„Spyris“ pasiekė daugiau, nei tikėjosi

Kauno "Spyrio" komandai Lietuvos futbolo A lygos čempionato paskutinės dvikovos rezultatas, kitaip nei kai kuriems kitiems klubams, jau nieko nebepakeis – debiutantai vis tiek užims penktąją vietą, nors prieš sezoną planai buvo gerokai kuklesni.

– Penktoji vieta – labai geras rezultatas. Juk iš pradžių kėlėme tikslą išsilaikyti A lygoje. Džiaugiamės tuo, ką pasiekėme, – sakė "Spyrio" vyriausiasis treneris Laimis Bičkauskas.

– Treneri, su dabartine žaidėjų sudėtimi daugiau taškų iškovoti galėjote, tačiau užimti aukštesnės vietos – ne. Ar pritartumėte tokiam vertinimui?

– Jei mus būtų lydėjusi dar didesnė sėkmė, galėjome užimti ir aukštesnę vietą. Tačiau rugpjūtį savo aikštėje 0:1 pralaimėjome Marijampolės "Sūduvai". Po šių rungtynių tapo aišku, kad aukščiau pakilti nebepavyks. Tada pradėjau eksperimentuoti, į aikštę leisdavau jaunus žaidėjus.

– Įpusėjus sezonui "Spyris" turėjo beveik tiek pat taškų, kiek dėl prizinės vietos kovojančios Klaipėdos "Atlanto" ir "Sūduvos" vienuolikės. Gal tada pagalvodavote apie galimybę pasidabinti bronzos medaliais?

– Tokia teorinė galimybė buvo. Mūsų komanda labai norėjo siekti aukštesnių rezultatų. Tačiau pralaimėjome principinę dvikovą marijampoliečiams. Po šios nesėkmės šansų tapti prizininkais nebeliko.

– Kodėl antroji čempionato dalis "Spyriui" susiklostė itin nesėkmingai –  per pastaruosius keturis mėnesius iškovojote tik vieną pergalę?

– Buvo daug įvairių priežasčių. Varžovai pradėjo visiškai kitaip vertinti mus, o sezono pradžioje į "Spyrį" žiūrėjo pirmiausia kaip į debiutantą. Reikia pripažinti, kad mūsų atsarginių suolelis nėra ilgas, konkurentai turėjo daugiau lygiaverčių futbolininkų. Be to, žaidėjai neišvengė traumų, pasipylė baudų kortelės. Aikštėje vis dažniau pasirodydavo jauni vaikinai. Visa tai turėjo didelės įtakos rezultatams.

– Kokie "Spyrio" koziriai ir trūkumai?

– Mūsų komanda sukomplektuota beveik vien iš Kauno futbolo mokyklos auklėtinių. Jai netrūksta patriotiškumo. Iki sezono vidurio ekipai atstovavo tik keturi ne vietos futbolininkai, dabar tokių liko vos du. Tuo "Spyris" stiprus. Kita vertus, jauni futbolininkai netobulėja taip greitai, kaip norėtųsi.

– Kurie žaidėjai šiemet jus labiausiai džiugino, iš kurių tikėjotės daugiau?

– Iš visų daugiau tikėjausi. Džiugino mūsų veteranai, anksčiau žaidę Lietuvos rinktinėje, užsienio klubuose. Džiugino ir vartininkas Deividas Mikelionis, jis beveik visą sezoną rungtyniavo stabiliai. Pagyrimo vertas saugas Karolis Šilkaitis. Į komandą sugrįžo jaunas puolėjas Rokas Krušnauskas. Jis įrodė, kad gali rungtyniauti aukščiausiu lygiu. Esu patenkintas dar kelių futbolininkų žaidimu, tik jiems trūko stabilumo.

– Kaip įvertintumėte baltarusio Dmitrijaus Rekišo pasirodymą?

– Dmitrijus – aukšto meistriškumo futbolininkas. Pirmąją čempionato dalį jis rungtyniavo pagirtinai, tačiau sezonui baigiantis pristigo motyvacijos, nes buvo aišku, kad komanda liks penkta.

– Ilgai negalvojęs galėtumėte įvardyti labiausiai per sezoną patobulėjusį žaidėją?

– Taip. Tai K.Šilkaitis.

– Kurie futbolininkai po sezono tikrai atsisveikins su "Spyriu"? Ar tarpsezoniu bus permainų?

– Permainų bus nedaug. Tikrai nebežais veteranas Audrius Kšanavičius. Jam – jau 38-eri, jis baigs profesionalo karjerą. Dėl kitų žaidėjų nuspręsime gruodžio mėnesį.

– Kuriomis rungtynėmis likote labiausiai patenkintas, kurių nesinori prisiminti?

– Apmaudžiausia, kai komanda gerai žaidžia, stengiasi, bet pralaimi. Įsiminė mačas su Pakruojo "Kruoja", kai "Spyris", visą kėlinį žaisdamas ne visos sudėties, sugebėjo laimėti. Vilniaus "Žalgiriui" ir "Trakams" daugumą mačų pralaimėjome skaudžiai, bet su šiomis ekipomis mes konkuruoti kol kas negalime.

– Bendradarbiaujate su Kauno "Žalgirio" krepšinio klubu. Kokios naudos iš to turi "Spyris"?

– Nauda nepamatuojama. "Žalgiris" labai padeda klubo struktūros, vadybos, įvaizdžio formavimo klausimais. Mes parodome, kad futbolas ir krepšinis – vieningi.

– Vilniaus "Žalgiris" pasipriešino tam, kad "Spyris" pakeistų pavadinimą – taptų "Kauno Žalgiriu". Ar dar bandysite kovoti, kad galėtumėte vadintis norimu vardu?

– Taip.

– Kokį įspūdį susidarėte apie šių metų A lygos čempionatą: lygis kyla, stovi vietoje ar smunka?

– Man ypač patiko trenerių korektiškumas. Teisėjavimo lygis labai geras, tačiau futbolininkų meistriškumas nėra aukštas. Ypač tų komandų, kurios nekovoja dėl aukščiausių vietų. Suprantu, kad klubams trūksta pinigų, todėl jie negali įsigyti aukštesnio meistriškumo žaidėjų.

– Jūsų treniruojama ekipa užėmė aukštesnę vietą už kitą Kauno vienuolikę – "Stumbrą". Ar tai reiškia, kad "Spyris" – stipriausias miesto futbolo klubas?

– Nekėlėme tikslų būti aukščiau už "Stumbrą". Mums svarbiausia buvo išsaugoti vietą A lygoje, siekti, kad tobulėtų jauni žaidėjai, su kuriais ateityje galėtume kovoti dėl aukštesnių vietų. "Spyrio" tikslas – kilti aukštyn, o ne konkuruoti su kita mūsų miesto komanda.

– Ar nenuvylė jūsų komandos rungtynių lankomumas? Gal tikėjotės tribūnose matyti daugiau žiūrovų?

– Be jokių kalbų – žiūrovų norėtume matyti daugiau.

– Šiemet Lietuvos čempionato dėl lažybų skandalų nebaigė net dvi ekipos – "Kruoja" ir "Klaipėdos granitas". Kaip tai, jūsų nuomone, veikia A lygos įvaizdį?

– Tik kenkia. Kaip gali nekenkti? Po tokių dalykų žmonės galvoja, ar jie stebi tikrą futbolą, ar dar kažką. Man sunku komentuoti, ar "Kruoja" ir "Klaipėdos granitas" iš tiesų per lažybas manipuliavo rezultatais, nes nežinau konkrečių faktų, smulkmenų. Tačiau priimtas toks sprendimas ir reikia jį gerbti. Jei klubams įtarimai nepagrįsti, jie turi kovoti dėl savo garbės.

– A lygoje liko aštuonios komandos. Ar tiek ekipų užtenka, ar vis dėlto būtų geriau, jei elitinėje šalies futbolo lygoje rungtyniautų dešimt ekipų?

– Viskas priklauso nuo klubų finansinių galimybių. Jie, prieš eidami į A lygą, turi gerai viską pasverti. Man apmaudu, kad A lygoje nėra Panevėžio, Alytaus vienuolikių. Šie miestai turi gilias futbolo tradicijas. Aš už tai, kad stipriausioje šalies lygoje rungtyniautų kuo daugiau komandų.

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimo jurgis

kaimo jurgis portretas
goželiams, kurie nežino, į ką žiūrėti futbolo stadione, siūlau stebėti varnas, debesis, savo apsiusiotus batus, patyrinėti tai, ką pavyksta iškrapštyti iš nosies - juk bet koks stebėjimas tam tikru aspektu yra prasmingas.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Iš ko didinti komandu skaičių, jei tos pačios sukūriamos tik tam, kad per lažybas pinigų pasidaryti. Iš kur sponsoriai, jei net pensijas nėra iš ko mokėti. Vilniaus miestas skolingas 1 mlrd. 300 mln. litų bankams. Apie ką mes kalbam ? Tarybiniais laikais buvo galinga ekonomika, galingos socialinės garantijos, 40.000 vaikų lankė futbolo treniruotes, vien Kaune nuo 1973 m. 7 mokyklose veikė futbolo klasės, kuriose vaikai treniruodavosi 2 kartus per fieną. Ką turime šiandien ? Net šimtosios dalies to masiškumo, to trenerių fanatizmo, kuris buvo tarybiniais metais. Mes dabar turime futbolo parodiją, bet ne futbolą. Net 1925 m. į futbolo rungtynes rinkdavosi daugiau žiūrovų nei šiandien. O ką ten žiūrėti ?

kovencas

kovencas portretas
Lietuvos futbolo ispudis tikrai graudus.....NEI KLUBAI,NEI RINKTINE PER EILE METU NESUGEBA PQSIEKTI NIEKO.Neturime mes tirk pinigu ,kad nupirktumeme Ronaldo ar ka panasaus,todel reikia patiems ugdyti zaidejus.Jau daug metu Lietuvos futbole tamsus miskas-pasirode vienas Spalvys,kuris nors ir ne Miuleris,bet bent inesa sumaisti Danijos pirmenybese...Komandu skaiciu manau reikia didinti,nes 8 yra mazoka pakeltilygi.Pagrindine priezastis reikia ieskoti galingu sponsoriu,nes kitaip lygio nepakelsi
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių