Amerikietei Lietuvos pilietybė nebuvo suteikta

Atsižvelgdamas į Pilietybės komisijos rekomendacijas, Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus nutarė Vilniaus TEO krepšinio komandos lyderei amerikietei Katrinai Daglas nesuteikti Lietuvos pilietybės išimties tvarka.

Atsižvelgdamas į Pilietybės komisijos rekomendacijas, Lietuvos Prezidentas Valdas Adamkus nutarė Vilniaus TEO krepšinio komandos lyderei amerikietei Katrinai Daglas nesuteikti Lietuvos pilietybės išimties tvarka.

Su šia krepšininke dideles viltis siejo Lietuvos moterų krepšinio rinktinė, kuri rengiasi pasaulio čempionatui, rugsėjo 12-23 dienomis vyksiančiam Brazilijoje.

27 metų 183 centimetrų ūgio puolėja K.Daglas yra kviečiama ir į JAV moterų rinktinę. Pavasarį ji šio kvietimo atsisakė, tačiau prieš keletą dienų savo šalies nacionalinės komandos treneriams teigė, kad apsispręs sulaukusi atsakymo iš Lietuvos. Todėl K.Daglas Brazilijoje greičiausiai taps Lietuvos krepšininkių varžove.

Naujienų agentūra BNS citavo Pilietybės komisijos narių argumentus, kodėl rekomenduojama nesuteikti amerikietei Lietuvos pilietybės. Pilietybės įstatyme nėra apibrėžtos teisinės prielaidos, leidžiančios suteikti asmeniui pilietybę išimties tvarka už “tikėtinus ar būsimus jo nuopelnus”.

Taip pat, pasak Prezidento atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, nors Konstitucija suteikia išimtinę teisę Prezidentui suteikti pilietybę išimties tvarka, tačiau dabartinė įstatymų bazė neleidžia šios teisės realizuoti.

Kaip akcentavo atstovė spaudai, nuo 2003 metų gruodį paskelbto Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka, Lietuvos pilietybė išimties tvarka nebuvo suteikta nė vienam asmeniui.

Praėjusią savaitę grupė žinomų Lietuvos sportininkų, politikų, mokslininkų ir menininkų viešu kreipimusi paragino šalies Prezidentą suteikti Lietuvos pilietybę K.Daglas.

“Jaučiamės labai nusivylę. Iki šiol visi klausdavo, suteiks ar ne pilietybę K.Daglas, kada suteiks. Pasirodo, mūsų optimizmas buvo perdėtas. Paradoksalu, kad ne visos savos žaidėjos veržiasi į rinktinę, o kai galėjome sulaukti pagalbos iš šalies, jos nepriėmėme. Dabar galiu tik padėkoti visiems, kurie rūpinosi šalies moterų krepšiniu ir darė žygius, kad K.Daglas taptų Lietuvos piliete”, - sakė Lietuvos rinktinės ir TEO komandos vyriausiasis treneris Algirdas Paulauskas.

KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių