijas. Taip pat noriu padėkoti už paramą ir kitiems mūsų lygos rėmėjams: bendrovėms „Naujasis Nevėžis“ ir „Tango Print“, „Hummel“ atstovei Vidmanto Butkevičiaus įmonei bei kitiems. Tikiuosi, kad šis rėmėjų ratas šiemet dar plėsis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių