M. Bertulis po pasiplaukiojimo su vandens formule: kur aš čia įsivėliau

  • Teksto dydis:

Lietuva vandens formulių F2 pasaulio čempionate, kurios įvyks liepos 5–6 d. Kupiškio mariose, turi dukart Europos čempioną, o šis sportas sparčiai populiarėja ir mūsų šalyje. Būtent dėl šios priežasties F2 pilotas Edgaras Riabko pasikvietė šalies pramogų, sporto ir verslo žvaigždes iš labai arti patirti, ką reiškia dideliu greičiu skrieti virš vandens.

Į Lietuvos motorlaivių akademiją išbandyti vandens formulių atvyko LRT vedėja Ugnė Siparė, atlikėjas Merūnas Vitulskis su žmona Erika, Indrė Kavaliauskaitė, prodiuseris Leonas Somovas, keliautojas Mantas Bertulis, Vygintas ir Kristina Kaikariai, lenktynininkas Benediktas Vanagas ir kiti.

Netikėti pojūčiai

F2 vandens formulių lenktynės – kvapą gniaužiantis reginys. Dalyviai vandeniu tiesiose atkarpose skrieja 200 km/val. greičiu, o laivų konstrukcija leidžia posūkius įveikti net 100 km/val. tempu. Ant vandens veikia visiškai kitokios fizikos taisyklės nei važiuojant greitu automobiliu trasoje. Būtent šį jausmą savaitgalį Kaune susirinkusiems Lietuvos šou ir verslo pasaulio žmonėms bandė perteikti greičiausias šalies pilotas Edgaras Riabko.

Susirinkusiuosius pasitiko piloto lenktyninė ir dvivietė formulės. Tai buvo unikali galimybė, nes dažniausiai žmonės negali patirti to, ką savo kūnu išgyvena aukščiausio lygio techninio sporto atletai, nes jų bolidai būna vienviečiai. Plaukimui trasą E. Riabko parinko taip, kad plaukiantieji iš arti pamatytų, ką reiškia skrieti virš vandens beveik 200 km/val. greičiu, 180 laipsnių posūkiai ir nestabdymas prieš juos. Pastarasis elementas labiausiai įsiminė Dakaro pilotui Benediktui Vanagui.

N. Zavecko nuotr.

„Lenktynėse esame įpratę prieš posūkį, ypač aštrų, stabdyti. Tačiau čia Edgaras nestabdė, nepaisant to, kad artėjome prie betoninės Kauno marių užtvankos. Po staigaus 180 posūkio supratau, kad čia veikia visai kitos jėgos ir stabdžių nereikia“, – savo pirmąją patirtimi su vandens formulėmis dalijosi žymus lenktynininkas, kuris vėliau išbandė ir asmeninė E. Riabko formulę.

Vis dėlto ekstremali pramoga buvo itin saugi, nes dvivietę formulę pilotavo dukrat Europos čempionas ir praėjusių metu pasaulio vicečempionas. Susirinkusieji negailėjo komplimentų pilotui, tačiau posūkiuose savo emocijas išlaisvino jaudulio pilnais šūksniais. Pavyzdžiui, Leon Somov iškart prisipažino, kad iš patirto adrenalino negalėjo tvardyti riksmų jau nuo pirmo posūkio. Tuo tarpu E. Vitulskienė iš pradžių neramiai krante stebėjusi kaip virš vandens skrieja jos vyras ir abejojo, ar pati išbandys F2 vandens formulę. Po plaukimo ji išlipo drebančiomis rankomis, tačiau tikrai ne iš baimės. Vienas paskutiniųjų tą dieną plaukęs keliautojas Mantas Bertulis vos išlipęs iš vandens formulės ištarė „kur aš čia įsivėliau?“, tačiau vėliau pripažino, kad greičiausiai pats stebės pasaulio čempionatą Kupiškyje liepos 5-6 dienomis.

N. Zavecko nuotr.

Savo sportą pamatė naujomis spalvomis

Po kelių pasiplaukiojimo valandų E. Riabko prisipažino, kad jaučiasi gerokai pavargęs. Tačiau, pasak jo, viską atpirko kartu plaukusių žmonių emocijos.

„Aš šiame sporte jau 27 metus ir per tą laiką spėjau priprasti prie greičio ant vandens ir didžiulių apkrovų posūkiuose. Nesu dar plukdęs kartu žmonių dviviete formule, todėl buvo labai įdomu stebėti, kokios emocijos užplūsta pirmąkart plaukiančius. Tikrai nelėkiau varžybiniu tempu, bet padariau viską, kad žmonės pajaustų, ką reiškia plaukti su čempionu. Girdėjau ir keiksmažodžių, ir kaip šalmas posūkyje stuktelna į formulės sienelę ir mačiau kaip po plaukimo daug kam iš jaudulio drebėjo rankos. Labai įdomi patirtis, kuri leido iš naujo pažiūrėti į savo sportą“, – pasakoja dukart Europos vandens formulių F2 čempionas E. Riabko.

Daugiau žymių Lietuvos žmonių tiesiai iš F2 vandens formulės bolido – jau visai netrukus „YouTube“ kanale „PlatformA“. Tuo tarpu tie, kurie jau dabar susidomėjo F2 lenktynėmis, savo kalendoriuose liepos 5–6 dienas turėtų pasižymėti raudonai. Kupiškio marių saloje vyks vandens formulių F2 Pasaulio čempionatas. Renginį nemokamai bus galima stebėti vietoje arba tiesiogiai per per LRT PLIUS ir portale LRT.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klausimas

klausimas portretas
Riabko vežiojo LGBTešniką dėl reklamos ar dėl orientacijos? Patiko?

nesiryzciau

nesiryzciau portretas
sodint pas save i kateri vitulskiu-nuskestu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių