Sostinės futbolo klubuose – permainų vėjai

Lietuvos futbolo klubai bunda po beveik du mėnesius trukusio žiemos miego. Lapkričio 11 d. A lygoje įvyko paskutinės praėjusio sezono rungtynės, o sausio 7 d. pajėgiausios šalies futbolo komandos pradeda pasirengimą naujam 2019 m. sezonui.

"Vilniaus diena" siūlo susipažinti su sostinės futbolo klubų – "Žalgirio" ir "Trakų" gretose įvykusiais pokyčiais ir jų pasirengimo planais.

"Žalgirio" permainų vėjai

Dar lapkritį "Žalgirio" futbolo klubas paskelbė, kad naujam sezonui komandos gretas rikiuos buvę žymūs futbolininkai – Deividas Šemberas ir Deividas Česnauskis.

"Visa su sporto reikalais susijusi veikla yra mano atsakomybė, o D.Česnauskis užsiima žaidėjų stebėjimo klausimais. Iš esmės mes kartu sekame žaidėjų rinką, ieškome potencialių naujokų, atliekame jų analizę, o galutinį sprendimą dėl komandos komplektacijos priimame drauge su klubo direktore Vilma Venslovaitiene. Rinkdamiesi žaidėjus turime atsižvelgti ir į klubo finansines galimybes, o jos šiame sezono etape dar nėra visiškai aiškios. Šiuo metu vyksta derybos tiek su buvusiais komandos žaidėjais, kuriuos mes norėtume išlaikyti, tiek ir su potencialiais naujokais. Kai kurie mūsų žaidėjai renkasi kitus klubus, kuriuose jiems pasiūlomos geresnės finansinės sąlygos, su kitais buvo nuspręsta nepratęsti sutarčių. Manau, kad komandos sudėties formavimo procesas užtruks iki vasario vidurio, bet sausio pabaigoje mes jau norime turėti tvirtą žaidėjų pagrindą, su kuriais treneriai galėtų dirbti ir ruoštis naujam sezonui", – "Vilniaus dienai" sakė naujasis "Žalgirio" sporto operacijų direktorius D.Šemberas.

Klubo tikslai nesikeičia – Lietuvoje sieksime laimėti visus titulus ir kuo geriau pasirodyti Europos lygos atrankos varžybose.

Tik pasibaigus sezonui "Žalgiris" atsisveikino su penkiais žaidėjais – gynėju Diego Oyarzunu, saugu Marquinhosu, puolėjais Tomašu Malecu ir Louisu Ogana bei Dominyku Kodziu. Gruodį paaiškėjo, kad į buvusio "Žalgirio" stratego Valdo Dambrausko treniruojamą Rygos FS komandą keliasi nuo 2016 m. vidurio Vilniuje žaidęs kroatas Slavko Blagojevičius, į Azerbaidžaną pasuko trejus metus "Žalgiryje" praleidęs gynėjas iš Senegalo Mamadou Mbodjis, pasibaigus sutarčiai į Marijampolės "Sūduvą" persikėlė ir "Žalgirio" jaunimo sistemos auklėtinis Dominykas Barauskas. Po "Žalgiryje" praleisto sezono į Azerbaidžaną pasukti ketina ir prancūzas Jeremy Manzorro, o komandos trenerių štabe po trejų metų darbo tikrai nebebus Rolando Džiaukšto.

"Žalgiris" pratęsė sutartį su komandos vyriausiuoju treneriu Valdu Urbonu, komandoje lieka ir jos senbuviai – Donovanas Slijngardas bei Saulius Mikoliūnas, taip pat ir 19-metis vartininkas Airidas Mickevičius. Gruodį ekipos gretas papildė trys futbolininkai. Pirmasis naujokas – legionierius iš Kroatijos, puolėjas Tomislavas Kišas. 24 metų futbolininkas per savo karjerą rungtyniavo Kroatijos jaunimo rinktinėse, savo šalies ir Slovėnijos, Belgijos bei Baltarusijos čempionatuose. Iš Palangos į Vilnių persikėlė Simonas Urbys, o iš Nacionalinės futbolo akademijos – 18-metis Matas Vareika. 23 metų S.Urbys pernai buvo rezultatyviausias "Palangos" žaidėjas ir padėjo savo komandai po papildomų rungtynių išsaugoti vietą A lygoje. M.Vareika pernai debiutavo Lietuvos jaunimo rinktinėje, taip pat pasižymėjo puikiais įvarčiais šalies jaunių (iki 19 metų) rinktinėje.

Liko norintieji

"Pratęsėme sutartis su tais žaidėjais, kurie patys to norėjo ir yra tikri žalgiriečiai. O rinkdamiesi naujokus taip pat atsižvelgėme į jų sugebėjimus, pasirengimą ir norą žaisti "Žalgiryje". Mes tikrai norime suteikti progą perspektyviems lietuviams įsitvirtinti pagrindinėje sudėtyje ir būti lyderiais, bet ar pavyks – priklausys tik nuo jų pačių", – paaiškino D.Šemberas.

Pasak D.Šembero, šiuo metu dar nėra aiški tolesnė rezultatyviausio komandos žaidėjo Liviu Antalio karjeros stotelė: "Mes labai norime, kad Liviu ir toliau žaistų "Žalgiryje", bet po sezono jis sulaukė ne vieno labai patrauklaus pasiūlymo iš užsienio klubų ir dar nėra priėmęs galutinio sprendimo. Kita vertus, pagrindinis komandos atakų dirigentas Tomašas Šimkovičius turi galiojančią sutartį ir šiais metais taip pat žais "Žalgiryje". Iš viso pirmoje naujo sezono treniruotėje dalyvaus bent 15 sutartis su klubu turinčių futbolininkų, progą pademonstruoti savo sugebėjimus turės ir pernai "Žalgiris B" komandoje žaidę dubleriai."

Naujam sezonui žalgiriečiai ruošis Vilniuje, o pirmas kontrolines rungtynes žais sausio 19 d.

"Pirmasis varžovas dar nėra aiškus, bet sausio 27 d. tikrai išmėginsime jėgas su mums gerai pažįstamais varžovais – Rygos FS futbolininkais. Vasarį planuojame turėti dar bent ketverias draugiškas rungtynes, o vasario 24 d. stosime į kovą dėl pirmojo sezono trofėjaus – Lietuvos supertaurės. Nors šiais metais buriame iš esmės naują komandą, klubo tikslai nesikeičia – Lietuvoje sieksime laimėti visus titulus ir kuo geriau pasirodyti Europos lygos atrankos varžybose", – pareiškė D.Šemberas.

Jauni ir stabilūs "Trakai"

"Trakų" stovykloje prieš naujo sezono startą tvyro olimpinė ramybė. Po sezono su komanda atsisveikino legionieriai Etienne Mukanya, Vadimas Manzonas, Kevinas Ntika ir Oscaras Dorley, futbolininko karjerą baigė D.Česnauskis. Bene rimčiausiu nuostoliu tapo trejus pastaruosius metus "Trakuose" žaidęs saugas Modestas Vorobjovas. 2016 m. iš "Šiaulių" į "Trakus" persikėlęs 23 metų saugas pirmajame sezone išsikovojo vietą starto sudėtyje ir su komanda spėjo laimėti vieną sidabro ir du bronzos medalius.

Vis dėlto, pasak "Trakų" direktoriaus Virmanto Lemežio, M.Vorobjovo išėjimas buvo lengvai prognozuojamas, nes Lietuvos rinktinėje pernai įsitvirtinęs saugas sulaukė ne vieno užsienio klubo dėmesio.

"Praėjusio sezono pabaiga parodė, kad turime konkurencingą ir gan pajėgią komandą, tad labai norėjome prieš sezoną išsaugoti pagrindinius žaidėjus. Manau, kad savo tikslą pasiekėme, nes artėjant pirmai treniruotei turime 20 futbolininkų. Be abejo, dar reikės stiprinti atskiras pozicijas, todėl jau pirmą savaitę peržiūrose dalyvaus keturi futbolininkai iš Lietuvos bei keli užsieniečiai. Tačiau didesnių abejonių dėl komandos sudėties neturime, būsime jauni, alkani ir ambicingi", – patikino V.Lemežis.

"Trakų" vadovai pratęsė sutartis su devyniais praėjusiame sezone pasižymėjusiais futbolininkais. Dešimtą sezoną su "Trakais" pradės ekipos senbuvis Justinas Januševskis, trečią – 34 metų "Trakų" kapitonas Valdemaras Borovskis, antrą – vartininkas Tomas Švedkauskas. Be to, kitą sezoną komandai tikrai atstovaus Dovydas Virkšas, Donatas Kazlauskas, Lajo Traore, Valentinas Jeriomenka, Svajūnas Čyžas ir Justinas Marazas.

Ryškiausias naujokas

Ryškiausiu komandos naujoku tapo vyriausiasis treneris Aurelijus Skarbalius. Ilgą laiką Danijoje dirbęs 45 metų futbolo specialistas praėjusį sezoną pradėjo "Žalgiryje", bet birželį vyriausiojo trenerio postą užleido Valdui Urbonui. V.Lemežio teigimu, A.Skarbalius puikiai išmano darbo su jaunimu specifiką ir atitinka "Trakų" futbolo klubo viziją: "Labai džiaugiamės, kad Aurelijus priėmė mūsų pasiūlymą. Lietuvos futbole tai puikiai žinomas specialistas, matėme, kaip jis dirbo "Žalgiryje", žinome, kokios jo ambicijos ir tikslai. Mums patinka jo darbas su jaunais futbolininkais, tikimės, kad jo vadovaujama komanda ne tik sieks aukščiausių tikslų Lietuvoje, bet drauge mums pavyks suformuoti profesionaliam klubui būdingą struktūrą, integruojant į ją jaunių ir jaunimo komandas."

Pirmąsias kontrolines rungtynes "Trakai" planuoja žaisti sausio 19 d. su Vilniaus "Vyčiu", vėliau išmėgins jėgas su Rygos "Metta" ir Liepojos "Metalurgs" ekipomis. "Vasarį dar planuojame surengti treniruočių stovyklą užsienyje, bet galutinis sprendimas dar nepriimtas. Jei nepavyks išvykti, sezonui ruošimės Vilniuje, bent kartą per savaitę žaisime kontrolines rungtynes. O kovo pradžioje jau prasidės ir oficialios kovos", – teigė V.Lemežis.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisTrakaifutbolo klubai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Aha aha.Dar toli iki lygio.Jei rumunai uzvelia normaliai.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Šaunu, kad Kauno diena rašo apie Lietuvos futbolą. Nors to futbolo lygis ir žemesnis nei tolimiausioje Afganistano provincijoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių