Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos „Neptūnui“ – istorinis šansas

2014-06-17 07:27

Sidabrinės pergalės spinduliuose besimaudantys Klaipėdos "Neptūno" krepšininkai sulaukė dar vienos įspūdingos naujienos, tačiau ji sukėlė ne tik džiaugsmo, bet ir daug rūpesčių, kurių pagrindinis yra pinigai.

Proga: pirmą kartą klubo istorijoje Lietuvos krepšinio lygos sidabro medalius iškovoję "Neptūno" krepšininkai (mėlyna apranga) kitą sezoną gali pasirodyti ir Eurolygos turnyre.
Proga: pirmą kartą klubo istorijoje Lietuvos krepšinio lygos sidabro medalius iškovoję "Neptūno" krepšininkai (mėlyna apranga) kitą sezoną gali pasirodyti ir Eurolygos turnyre. / Vytauto Petriko nuotr.

Sidabrinės pergalės spinduliuose besimaudantys Klaipėdos "Neptūno" krepšininkai sulaukė dar vienos įspūdingos naujienos, tačiau ji sukėlė ne tik džiaugsmo, bet ir daug rūpesčių, kurių pagrindinis yra pinigai.

Dovana iš "Barcelonos"

Lietuvos krepšinio lygos vicečempionais pirmą kartą klubo istorijoje tapusiems uostamiesčio "Neptūno" krepšininkams atsivėrė ir prestižiškiausio Senojo žemyno krepšinio turnyro – Eurolygos – durys. Per šią savaitę klubo vadovai turi nuspręsti, ar įžengti pro tas duris, ar pasiūlymo atsisakyti, nes dalyvavimas "Eurolygos" turnyre pareikalaus didžiulių išlaidų.

Tai, kad "Neptūnas" iškovojo teisę žaisti Eurolygoje, paaiškėjo vėlų sekmadienio vakarą. Tokią galimybę Klaipėdos klubui padovanojo "Barcelonos" komanda, kuri po dramatiškos kovos 77:75 Ispanijos čempionato pusfinalyje įveikė Valensijos "Valencia Basket" komandą.
Pagal Eurolygos licencijų skyrimo tvarką, Lietuvos krepšinio lygos vicečempionams atiteks aštunta ir paskutinioji B licencija.

Iš anksto patvirtintoje licencijų skyrimo tvarkoje numatyta, kad Lietuvos krepšinio lygos vicečempionai yra šešioliktoje reitingų vietoje. Tačiau jei aukščiau esančias vietas užima A licencijas turinčios komandos, žemiau esantys klubai lentelėje kyla aukštyn.

Būtent sėkmingai lietuviams susiklostę čempionatai Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje ir Turkijoje lėmė tai, kad "Neptūnas" iš šešioliktos vietos pakilo į aštuntąją.

Reikia 7 mln. litų

"Neptūnas" atitinka visus B licencijų turėtojams keliamus reikalavimus – uostamiesčio arenoje, kurioje komanda žaidžia, telpa daugiau nei 5000 žiūrovų, Klaipėda yra mažiau nei per 4 valandų skrydį nuo Frankfurto oro uosto, tarptautinis Palangos oro uostas yra mažiau nei 100 kilometrų nuo arenos, mieste yra daugiau nei du keturių žvaigždučių viešbučiai.

"Jei kas nors prieš kelerius metus būtų pasakęs, kad "Neptūnas" stovės prie Eurolygos slenksčio, apie tą žmogų tikrai keistai būčiau pagalvojęs. O dabar tai yra realybė. Tačiau faktas tas, kad ir rūpesčių nemažai, todėl reikės gerai viską apsvarstyti, ieškoti rėmėjų. Visi turėsime susitelkti. Viena aišku, kad galimybė žaisti Eurolygoje yra ir ja reikia bandyti pasinaudoti. Galiausiai juk ir areną statėme tam, kad joje vyktų kuo daugiau kokybiškų renginių, o Eurolygos rungtynės tai ir yra", – teigė krepšinio klubo "Neptūnas" valdybos pirmininkas Rimantas Taraškevičius.

"Neptūno" direktorius Osvaldas Kurauskas skaičiavo, kad norint žaisti Eurolygoje, klubo biudžetas turėtų siekti bent jau apie 2 mln. eurų (apie 7 mln. litų).

"Dabar klubo biudžetas nesiekė nė 3 mln. litų, todėl reikės labai daug pastangų, kad jį padidintume. Tačiau tikime miesto valdžia, savo rėmėjais – ir esamais, ir būsimais. Tikime, kad visa Klaipėda gali susitelkti ir turėti savo klubą Eurolygoje. Juk tai garbė miestui. Klaipėdos vardas būtų linksniuojamas visą sezoną, juk tai pati geriausia reklama. Gal net efektyvesnė nei tai, kai leidžiame daugybę pinigų, kad keliems vakarams priviliotume burlaivių", – palygino O.Kurauskas.

Jo teigimu, tarp reikalavimų žaisti Eurolygoje nėra įrašyta tai, koks turi būti minimalus klubo biudžetas. "Tačiau visiems suprantama, kad jis turi būti gerokai didesnis nei yra dabar. Jau iš pradžių reikia turėti 100 tūkst. eurų banko garantiją, kad jei netikėtai pasitrauktume nebaigę sezono, bankas kompensuotų Eurolygai tuos pinigus. Be to, reikia sumokėti ir 40 tūkst. eurų starto mokestį", – skaičius vardijo O.Kurauskas.

Pagerbs rotušėje

Jis teigė, jog iš Eurolygos organizatorių jau sulaukė dokumentų, kuriuos reikia užpildyti, pasirašyti ir taip patvirtinti savo sutikimą dalyvauti garbingame turnyre. "Tai padaryti turime iki penktadienio, todėl visa ši savaitė ir bus skirta ieškoti atsakymų į klausimą, ar Klaipėda gali turėti savo klubą Eurolygoje", – teigė O.Kurauskas.

Trečiadienį miesto rotušėje vyks "Neptūno" krepšininkų, neseniai tapusių Lietuvos vicečempionais ir nusileidusių tik legendiniam Kauno "Žalgiriui", pagerbimo ceremonija.
Ji esą taip pat taps proga su miesto valdžia pasikalbėti, ar klubas gali tikėtis didesnės paramos iš biudžeto.

"Aišku, pinigų miesto biudžete galime atrasti. Tačiau negali būti tik vienas finansavimo šaltinis, reikia ieškoti ir rėmėjų. Tikiuosi, kad viskas bus gerai", – vylėsi R.Taraškevičius, kuris yra ir miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas.

Su kinu – derybos

"Neptūno" klubo steigėja yra viešoji įstaiga "Neptūno" krepšinio klubas". Šios įstaigos dalininkas yra turtuolis iš Kinijos Xia Songas. Kitą pusę viešosios įstaigos valdo visuomeninė organizacija, kurios didžioji dalis narių yra buvę krepšininkai, treneriai.

"Paskutinį kartą tą kiną matėme gal prieš kokius septynerius metus. Kai "Neptūnui" buvo labai sunku, jis davė pinigų, nes turėjo verslo interesų Klaipėdoje, galvojo, kad per klubą galės pradėti prekybą sportine įranga. Tačiau nepavyko, viskas baigėsi, o tas kinas taip ir liko viešosios įstaigos dalininku. Tačiau jis nėra joks "Neptūno" savininkas, "Neptūnas" priklauso visai Klaipėdai. Faktas tas, kad ir dabar tas kinas finansiškai klubo tikrai nerems, nes komanda jam nerūpi", – tvirtino R.Taraškevičius.

Jis tikino, jog šiuo metu su X.Songu per tarpininkus vyksta derybos, kad jis pasitrauktų iš "Neptūną" valdančios viešosios įstaigos dalininkų.

"Jau aptarta, ko jis nori, ką galime pasiūlyti. Kai susitarsime, jo neliks nė kvapo", – garantavo R.Taraškevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų