Pereiti į pagrindinį turinį

Čempionato starte – įspūdinga pergalė

2009-06-08 23:59
Jėga: 20-metė 195 cm ūgio G.Petronytė (su kamuoliu) tapo didele staigmena Serbijos rinktinei.
Jėga: 20-metė 195 cm ūgio G.Petronytė (su kamuoliu) tapo didele staigmena Serbijos rinktinei. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Ir pergalė, ir gražus akiai krepšinis – tokį desertą sekmadienio dieną šalies sporto mėgėjams pateikė Lietuvos moterų krepšinio rinktinė, įspūdingai įveikusi Serbiją pirmose Europos čempionato rungtynėse.

Stipresnės visais atžvilgiais

Lietuvos rinktinė 71:49 (16:10, 22:15, 14:13, 19:11) sutriuškino pajėgią Serbijos ekipą ir įsirašė pirmąją pergalę į C grupės turnyro lentelę.

Nuo pirmųjų minučių savų gerbėjų palaikomos Lietuvos krepšininkės skraidė lyg ant sparnų. Ir nors skirtumas nebuvo labai didelis (7:2, 14:8), lietuvės diktavo savo sąlygas Serbijos komandai.

Persvara didėti pradėjo antrąjį ketvirtį (21:12). Serbės niekaip neišsprendė lietuvių vidurio puolėjos Gintarės Petronytės problemos, kuri per 12 min. pelnė 12 taškų (iš viso surinko 20). Tuomet Serbijos rinktinė pradėjo gintis aikšte. Bet ir ši gynybos sistema tik trumpam sutrikdė lietuves. Du Dainos Staugaitienės ir vienas Eglės Staknevičienės tritaškis atšaldė serbių įkarštį ir 19 min. Lietuvos rinktinės persvara buvo akivaizdi – 38:23.

Lietuvos krepšininkės vertos pagyrimo ir už kovą dėl kamuolio – per pirmąsias 20 min. jos kamuolį sugriebė 22 kartus, varžovės – 12.

Ir po didžiosios pertraukos Lietuvos rinktinės pranašumas nekėlė abejonių. 18 min. mūsų šalies ekipa pirmavo 51:31. Tik paskutinėmis trečiojo kėlinio minutėmis serbės truputį sumažino skirtumą, tačiau po 30 žaidimo min. ir toliau buvo priekyje Lietuvos ekipa – 52:38. O ketvirtajame lietuvės varžoves tiesiog triuškino, 39 min. pirmavusios 71:42.

Įvykdė visas užduotis

Lietuves palaikė maždaug 70 iš Lietuvos atvykusių krepšinio mėgėjų ir latviai, kurių arenoje buvo maždaug pusė tūkstančio.

"Komanda buvo gerai pasirengusi mačui su Serbija, pasitvirtino viskas, ką treneriai buvo sumanę. Serbės mums nepateikė jokių siurprizų, o mes joms, atrodo, nemalonių netikėtumų pateikėme užtektinai, – džiaugėsi Lietuvos rinktinės vadovas Arvydas Tamašauskas. – Turkės bus pajėgesnės, jos žaidžia panašiu stiliumi kaip ispanės, tad Kaune sužaistos kontrolinės rungtynės su Ispanija mums irgi pravers."

Šeštadienį Lietuvos komandos trenerius vėl privertė nervintis Dainos Staugaitienės čiurnos trauma. Tačiau medikų pastangomis ji vakar žaidė, ir labai sėkmingai.

Sąlygomis nesiskundžia

A.Tamašauskas neturėjo priekaištų čempionato organizatoriams: "Įsikūrėme kartu su serbėmis mažame privačiame viešbutyje. Sąlygomis esame patenkinti, maitina gerai, žodžiu, kol kas neturime, kuo skųstis."

Tačiau organizatoriai jau pirmose rungtynėse susidūrė su rimtomis problemomis – Vidzemės olimpinio centro arenoje sutriko kompiuterių darbas ir komandos liko be statistikos protokolų.

Vakar po rungtynių spėjusios nusiprausti ir papietauti, krepšininkės grįžo į salę, kur 17 val. vyko Europos čempionato atidarymas, o vėliau jos stebėjo Rusijos ir Turkijos rinktinių dvikovą.

Šiandien Lietuvos krepšininkės 13.30 val. kausis su Turkija, kuri vakar vakare kovojo su Rusija.

Pirmose A grupės rungtynėse Slovakija 77:55 nugalėjo Ukrainą, B grupėje Graikija 59:43 įveikė Vengriją, D grupėje Baltarusija 81:76 palaužė Izraelį.


Algirdas Paulauskas, buvęs Lietuvos rinktinės treneris

Lietuvos krepšininkės už varžoves buvo visa galva aukštesnės – ir patirtimi, ir meistriškumu. Buvo jaučiama gera atmosfera komandoje, ir tai – labai svarbus veiksnys siekiant pergalių. Patiko visos krepšininkės, kurios buvo išbėgusios į aikštę. Itin šiltų žodžių nusipelnė Gintarė Petronytė. Dėl jos gero žaidimo man džiugu dvigubai, nes ji pateisino lūkesčius – prieš trejus metus, kai tuomet 17-metę vidurio puolėją vežėmės į pasaulio čempionatą Brazilijoje, sakiau, kad tai – investicija į Lietuvos moterų krepšinio ateitį. Puikiai su įžaidėjos pareigomis susidorojo labai naudingai žaidusi Sandra Valužytė. Iš tiesų visos atliko savo darbą aikštėje. Mūsų žaidėjos nejautė starto jaudulio, o tai rodo jų patirtį. Todėl jos žaidė su įkvėpimu ir pelnytai nugalėjo. Džiaugiuosi už komandą. Tačiau mačas su turkėmis, manau, bus visai kitoks. Turkijos rinktinė – patyrusi, žaidžia visai kitokiu stiliumi nei serbės, jos tikriausiai spaus lietuves visas rungtynes, be to, turkės mėgsta šiurkštų žaidimą. Todėl daug priklausys ir nuo teisėjų – ar jie leis tokį žaidimą, ar skirs pražangas.

TV anonsas

Europos moterų krepšinio čempionato rungtynės Lietuva – Turkija šiandien 13.30 val. tiesiogiai per "Viasat Sport Baltic".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų