Pereiti į pagrindinį turinį

Šalies sportui gali vadovauti konservatorius

2010-04-29 11:44
Šalies sportui gali vadovauti konservatorius
Šalies sportui gali vadovauti konservatorius / DMN archyvo nuotr. D.Kepenis pretenduoja tapti KKSD vadovu.

Vyriausybės užkulisiuose garsėja perspėjimai rimčiau vertinti konservatoriaus Dainiaus Kepenio galimybes tapti naujuoju šalies sporto vadovu.

Laukia netikėtumas?

Sportas tapo kilimėliu prie valdžios durų, į kurį kojas šluostosi visi, kurie netingi. Taip sporto sistemos darbuotojai atsiliepia apie rytoj finišuosiantį konkursą, išaiškinsiantį naująjį Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinį direktorių.

Neabejojama, kad konkurso rezultatus nulems ne jo dalyvių kompetencija, o susitarimai Vyriausybės ir Seimo kabinetuose, nors KKSD vadovo postas – ne politinio pasitikėjimo.

Pastaruoju metu pasigirdo kalbų, kad liūdnai pagarsėjęs konkursas, į kurį mėginama atkreipti ir specialiųjų tarnybų dėmesį, gali baigtis netikėtu posūkiu. Esą valdančiojoje koalicijoje madas diktuojanti Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pabūgo dėl galbūt neskaidraus KKSD vadovo konkurso sukilusio ažiotažo ir paskutinę akimirką gali pasirinkti ne Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) brukamo partijos atsakingojo sekretoriaus Klemenso Rimšelio kandidatūrą, o Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentą Dainių Kepenį.

Domėsis STT

Balandžio 7 d. netikėtai paskelbtas konkursas KKSD generalinio direktoriaus pareigoms užimti iš karto buvo sukritikuotas sporto pasaulio atstovų, mat kartu nuskambėjo ir neva būsimo konkurso nugalėtojo pavardė. Tokias kalbas pakurstė liberalcentristų lyderis Gintautas Babravičius, šaltinių teigimu, neoficialiuose susitikimuose su koalicijos partneriais ir kai kuriais sporto srities darbuotojais pristatęs K.Rimšelį kaip naująjį KKSD vadovą.

Įtarimų dėl galbūt neskaidraus konkurso sukėlė ir prieš jį paskelbiant patyliukais pakeistas KKSD generalinio direktoriaus pareigybės aprašymas, lemiantis kriterijus, kuriuos privalo atitikti šalies sporto vadovu pretenduojantys tapti kandidatai. Iki šiol KKSD vadovauti galėdavo tik darbo sporto sferoje patirties turintys asmenys, tačiau konkurso sąlygose šio reikalavimo nebeliko. Inžinieriaus diplomą turintis K.Rimšelis niekada nėra dirbęs sporto srityje.

Konkurso peripetijos sudomino opozicijos kontroliuojamus Seimo Audito komitetą ir Antikorupcijos komisiją. Pastaroji praėjusią savaitę kreipėsi į Valstybės tarnybos departamentą ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), prašydama patikrinti, ar konkurso į valstybės tarnybą sąlygos nėra parengtos konkrečiam asmeniui.

"Akivaizdu, kad buvo politinis susitarimas. Liberalcentristai to net nepaneigė. Lietuvoje dažnai konkursai būna abejotini, parengti vienam asmeniui. Turime užtektinai tokių pavyzdžių. Bet iki tokių dalykų jokiu būdu negalima prieiti", – dienraščiui teigė Antikorupcijos komisijos pirmininkas Kęstas Komskis, nors ir prasitarė nesitikintis, kad visuomenės dėmesys gali pakeisti galbūt iš anksto susitarus dėl konkurso rezultatų.

Nusisuko net partijos nariai

Dienraščio žiniomis, G.Babravičius pretenzijas į KKSD vadovo kėdę koalicijos partneriams ypač aktyviai pradėjo reikšti pastaraisiais mėnesiais. Šiuo metu KKSD generalinio direktoriaus pareigas vis dar eina opozicinės Darbo partijos atstovas Ritas Vaiginas – kaip juokaujama sporto užkulisiuose, balta varna dešiniųjų valdomoje Vyriausybėje. Įdomu, kad premjeras Andrius Kubilius R.Vaiginą, rudenį laikinai pakeitusį buvusį departamento vadovą Algirdą Raslaną, nuolatiniu KKSD generaliniu direktoriumi paskyrė likus vos mėnesiui iki skandalais apaugusio konkurso.

R.Vaiginas dienraščiui patvirtino ketinantis grįžti į KKSD generalinio direktoriaus pavaduotojo pareigas, kurias užėmė iki praėjusio rudens. Neteikti savo kandidatūros į KKSD vadovo postą R.Vaiginas nusprendė dėl esą iš anksto nulemtų konkurso rezultatų.

"Save gerbiantys žmonės dalyvauti konkurse atsisakė. Man pačiam tie dalykai kelia daug abejonių. Tai yra ministro pirmininko atsakomybės ir sąžinės klausimas", – kalbėjo Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas ir K.Rimšelio partijos narys Žilvinas Šilgalis, kuris pabrėžė, kad atsiriboja nuo esą neskaidraus konkurso.

Sporto kuluaruose svarstoma, kas paskatino liberalcentristus gvieštis KKSD, kuriam šiemet teko rekordiškai sumažėję valstybės asignavimai, vadovo posto. Teigiama, kad politikus gali masinti Valstybės investicijų programoje sporto infrastruktūrai plėtoti numatytos lėšos – beveik 60 mln. litų. Nuo šių metų investicijas į sporto objektus administruoja KKSD.

Taip pat spėliojama, kad LiCS ieško vietos valstybės tarnyboje K.Rimšeliui. "Netinka jis būti partijos sekretoriumi, tai nori jį į sportą įkišti", – sakė vienas anonimu norėjęs likti šaltinis.

Nesilaikys pažado?

Vis dėlto neatmetama galimybė, kad K.Rimšelio kandidatūra gali patirti fiasko. Kalbama, kad persigalvoję konservatoriai esą ryšis suvedžioti liberalcentristus ir KKSD vadovu palaimins TS-LKD narį D.Kepenį. Neva kai kuriems konservatorių partijos atstovams labai nepatinka dėl departamento generalinio direktoriaus konkurso sukilęs šurmulys.

Tačiau toks scenarijus taptų dar vienu smūgiu trapiai keturių partijų valdančiajai daugumai. Šaltinių teigimu, G.Babravičius KKSD vadovo kėdės išsireikalavo grasindamas, kad LiCS gali pasitraukti iš koalicijos.

D.Kepenis sprendimą dalyvauti konkurse, kuriame nepanoro varžytis daugelis kitų sporto pasaulio atstovų, motyvavo siekiu "įvesti į sporto sistemą stabilumo".

"Sportui turi vadovauti ne partijos, o jų bendras susivienijimas. Pasiryžau eiti ir pasakyti, ką galvoju. Niekas manęs neagitavo dalyvauti konkurse – eidamas KKSD koridoriumi išgirdau, kad bus renkamas naujas vadovas. Partiškumo klausimas kilo tik po to", – aiškino Sveikuolių sąjungos prezidentas.

Paskutinis konkurso etapas įvyks rytoj – premjero sudaryta komisija, kuriai vadovaus ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis, vertins kandidatų tinkamumą eiti pareigas. Pretendentai laikys egzaminą raštu ir žodžiu.

Konkursui pateiktos keturios kandidatūros: K.Rimšelio, D.Kepenio, Lietuvos krepšinio federacijos darbuotojo Mindaugo Špoko ir, nepatvirtintais duomenimis, verslininko Algimanto Breikšto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų