Švedija svarsto galimybę teikti paraišką 2030-ųjų žiemos olimpinėms žaidynėms rengti

  • Teksto dydis:

Švedija, pralaimėjusi Milanui dėl teisės rengti 2026-ųjų žiemos olimpines žaidynes, dabar svarsto galimybę teikti paraišką dėl 2030-ųjų žaidynių, trečiadienį paskelbė Švedijos olimpinis komitetas (ŠOK).

Kiti kandidatai į 2030-ųjų olimpinių žaidynių šeimininkus atsisakė savo siekio, o vienintelis vis dar kandidatuojantis Solt Leik Sitis pareiškė, kad pirmenybę teiktų 2034 metų olimpinėms žaidynėms.

Per ateinančius kelis mėnesius Švedija atliks „preliminarų tyrimą“, kad nustatytų, ar yra galimybių teikti paraišką, žurnalistams sakė ŠOK vadovas Andersas Larssonas (Andersas Larsonas).

„Tikėkimės, kad bus pateikta paraiška, ir tikėkimės, kad Švedijoje bus surengtos olimpinės ir paralimpinės žaidynės“, – sakė jis.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) turėjo paskelbti miestą šeimininką šiais metais, tačiau sprendimą atidėjo iki 2024 metų, motyvuodamas klimato kaitos keliamais iššūkiais.

Tačiau realybėje kandidatų nedaug: Japonijos miestas Saporas, kadaise laikytas favoritu, po korupcijos skandalo, susijusio su 2020-ųjų vasaros Tokijo olimpinėmis žaidynėmis, atsiėmė savo paraišką.

Kitos paraiškos, įskaitant Vankuverio ir Barselonos–Saragosos, buvo taip pat atsiimtos.

Tik Solt Leik Sitis Jungtinėse Valstijose, kuriame žaidynės vyko 2002 metais, išlieka galimu kandidatu.

Tačiau atsižvelgiant į tai, kad 2028 metų vasaros olimpinės žaidynės vyks Los Andžele, Solt Leik Sitis pareiškė, kad norėtų rengti 2034 metų žiemos olimpines žaidynes.

Švedijos 2026 metų paraiškoje buvo numatyti renginiai Stokholme ir Orėje, slidinėjimo kurorte šiaurės vakaruose. Švedijos miestai, kurie galėtų dalyvauti galimoje 2030 metų paraiškoje, dar nepatvirtinti, sakė ŠOK.

Nors Švedijos vyriausybė galiausiai parėmė 2026 metų paraišką galutiniame etape, plačioji visuomenė ją palaikė vangiai.

1912 metais Stokholme buvo surengtos vasaros žaidynės, tačiau Švedijoje niekada nevyko žiemos olimpinės žaidynės, nors per daugelį metų bandyta šią teisę iškovoti.

Kandidatų rengti žiemos žaidynes trūkumas tampa nuolatine problema. 2022 metais Pekinas, kuris rengė žaidynes, varžėsi tik su Kazachstano miestu Almata.

Atsižvelgdamas į tai, kad trūksta potencialių šeimininkų, TOK užsiminė apie galimybę 2030 ir 2034 metų žaidynes rengti tam pačiam šeimininkui, kad būtų užtikrintas „stabilumo klimatas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių