Pereiti į pagrindinį turinį

Čiuožėjai įsiveržė į elito draustinį

2009-01-27 09:00
Čiuožėjai įsiveržė į elito draustinį
Čiuožėjai įsiveržė į elito draustinį / AFP nuotr. Dešimtukas: Europos čempionatas Helsinkyje kol kas sėkmingiausias K.Copely ir D.Stagniūno karjeroje.

Rezultatai pranoko lūkesčius – taip mūsų šalies sportininkų pasirodymą Europos čempionate įvertino Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos (LDČF) prezidentė Lilija Vanagienė.

Suomijos sostinėje Helsinkyje finišavusiose varžybose aukštą 10-ąją vietą užėmė ledo šokių pora Katherine Copely ir Deividas Stagniūnas. Tai – kol kas geriausias jų rezultatas Europos čempionatuose: užpernai jie buvo 18-ieji, pernai – 12-ieji.

Lietuvos duetas efektingai baigė pirmenybes: po pirmojo, privalomojo, šokio iš 15-osios vietos jie įsiveržė į dešimtuką, už originaliąją ir laisvąją programas pelnę 8-ąsias vietas.

Šešiolikmetė Beatričė Rožinskaitė irgi pakilo keliais laipteliais aukštyn: pernai Europos čempionate Kroatijoje užėmusi paskutinę 40-ąją poziciją, šį kartą ji – 36-oji. Lietuvė moterų varžybose pranoko keturias varžoves iš Baltarusijos, Airijos, Graikijos bei Armėnijos.

Pirmenybių debiutantas šešiolikmetis Saulius Ambrulevičius vyrų varžybose užėmė 37-ąją vietą, aplenkęs du konkurentus – gruziną Beką Šankulašvilį bei armėną Geghamą Vardanianą.

– Šis Europos čempionatas mums įsimins ilgam, nes Keitė ir Deividas pagaliau pateko į dešimtuką. Tai – fantastika. Planavome 10–13 vietas, nedramatizuotume, jei jie būtų užėmę ir 14-ąją poziciją. Dešimtukas – lyg tam tikras draustinis, į kurį nenorima įsileisti naujokų, jiems pagal nerašytą kodeksą skirta kelerius metus laukti eilėje. Tai yra patyrę Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas, – sakė dienraščiui LDČF vadovė L.Vanagienė.

– Kas buvo atsitikę, kad po privalomosios programos Lietuvos pora buvo 15-oji?

– Pirmąjį šokį mūsiškiai atliko gerai, nė karto nesuklydo, nepargriuvo, todėl teisėjų sprendimas šiek tiek nustebino. Tikėjomės aukštesnės vietos. Iš pradžių pagalvojau, kad kažkas specialiai nori nustumti mus žemyn. Kita vertus, įtakos galbūt turėjo ir starto jaudulys. Vėliau su kolegomis atkreipėme dėmesį, kad šį kartą privalomoji programa ir arbitrams kėlė daug galvosūkių, nes jie skirtingai interpretavo kai kuriuos epizodus. Tai, kad Keitė ir Deividas buvo verti geresnių balų, patvirtino jų originalioji ir laisvoji programos. Šuolis per septynis laiptelius aukštyn tokio lygio varžybose – labai retas, galima sakyti, unikalus atvejis.

– Gal K.Copely ir D.Stagniūnui pravertė bendradarbiavimas su M.Drobiazko ir P.Vanagu?

– Iš tiesų dalyvavimas "Liepsnojančio ledo" šou nepakenkė. Šis projektas buvo lyg papildomos treniruotės, generalinės repeticijos. Be to, šeši renginiai Kaune, Vilniuje ir Šiauliuose nuėmė psichologinę įtampą. Čiuožėjams sakiau: pamatysite, Europos čempionate laisvąją programą atliksite kaip ant sparnų. Taip ir įvyko.

– Ar Helsinkyje prizininkais tapo tie, kurie iš tikrųjų buvo verti medalių?

– Iki paskutinio šokio buvo neaišku, kas nugalės. Kai iš varžybų pasitraukė 2008-ųjų Europos čempionai rusai Oksana Domnina ir Maksimas Šabalinas, į auksą pretendavo keturios poros. Man regis, tokia situacija susiklostė todėl, kad pastaruoju metu nėra ryškių šokių ant ledo lyderių, kokie anksčiau buvo, tarkime, Prancūzijos atstovai Marina Anissina ir Gwendalis Peizerat.

– Kokios vietos tikitės pasaulio čempionate, kuriame bus dalijami ir kelialapiai į 2010-ųjų Vankuverio žiemos olimpiadą?

– Tikslas patekti tarp devyniolikos laimingųjų Keitei ir Deividui yra pasiekiamas, nors visada vengiu drąsių prognozių. Juk Europos čempionate matėme pavyzdžių, kai tikrovė prasilenkė su išankstiniais užmojais. Be to, pasaulio čempionate Los Andžele bus dvigubai sunkiau nei Helsinkyje, nes į JAV nevyks mūsų šalies teisėja Laimutė Krauzienė. Savas arbitras – irgi svarus koziris prieš konkurentus.

– Kaip vertinate B.Rožinskaitės ir S.Ambrulevičiaus pasirodymą?

– Džiaugiuosi jais. Beatričė čiuožė geriau nei pernykščiame Europos čempionate, o ir Saulius labai stengėsi, nepadarė gėdos Lietuvai.

– Ar Helsinkio "Hartwall" arenoje sutikote dailiojo čiuožimo gerbėjų iš Lietuvos?

– Per varžybas mačiau tribūnose lietuviškų trispalvių. Čempionato išvakarėse čiuožėjams sėkmės palinkėjo, o vėliau, užėmus dešimtąją vietą, pasveikino mūsų šalies ambasados Suomijoje darbuotojai.


Europos čempionato prizininkai

Šokiai ant ledo

1. J.Chochlova ir S.Novickis (Rusija)

2. F.Faiella ir M.Scali (Italija)

3. S.Kerr ir J.Kerras (D. Britanija)

Sportiniai šokiai

1. A.Savčenko ir R.Szolkowy (Vokietija)

2. Y.Kawaguchi ir A.Smirnovas (Rusija)

3. M.Muchortova ir M.Trankovas (Rusija)

Moterys

1. L.Lepisto (Suomija)

2. C.Kostner (Italija)

3. S.Poykio (Suomija)

Vyrai

1. B.Joubertas (Prancūzija)

3. S.Contesti (Italija)

3. K. Van Der Perrenas (Belgija)


Sėkmingiausi lietuvių startai EČ*

M.Drobiazko ir P.Vanagas 2000 m. 3-ioji vieta

M.Drobiazko ir P.Vanagas 2006 m. 3-ioji vieta

M.Drobiazko ir P.Vanagas 2001 m. 4-oji vieta

M.Drobiazko ir P.Vanagas 2002 m. 4-oji vieta

M.Drobiazko ir P.Vanagas 1995 m. 5-oji vieta

K.Copely ir D.Stagniūnas 2009 m. 10-oji vieta

*EČ – Europos čempionatas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų