Lietuvos dviračių plento čempionate – pergalė po devynerių metų pertraukos

  • Teksto dydis:

Šilalėje ir jos apylinkėse vykstančio Lietuvos dviračių plento čempionato asmenines lenktynes penktadienį tarp moterų laimėjo Katažina Sosna („Torpado – Südtirol“), o tarp vyrų greičiausias antrus metus iš eilės buvo Gediminas Bagdonas („Ag2r La Mondiale“). Jaunimo (iki 23 metų) čempiono titulą apgynė Justas Beniušis („Klaipėda“ – „Viesulo“ SC). K.Sosna šios rungties čempione tapo antrą, o G.Bagdonas – ketvirtą kartą.

Septintąjį Lietuvos pirmenybių medalį iškovojusi K.Sosna 28 km distanciją įveikė per 41 min. 25,7 sek. (vid. greitis – 40,56 km/h). Sidabro medalį, kaip ir prieš ketverius metus, pelnė 2016 bei 2018 metų pirmenybių bronzos laimėtoja Silvija Pacevičienė (Kauno SM „Gaja“, +1.20,7), kuri neseniai grįžo iš Europos žaidynių Minske. Bronzos medalis atiteko triskart šios rungties Lietuvos jaunių čempionei Akvilei Gedraitytei (Panevėžio KKSC – „Fortūna“, +2.07,7). Ketvirtą vietą iškovojo buvusi Lietuvos rinktinės narė, prieš dešimtmetį Italijos komandai „USC Chirio Forno d’Asolo“ atstovavusi Edita Ungurytė („Velo Ghost Veloma“, +4.21).

K.Sosna šalies plento pirmenybėse dalyvavo po penkerių metų pertraukos. 2015 metais į kalnų dviračių sportą iš plento perėjusi dviratininkė teigė, kad startai Lietuvoje jai – repeticija prieš liepos 6 dieną Norvegijoje vyksiantį Europos kalnų dviračių kroso maratono čempionatą.

„Dalyvauti Lietuvos plento čempionate – mano komandos direktoriaus idėja. Esu dviračių sporto profesionalė ir pagalvojau, kodėl gi ne? Jeigu Mathieu van der Poel ir kiti dviratininkai gali lenktyniauti plento, kroso ir MTB varžybose, tai galiu ir aš. Man labai malonu grįžti iš MTB į plentą bent trumpam“, – sakė K.Sosna, atstovaujanti Italijos kalnų dviračių komandai „Torpado – Südtirol“.

Antrą kartą Lietuvos plento čempione tapusios K.Sosnos artimiausiu metu laukia ne vienas atsakingas startas. „Pastaruoju metu varžybomis užimti beveik visi savaitgaliai: dabar Lietuvos plento čempionatas, kitą savaitgalį Europos MTB kroso maratono (XCM) čempionatas, o po to dar vienos tarptautinės varžybos. Vėliau liepą manęs laukia Lietuvos bei Europos MTB kroso čempionatai. Varžybų kalendorius įtemptas, bet aš labai tuo džiaugiuosi – mėgaujuosi dviračiu ir varžybomis“, – pažymėjo dviratininkė, kurią išugdė treneris Gediminas Kastanauskas.

K.Sosna Šilalėje nesitikėjo laimėti asmeninių lenktynių. „Buvo labai sunku, nes ilgą laiką nedalyvavau plento varžybose. O dar stiprus vėjas mėtė dviratį. Nesitikėjau laimėti. Labai džiaugiuosi ir sveikinu medalius iškovojusias Silviją bei Akvilę. Man šis čempionatas – gera repeticija prieš Europos čempionatą. Visada malonu atvažiuoti į Lietuvą. Šilalėje lankausi pirmą kartą. Čia labai smagu lenktyniauti – varžybų organizatoriai sukūrė puikią atmosferą“, – džiaugėsi K.Sosna.

28 metų dviratininkė penktadienį iškovojo septintąjį Lietuvos dviračių plento čempionato medalį (1-3-2). Ji pirmą kartą Lietuvos asmeninių lenktynių čempione tapo 2010 metais. K.Sosna 2016 metais Europos MTB kroso maratono čempionate iškovojo bronzos medalį.

G.Bagdonas 36 km distanciją įveikė per 43 min. 48,3 sek. (vid. greitis – 49,32 km/h). Prancūzijos elitinei komandai „Ag2r La Mondiale“ atstovaujantis 33 metų dviratininkas šios rungties čempionu tapo ketvirtą kartą, o iš viso jo trofėjų galerijoje – jau 16 Lietuvos pirmenybių medalių, iš kurių aukso – šeši. Sidabro medalį, kaip ir 2009 bei 2010 metais, iškovojo Evaldas Šiškevičius („Delko Marseille Provence“, +1.27,9). Iš Kvėdarnos (Šilalės raj.) kilusiam jo komandos draugui Ramūnui Navardauskui (+1.52) įteiktas bronzos medalis. Tai – 16-asis Ramūno medalis šalies pirmenybėse. Vyrų elito grupėje ketvirtas buvo Darijus Džervus („Memel“, +3.11,6), penktas – Edgaras Kovaliovas („Top Team“, +3.44,5), o šeštas – Jonas Maišelis („S-Sportas, +3.54,2).

Penktadienį G.Bagdonas startavo paskutinis. Gediminui pavyko aplenkti pusantros minutės anksčiau startavusį R.Navardauską. „Tikėjausi, kad bus lengviau. Bet reikėjo gerokai padirbėti važiuojant prieš vėją ir vejantis Ramūną. Sąžiningai darbavausi iki pat galo. Kai trasoje sužinojau, kad pirmauju, beliko išlaikyti turėtą tempą. Netoli apsisukimo pamačiau, kad iki Ramūno liko labai nedaug. Bet pamaniau, kad tai gali būti tai pačiai komandai atstovaujančių Ramūno ir prieš jį startavusio Evaldo taktiniai žaidimai, todėl visa jėga važiavau iki galo – pavijau Ramūną ir pratęsiau savo gerą važiavimą. Likusioje distancijos dalyje svarbu buvo neprasidurti ir nenugriūti“, – sakė G.Bagdonas, kuris Minske vykstančių Europos žaidynių asmeninėse lenktynėse antradienį iškovojo penktą vietą.

Sekmadienį G.Bagdonas bandys apginti ir Lietuvos grupinių lenktynių čempiono titulą. „Dar vienas dublis būtų puiku. Tikrai nebus lengva, kaip ir pernai nebuvo. Šiemet Ramūnas ir Evaldas atstovauja tai pačiai komandai ir čempiono marškinėliai jai tikrai nepamaišytų. Pirmiausiai reikės Ramūną prižiūrėti, bet ir Evaldas labai motyvuotas, nes dar nė karto nėra tapęs Lietuvos čempionu. Dar bus „Klaipėdos“ jaunimas. Europos žaidynėse jiems buvo sunku, bet manau, kad Lietuvos čempionate jie tikrai gerai važiuos“, – kalbėjo G.Bagdonas, kurį išugdė treneris Kęstutis Norvaišas.

Šalies jaunimo čempionu antrus metus iš eilės tapęs J.Beniušis 36 km distanciją įveikė per 45 min. 51 sek. (vid. greitis – 47,11 km/h). Beje, „Klaipėdos“ komandos atstovai užėmė 1-6 vietas. Antroje vietoje, kaip ir pernai, liko 2017 metų jaunimo čempionas Venantas Lašinis. Jis nugalėtojui pralaimėjo 9,5 sek. Trečias klasifikuotas Rojus Adomaitis („Klaipėda“ – „Viesulo“ SC, +45,3 sek.). Ketvirtą vietą užėmė Aristidas Kelmelis, penktą – Mantas Januškevičius, o šeštą – Rokas Kmieliauskas (visi trys – „Klaipėda“ – Kauno SM „Gaja“).

Veteranų lenktynių absoliučioje įskaitoje pirmas klasifikuotas Vytautas Blockis („Top Team“). V30 grupėje nugalėjęs dviratininkas 15 km distanciją įveikė per 19 min. 56 sek. Antras šioje grupėje – Egidijus Matuliauskas („Impuls Racing“), o trečias – Tadas Malinauskas („Focus Vilnius“). V40 grupėje nugalėjo Andrius Zaleskis („Kvėdarna“). Antras buvo Žilvinas Liaugodas („VeloPeak Hunters“), o trečias – Giedrius Frankas („Velonova – Bioracer“). V50 grupėje prizininkais tapo Audrius Meskys („Velomanai“), Vytautas Andriuška („VeloPeak Hunters“) ir Ričardas Builis („Antaris“), o V60 grupėje – Petras Kiušas („Dviratai – Daisatus“), Jurij Žukov („Top Team“) ir Leonidas Šliavas („VeloRatai“).

Sekmadienį nuo 10.00 val. vyks moterų ir veteranų, o nuo 13.30 val. – vyrų ir jaunimo (iki 23 metų) grupinės lenktynės. Jų startas ir finišas – netoli Šilalės rajono savivaldybės administracijos pastato. 34,4 km ratą (Šilalė – Gūbriai – Klabai – Žadeikiai – Geniotas – Kvėdarna – Padievaitis – Drobūkščiai – Žąsinas – Rubinavas – Šilalė) čempionato dalyviams reikės įveikti tris arba penkis kartus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių