Aistringos rungtynės: „Žalgiris“ energijos sėmėsi ir iš savo sirgalių

"Atrodė, kad arenoje sirgalių buvo daugiau, nei įrašyta oficialiame protokole. Su žaidėjais kalbėjomės, kad turime iš jų pasisemti energijos", – po ketvirtos paeiliui pergalės Eurolygoje tvirtino Kauno "Žalgirio" vyriausiasis treneris Martinas Schilleris.

Prabilo apie nelygybę

Žalgiriečiai, stebint daugiau nei 5 000 krepšinio aistruolių, 89:73 nugalėjo Stambulo "Anadolu Efes" ekipą.

Puiki atmosfera "Žalgirio" arenoje patiko ir Turkijos klubo strategui Erginui Atamanui, tačiau, jo nuomone, neteisinga, kai, siaučiant COVID-19 pandemijai, kai kurios komandos per varžybas tribūnose turi savo sirgalius, o kitos – ne.

"Žaidžiame viename turnyre, todėl ir sąlygos turi būti visiems vienodos", – pabrėžė E.Atamanas.

Tikėtina, kad ši tema nuskambės ir pirmadienį per Eurolygos valdybos pasitarimą, kuriame, įvertinus naujausias COVID-19 tendencijas, tikriausiai bus pakoreguotas specialiai pandemijos sąlygoms parengtas varžybų reglamentas.

Pokyčių labiausiai laukia koronaviruso apimtas Sankt Peterburgo "Zenit" klubas, nesurinkęs mažiausiai aštuonių sveikų žaidėjų, todėl neišvykęs į Ispaniją ir už tai pelnęs du techninius pralaimėjimus.

Stebinantis startas

– Tokio "Žalgirio" starto Eurolygoje nesitikėjo niekas – nei specialistai, nei sirgaliai. Aš – ne išimtis. Mes buvome įpratę viską vertinti pagal Šarą, tačiau ir jam dirbant Kaune tokio spurto nebuvo, – sakė buvęs ilgametis žalgirietis Algirdas Brazys.

– "Anadolu Efes" – pirmas žalgiriečių patiestas varžovas iš Eurolygos elito. Ar ši pergalė kauniečių galimybių kartelę kilstelėjo į naują lygį?

– Nesutikčiau, kad "Anadolu Efes" – pirmas rimtas priešininkas. Antrame ture buvo Maskvos srities "Chimki", tačiau dėl pandemijos – ne stipriausios sudėties. Man regis, ne mažiau reikšminga pergalė pasiekta Belgrade. Ji suteikė didžiulį postūmį žalgiriečių mentalitetui. Saša Obradovičius turi gerą komandą, kuri patikimai ginasi ir dar žaidė namuose, bet kauniečiai ją įveikė. Manyčiau, kad tai mūsiškiams įkvėpė pasitikėjimo savo jėgomis.

– "Anadolu Efes" žaidė be savo lyderio Shane'o Larkino, tačiau ir be jo dar turi ne vieną aukščiausios klasės krepšininką. Kodėl momentais kai kurie iš jų atrodė tiesiog bejėgiški?

Mane net stebina trenerio M.Schillerio drąsūs sprendimai suteikti iniciatyvą jauniems krepšininkams.

– Susidarė įspūdis, kad treneris E.Atamanas vadovaujasi principu: kad ir kiek jūs mums įmestumėte, mes vis tiek įmesime daugiau. Jie gerai organizuoja atakas, gerai įžaidžia kamuolį, bet ginasi kur kas prasčiau nei, sakykime, "Crvena zvezda". Per mačą su "Žalgiriu" tas stilius nepasiteisino.

– Kauno komandoje ryškiai žibėjo puolėjas Nigelas Hayesas, tačiau pamažu atsiskleidžia ir šešėlyje buvę krepšininkai – lūžio momentu Steve'as Vasturia pataikė tritaškį su bauda, geri buvo jo sprendimai puolant. Kokia jūsų nuomonė?

– S.Vasturia apie save primena jau ne pirmą kartą. Panašiai buvo ir Belgrade. Tai viltingas požymis, nes gali virsti gera tendencija. Matyt, trenerio pasitikėjimas amerikiečiui pamažu atriša rankas. Mane net stebina M.Schillerio drąsūs sprendimai suteikti iniciatyvą jauniems krepšininkams. Lemiamais momentais jis nebijo laikyti aikštėje Roko Jokubaičio, kuris atperka pasitikėjimą labai naudingu žaidimu. Tą patį galima pasakyti apie Luką Lekavičių. Abejoju, ar netgi Šaras, kurį mes dieviname, suteiktų tiek laiko tokiais momentais jaunimui.

Apie Šarą – filme

Šarūno Jasikevičiaus vardas skambėjo ir prieš rungtynes su "Anadolu Efes": laidos "Krepšinio pasaulyje" kūrėjas Vidas Mačiulis kartu su jam talkinusiu režisieriumi Kęstučiu Bražiūnu visuomenei pristatė dokumentinį filmą "Krepšinio evangelija pagal Šarą".

"Forum Cinemas" kino teatre surengtoje premjeroje dalyvavo herojaus tėvai Linas ir Rita Jasikevičiai, buvę žalgiriečiai, tarp jų – ilgametis "Žalgirio" ekipos fizinio rengimo treneris Aleksandras Kosauskas.

Filmas, kuriam muziką sukūrė kompozitorius Kęstutis Povilaitis, įdomiai pažvelgė į Šaro dešimties metų karjeros laikotarpį.

Premjera: filmo "Krepšinio evangelija pagal Šarą" kūrėjui V.Mačiuliui (dešinėje) padėkojo Š.Jasikevičiaus tėvai L. ir R.Jasikevičiai. Evaldo Šemioto nuotr.

Pasak V.Mačiulio, kurti filmą apie Europos ir Eurolygos čempioną jį paskatino paties Š.Jasikevičiaus autobiografinė knyga "Laimėti neužtenka". Joje buvęs krepšininkas prisiminė, kad jaunystėje į visas svarbesnes varžybas jo komandą lydėdavo ir V.Mačiulis bei viską įamžindavo filmavimo kamera.

"Parengti 1 159 laidas "Krepšinio pasaulyje" gal ir yra lengviau nei imtis vieno filmo. Tai ne pirmas ir, tikiuosi, ne paskutinis mano filmas, tačiau gimė jis sunkiai", – pripažino kūrėjas.

Nuotaikinga ir emocijų kupina kino juosta netrukus pasirodys ir Lietuvos kino teatruose.

Prireikė operacijos

Kitas Eurolygos rungtynes "Žalgiris" žais spalio 22-ąją savo arenoje su "Valencia", kuri trečio turo dvikovą namuose, stebint 400 žiūrovų, 66:71 pralaimėjo "Barcelonai".

Nugalėtojams jau vadovavo nuo koronaviruso pasveikęs Š.Jasikevičius.

Kauno komandai dar mažiausiai šešias savaites nepadės argentinietis Patricio Garino – 201 cm ūgio krepšininkui atlikta menisko operacija.

"Žalgirio" legionierių "Gijos klinikose" operavo ilgametis Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas ortopedas traumatologas, medicinos mokslų daktaras Rimtautas Gudas.

Praeitą sezoną Vitorijos "Baskonia" klubui atstovavęs P.Garino buvo patyręs sudėtingą kryžminių raiščių traumą, o liepą atvykęs į Lietuvą vis dar negalėjo sportuoti visa jėga. Be to, Kaune tęsiant reabilitaciją atsirado ir naujų skausmų.


Statistika

"Žalgiris"–"Anadolu Efes" 89:73 (25:16, 16:19, 25:20, 23:18). "Žalgirio" arena, 5 011 žiūrovų.

"Žalgiris": N.Hayesas 17 taškų (iš jų 3/5 tritaškių, 5 atkovoti kamuoliai), L.Lekavičius (3/3 dvitaškių, 3/3 tritaškių, 5 rezultatyvūs perdavimai) ir M.Grigonis (5 klaidos) po 12, A.Milaknis (2/2 tritaškių) ir J.Lauvergne (8 atkovoti kamuoliai) po 10, S.Vasturia ir M.Gebenas po 7, R.Jokubaitis (5 rezultatyvūs perdavimai), T.Walkupas (5 rezultatyvūs perdavimai) ir A.Rubitas po 4, P.Jankūnas 2, K.Lukošiūnas 0.

"Anadolu Efes": B.Dunstonas 20 taškų (4 rezultatyvūs perdavimai), K.Simonas 16 (6 rezultatyvūs perdavimai), R.Beaubois 12 (4 rezultatyvūs perdavimai), A.Moermanas 8, V.Micičius 7 (iš jų 1/5 tritaškių), T.Pleissas 6, B.Tunceras 3, E.Gazi 1, Ch.Singletonas ir J.Andersonas po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 27/39 (69,2 proc.) ir 20/29 (69 proc.), tritaškių – 10/19 (52,6) ir 8/25 (32), baudų metimų – 5/7 (71,4) ir 9/14 (64,3). Atkovota kamuolių – 26 ir 23, perimta – 7 ir 6. Rezultatyvūs perdavimai – 26 ir 23. Klaidos – 11 ir 12.

Rezultatai

"Valencia"–"Barcelona" 66:71 (19:16, 16:17, 9:21, 22:17). 400 žiūrovų. B.Dubljevičius (8 atkovoti kamuoliai) ir N.Kaliničius po 13 taškų / R.Šmitas 15 taškų (7 atkovoti kamuoliai).

Pirėjo "Olympiakos"–Milano "AX Armani Olimpia" 86:75 (18:21, 18:21, 27:16, 23:17). K.Sloukas 17 taškų (11 rezultatyvių perdavimų) / S.Rodriguezas 18 taškų (iš jų 4/8 tritaškių).

Tel Avivo "Maccabi"–Miuncheno "Bayern" 82:85 (15:15, 10:19, 30:26, 27:25). S.Wilbekinas 27 taškai (7 rezultatyvūs perdavimai) / V.Lučičius 26 taškai (iš jų 4/5 tritaškių).

Stambulo "Fenerbahce"–Maskvos CSKA 77:78 (10:12, 21:20, 20:17, 18:20, 8:9). N.De Colo 21 taškas (5 klaidos / W.Clyburnas 26 taškai (iš jų 4/7 tritaškių).

Madrido "Real"–Maskvos srities "Chimki" 94:85 (25:25, 24:16, 21:16, 24:28). S.Llullas 21 taškas (iš jų 3/4 tritaškių) / D.Bookeris 22 taškai (6 atkovoti kamuoliai).

"Barcelona"–Atėnų "Panathinaikos" 97:89 (13:18, 23:17, 22:23, 17:17). C.Higginsas 24 taškai (7 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai) / M.Fosteris 24 taškai (iš jų 4/7 tritaškių).



NAUJAUSI KOMENTARAI

liuks

liuks portretas
žalgiriečiai šaunuoliai

Anonimas

Anonimas portretas
...sutinku ir dar pridursiu , kad pertraukos metu besibūriuojančius ir "švenčiančius' prie baro, kurie nesilaiko atstumo, reiktų bausti [ gal net išvaryti iš varžybų ] kad neapkrėstų kitų...

kaunietis

kaunietis portretas
Pradžioje viskas gerai. Gal tik trys nelabai geri dalykėliai, 1. iš po krepšio geriau turi mėtyti Gebenas, 2. iš tritaškio , kai nekrenta, mažiau mėtyti Hayesas, 3.ar "nepersiplėš" P. Motiejūnas , norėdamas daug uždirbti iš karto? Gal reiktų sodinti žiūrovus kas antrą eilę ir kas trečią kėdę [ dvi laisvos ]...??? NES, gali atsitikti su virusu blogiausias atvejis, kai visai bus uždrausta lankytis rungtynėse...TAI ar ne geriau leisti žiūrovų mažiau, bet saugiau ir ilgesnį laiką ar net visą sezoną, nei pilną ar puspilnę areną ...iki užsikrėtimo bei uždraudimo lankytis [ pinigų uždirbama iš bilietų atitinkamai daugiau ir mažiau...]... ???????????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių