Tinkamos ieties neradusi L. Jasiūnaitė: nežinau, su kuo reikės mesti finale

  • Teksto dydis:

Olimpinė ramybė. Į ieties metimo sektorių Europos čempionato debiutantė Liveta Jasiūnaitė žengė be jokių emocijų. Tokia pat rami sportininkė išliko ir po rungties. 21-erių metų lengvaatletė ieties metimo kvalifikacijoje užėmė 11 vietą bei prasibrovė į finalą, tačiau džiaugtis, jos nuomone, nėra kuo – ji atliko tai, ką privalėjo padaryti.

„Džiaugsmas širdyje (juokiasi). Tikėjausi, kad pateksiu į finalą, o rezultatas kuklus, tai todėl ir rami. Stebėjau lyderes, žinojau, kas vyksta sektoriuje ir maniau, kad 58 metrų gali užtekti“, – teigė praėjusio Europos iki 23 metų čempionato prizininkė.

Pirmu bandymu L. Jasiūnaitė ietį numetė 58,21 m ir iškart tapo B atrankos grupės lydere. Šią poziciją lietuvė išlaikė didžiąją kvalifikacinių varžybų dalį, tačiau po to užleido pirmąsias vietas kroatei Sarai Kolak (60,51 m) ir latvei Maradai Palameikai (59,71 m). Antru bandymu L. Jasiūnaitė užfiksavo 54,04 m, o trečiasis metimas buvo neįskaitytas.

„Rezultatams įtaką darė ietis, nes neišsirinkau, kokią noriu mesti. Tokių iečių Lietuvoje nesu mėčiusi. Buvo dvi ietys panašios kaip Lietuvoje, bet vis tiek skiriasi, nes šitos yra naujesnės. Net nežinau, su kokia reikės finale mesti. Dabar bandžiau ir vieną, ir kitą, net „plūdinę“ mečiau (ieties tipas), – aiškino L. Jasiūnaitė. – Labiausiai nervino, kad iki varžybų vietos važiavome pusvalandį. Karšta, o kondicionieriaus nebuvo.“

Sportininkė šyptelėjo, prisiminusi varžoves, prieš kurias pasiekė revanšą už jaunimo čempionatų „skriaudas“. Už L. Jasiūnaitės nugaros liko Europos iki 23 metų čempionė vokietė Christin Hussong (57,17 m), vicečempionė ukrainietė Kateryna Derun (52,92 m) bei pasaulio ir Europos jaunimo čempionė švedė Sofi Flink (54,38 m).

Kvalifikacinį normatyvą – 60,00 m – pavyko įvykdyti penkioms sportininkėms: planetos rekordininkei čekei Barbori Špotakovai (63,73 m), vokietei Katharinai Molitor (60,75 m), kroatei Sari Kolak (60,51 m), slovėnei Martinai Ratej (60,38 m) bei dar vienai Vokietijos ieties metikei Lindai Stahl (60,35 m).

Nepasisekė kitai kvalifikacijoje dalyvavusiai Lietuvos lengvaatletei Indrei Jakubaitytei. Visi trys lietuvės metimai skriejo už sektoriaus ribų, į dešinę pusę, tad sportininkė liko be įskaitinio rezultato.

„Nebuvo apšilimo aikštės, o apšilimą darėme ant dirbtinės dangos ir turėjome minimaliai inventoriaus – tik keturias ietis. Manau, kad tai buvo pagrindinė priežastis, nes man ne 20 metų, todėl reikia šiek tiek ilgesnio apšilimo norint pajusti judesį, – sakė I. Jakubaitytė. – Gaila, kad nepataikiau, bet prieš išvykdama į Europos čempionatą nesulaukiau tinkamo palaikymo.“

40-metį šiemet paminėjusi Lietuvos rekordininkė taško karjeroje dar nededa. I.Jakubaitytė pasiryžusi palaikyti kompaniją L. Jasiūnaitei bei tokiu būdu skatinti pagerinti jos pačios šalies rekordą – 63,65 m.

„Nežinau, ar vyksiu į 2018-ųjų Europos čempionatą Berlyne, taip toli nebematuoju. Jei dar mėtysiu, tai vardan Livetos, kad kvėpuoti jai nors kiek į nugarą, o pačiai reikia daugiau prižiūrėti jaunimą, auklėtinius, nes su viena sėdyne neišeina gerai apsėsti dviejų kėdžių“, – aiškino I. Jakubaitytė.

Trenere dirbanti kaunietė jau išugdė itin talentingų sportininkų būrį. Vienas jos auklėtinis – daugiakovininkas Edgaras Benkunskas – kitą savaitę Tbilisyje (Gruzija) dalyvaus Europos jaunių čempionate, o liepos viduryje pasaulio jaunimo pirmenybėse Bydgoščiuje (Lenkija) jėgas išbandys bene perspektyviausias šios kartos šalies lengvaatletis, dar vienas daugiakovininkas, Matas Adamonis. Į Lenkijoje vyksiantį čempionatą drauge su M.Adamoniu vyks ir I.Jakubaitytė.

A grupės atrankos varžybų metu itin skausmingą traumą patyrė Latvijos viltis Lina Muzė, įsibėgėdama kryptelėjusi koją. Sportininkų žargonu, latvės kelis po metimo tiesiog „išėjo“. Amsterdamo Muziejaus aikštėje ieties metikių kvalifikaciją surengę olandai nesugebėjo pasirūpinti medikų personalu, o iš skausmo dejuodama latvė ant įsibėgėjimo tako gulėjo nieko neprižiūrima.

Medikai neskubėdami atžingsniavo po kelių minučių. Greitosios medicininės pagalbos automobilio šalia aikštės net nebuvo.

„Stebino, kad niekas nepribėgo. Medikai parodė visą organizatorių pasiruošimą, jaučiasi išsiblaškymas. Buvau dar dviejuose Europos čempionatuose, tai šitas, organizacine prasme, prasčiausias“, – neabejojo I. Jakubaitytė.

Moterų 100 m atranka 2012-ųjų Europos čempionato prizininkei Linai Grinčikaitei-Samuolei nebuvo sėkminga. Nuotolį po traumos atsigaunanti lietuvė įveikė per 11,77 sek. bei kvalifikacijoje užėmė 20 vietą. Dar devynios sportininkės pasirodymą pirmenybėse pradės nuo pusfinalio barjero, tad L.Grinčikaitei čempionate atiteko 29 vieta.

Greičiausia atrankos bėgimuose buvo vokietė Rebekka Haase (11,23 sek.), aplenkusi Kipro sprinterę Ramoną Papaioannou (11,36 sek.) bei olandę Naomi Sedney (11,36 sek.).

Ketvirtadienį vakare į kovą stos disko metikai Eligijus Ruškys ir Andrius Gudžius, o šuolių į aukštį rungties finale varžysis Airinė Palšytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių