Pereiti į pagrindinį turinį

V.Alekna po atokvėpio – grėsmingesnis

2009-04-18 09:00
V.Alekna po atokvėpio – grėsmingesnis
V.Alekna po atokvėpio – grėsmingesnis / "Reuters" nuotr. Krūvis: 2009-aisiais V.Alekna diską mėtys rečiau.

Dukart olimpinis disko metimo čempionas Virgilijus Alekna gerokai vėliau nei įprastai pradėjo 2009-ųjų sezoną, tačiau mintis apie karjeros saulėlydį veja šalin.

Nutarė pratęsti atostogas

Užpernai V.Alekna oficialiose varžybose startavo balandžio 17-ąją ir Vilniaus miesto ilgų metimų čempionate jau pirmuoju bandymu nusviedė diską didmeistrišku rezultatu – 70 m 1 cm.

2007-aisiais fenomenalią 37 iš eilės lietuvio pergalių seriją nutraukė tik trauma pasaulio pirmenybėse Osakoje (Japonija).

Pernai tituluočiausias Lietuvos lengvaatletis į disko metimo sektorių išėjo taip pat balandį ir nuskraidino įrankį 68 m 68 cm.

Šiuo metu geriausių planetos metikų rezultatų suvestinėse lietuvio pavardės nėra ir tikriausiai nebus iki vasaros.

"Labai patiko atostogauti, todėl pratęsiau poilsį, – juokaudamas sakė dienraščiui V.Alekna ir surimtėjęs pridūrė. – Anksčiau kitaip planavau metus, varžybų tvarkaraštis buvo glaustesnis. Šį kartą mano prioritetai – pasaulio čempionatas rugpjūtį Vokietijoje ir keli elitiniai turnyrai. Pirmasis mano pasirodymas tikriausiai bus birželio 14-ąją Berlyne, "Aukso lygos" varžybų 1-ajame etape. Nenusprendžiau, ar iki jo dalyvausiu dar kuriame nors renginyje."

Dukart pasaulio čempionas iš savo darbotvarkės išbraukė netgi tradicinius turnyrus, kurių anksčiau stengdavosi nepraleisti – Ludviko Daneko memorialą Čekijos mieste Turnove, metikų dienas Halėje (Vokietija).

"Ne, nesu numatęs dalyvauti", – sprendimą atsisakyti pamėgtų varžybų sausai komentavo V.Alekna.

Malonios pareigos namuose

Šiomis dienomis Lenkijoje, Spalos olimpinėje bazėje, V.Alekna pradės mėtyti diską atvirame aikštyne.

"Iki šiol kaupiau jėgas dažniausiai po stogu – kilnojau sunkumus, paleisdavau diską į tinklą, o dabar daugiau pasitreniruosiu lauke", – teigė sportininkas.

Po olimpinių 2008-ųjų, Pekine iškovojęs bronzos medalį, tačiau trečiąją vietą pavadinęs pralaimėjimu, galiūnas pirmą kartą taip ilgai neišėjo į stadioną nešinas disku.

"Turėjau kitų pareigų, kurios buvo malonesnės", – kalbėjo daugkartinis Lietuvos čempionas.

Atostogaudamas V.Alekna su šeima – žmona Kristina, dukra Gabriele bei sūnumis Martynu ir Mykolu – buvo išvykęs pailsėti į Ispaniją, o Vilniuje užteko laiko tenisui, pačiūžoms, dviračiui. Be to – kasdieniai rūpesčiai: nuvežti Martyną į mokyklą, Mykolą į darželį ir pasiimti atžalas, tvarkytis namuose.

"Viskas gerai – visi sveiki, žengiame į priekį", – sporto profesionalas gali ramiai rengtis naujiems iššūkiams.

Kiek jų bus šiemet – V.Alekna nekonkretizuoja: "Nemanau, kad daug. Negalėčiau tiksliai pasakyti. Iki pasaulio čempionato – gal penkerios ar šešerios varžybos, toks krūvis – normalus. Po čempionato startuosiu tikrai ne dažniau, greičiausiai – rečiau."

Tebejaučia pergalių troškulį

Po Pekino olimpiados Lietuvos disko metikas diplomatiškai atsakinėjo į klausimus apie artėjančią karjeros pabaigą.

"Ateina laikas, kai reikia džiaugtis ir bronzos medaliu. Dar rankų nenuleidžiu, norėčiau pabandyti iškovoti ir tauresnio metalo trofėjų. Jaučiu, kad dar galiu tai padaryti.

Suprantama, sunku kalbėti apie tolimą ateitį – Londono olimpines žaidynes. Aš nejaunėju. Negaliu garantuoti, kad dalyvausiu. Man bus keturiasdešimt metų – nieko baisaus, bet, vykstant į tokio lygio varžybas, norisi deramai atstovauti Lietuvai. Norisi kuo geriau pasirodyti. Vien tik dalyvauti nenorėčiau. Jei būsiu pajėgus kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų, būtinai vyksiu į Londoną. Jei ne, manau, visi mane supras", – tąkart kalbėjo V.Alekna.

Rengdamasis treniruočių stovyklai Lenkijoje, trijų olimpinių medalių laimėtojas tvirtino: "Dabar galvoju apie būsimas šių metų varžybas, todėl pašalinės mintys man į galvą nelenda. Kai ateis laikas pasirinkti, ką veikti atsisveikinus su sportu, tada ir svarstysiu, kuriuo keliu pasukti."

Estas dėkingas lietuviui

Lietuvį iš olimpinio sosto išstūmęs estas Gerdas Kanteris įsitikinęs, kad per artimiausius dvejus trejus metus V.Alekna dar netars atsisveikinimo žodžių.

"Neabejoju, kad jis sutelks jėgas pagrindiniams startams. Juk Aleknai jau nėra ką įrodinėti ir eikvoti jėgas keliskart per mėnesį vis skirtinguose turnyruose. Todėl šiemet jis bus grėsmingesnis nei pernai ar užpernai", – interviu dienraščiui "Postimees" teigė G.Kanteris.

Estijos disko metikas naują sezoną pradėjo daug žadančiu rezultatu – 69 m 70 cm, o gegužę užsimojęs vykti į JAV – "gaudyti pasaulio rekordo".

"Per anksti vertinti Gerdo paraišką šiems metams, nes kol kas nestartavo pagrindiniai jo konkurentai", – sakė V.Alekna.

Ar Lietuvos lengvaatletis tebėra tarp tų konkurentų?

G.Kanteris neseniai išleistoje savo knygoje "15 žingsnių į pergalę", be kita ko, rašė: "Prilygti Aleknai stabilumu, pasiekti jo lygį man prireiks dar kelių metų. Jis aukštai iškėlė kartelę ir už tai aš bei kiti disko metikai jam turime būti dėkingi."


Visų laikų geriausieji*

Disko metikas Gimimo metai Šalis Vidurkis

1. Virgilijus Alekna 1972 Lietuva 71 m 30 cm

2. Gerdas Kanteris 1979 Estija 71 m 05 cm

3. Macas Wilkinsas 1950 JAV 70 m 44 cm

4. Robertas Fazekašas 1975 Vengrija 70 m 26 cm

5. Imrichas Bugaras 1955 Čekija 70 m 12 cm

6. Larsas Riedelis 1967 Vokietija 70 m 04 cm

7. Luisas Delis 1957 Kuba 69 m 96 cm

8. Juergenas Schultas 1960 Vokietija 69 m 77 cm

9. Richardas Bruchas 1946 Švedija 69 m 63 cm

10. Wolfgangas Schmidtas 1954 Vokietija 69 m 61 cm

19. Romas Ubartas 1960 Lietuva 68 m 27 cm

35. Vaclovas Kidykas 1961 Lietuva 67 m 26 cm

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų