Krepšinio trofėjai Vilniaus nepasiekė

Vasario 15–16 d. Klaipėdoje pajėgiausios Lietuvos vyrų ir moterų krepšinio komandos grūmėsi dėl pirmųjų sezono trofėjų – Karaliaus Mindaugo ir Karalienės taurių.

Lemiamose kovose dalyvavo ir Vilniaus ekipos – "Rytas" ir "Kibirkštis-MRU", bet pargabenti garbingų taurių į sostinę vilniečiams nepavyko. "Rytas" finale nusileido Kauno "Žalgiriui", o "Kibirkšties-MRU" krepšininkės turėjo pripažinti varžovių iš Kauno – "Aisčių-LSMU" komandos pranašumą.

"Ryto" rūpesčiai

Komandų lūkesčiai prieš taurės turnyro finalines kovas buvo skirtingi. Nors Vilniaus "Rytas" į Klaipėdą atvyko būdamas 2019 m. Karaliaus Mindaugo taurės turnyro nugalėtoju, galimybės pakartoti pernykštę sėkmę buvo labai menkos. Dainiaus Adomaičio treniruojamai komandai dėl traumos padėti negalėjo pagrindinis vidurio puolėjas Martynas Echodas, sveikatos problemų turėjo Evaldas Kairys, Arnas Butkevičius ir kiti krepšininkai. Nuotaikos nepagerino ir prieš taurės finalinį etapą įsižiebęs "Ryto" klubo vadovų – Rolando Jaručio ir Lino Kleizos konfliktas.

Nuo 2017 m. sporto direktoriaus pareigas ėjęs L.Kleiza vasario 8 d. paskelbė apie savo pasitraukimą iš "Ryto" klubo. Atsisveikindamas jis kritiškai įvertino klubo direktoriaus R.Jaručio veiklą ir tikino, kad jo kantrybės taurę perpildė iš komandos biudžeto atlikti mokėjimai R.Jaručio krepšinio agentūrai. Savo ruožtu 2019 m. birželį prie "Ryto" prisijungęs R.Jarutis atmetė visus priekaištus ir teigė, kad jo santykiai su klubu, taip pat ir finansinės sąlygos, buvo iš anksto sutarti su visais klubo dalininkais, tarp jų ir su L.Kleiza.

Visgi vadovų konfliktai neišmušė iš vėžių "Ryto" trenerių ir krepšininkų. Karaliaus Mindaugo taurės turnyro atsakomosiose ketvirtfinalio rungtynėse vilniečiai 103:94 įveikė Utenos "Juventus" ekipą ir penktą kartą iš eilės pateko į finalinį turnyro ketvertą. Pusfinalyje "Rytas" 96:71 nugalėjo Klaipėdos "Neptūną", bet finale 60:80 nusileido turnyro favoritams Kauno "Žalgirio" krepšininkams. Finale po dviejų kėlinių "Rytas" atsiliko tik 3 taškais (36:39), bet antroje rungtynių dalyje aikštėje dominavo trečią kartą Karaliaus Mindaugo taurę iškovoję žalgiriečiai.

"Aš manau, kad antra vieta mūsų komandai yra geras pasiekimas, ypač žinant situaciją, kurioje buvome pastaruoju metu. Būkime biedni, bet teisingi – "Žalgiris" šiuo metu yra visa galva geresnis už visas kitas komandas Lietuvoje. Ir matant, kokia yra dabartinė padėtis, jie bus geresni dar ne vienerius metus", – po rungtynių konstatavo "Ryto" vyriausiasis treneris D.Adomaitis.

2016 ir 2019 m. Karaliaus Mindaugo taurę laimėjęs "Rytas" prieš šį sezoną tokių ambicijų nepuoselėjo ir kėlė tikslą žaisti turnyro finale. O Lietuvos čempionate be pralaimėjimų žygiavusios Vilniaus "Kibirkšties-MRU" komandos galimybės nutraukti titulų badą ir sugrąžinti moterų krepšinio trofėjų į Vilnių buvo vertinamos gerokai palankiau.

Ta pati istorija

Antrus metus iš eilės dėl Karalienės taurės "Kibirkštis-MRU" varžėsi su Kauno "Aisčių-LSMU" ekipa. Abu kartus favoritėmis buvo įvardijamos Lietuvos moterų krepšinio lygoje pirmavusios vilnietės, bet iškovoti taurės joms taip ir nepavyko. Pernai Vilniuje vykusiose finalinėse rungtynėse kaunietės laimėjo 71:61, o šį kartą Klaipėdoje Kauno komanda šventė pergalę 79:71.

"Nepasakyčiau, kad Kauno komanda kažkuo nustebino, tiesiog mūsų krepšininkės sužaidė ne pagal savo galimybes. Realiai šiais metais "Kibirkštis" yra stipresnė nei pernai, o kaunietės po praėjusio sezono, kai ne tik iškovojo šalies taurę, bet ir tapo Lietuvos čempionėmis, šiek tiek susilpnėjo. Bet gal tas įsivaizdavimas, kad dabar jau tikrai laimėsime, ir pakišo koją. Čempionate varžoves nugalėjome du kartus, paskutinėse tarpusavio rungtynėse laimėjome 78:54, bet taurės finale sąlygas diktavo Kauno krepšininkės", – "Vilniaus dienai" sakė Vilniaus "Kibirkšties-MRU" komandos vadovas Dainius Virbickas.

Nesėkmingas taurės finalas antrus metus iš eilės nulėmė pokyčius "Kibirkšties-MRU" komandos trenerių štabe. Pernai po pralaimėjimo su komanda atsisveikino vyriausiasis treneris Valdas Gecevičius, o dabar pasitraukė ir prieš metus jį pakeitęs Algirdas Paulauskas.

Nors mes pralaimėjome vieną mūšį, dar galime laimėti karą.

"Vyriausiasis treneris prisiėmė atsakomybę už pralaimėjimą ir nusprendė atsistatydinti. Jo pareigas perims asistentas Gitautas Kievinas, jis ir užbaigs sezoną. Pernai Gitautas vadovavo Ukmergės "Vilkmergės" krepšininkėms, žaidė Lietuvos moterų krepšinio lygos finale, tad turi ir vyriausiojo trenerio darbo patirties. Tikiuosi, kad bus padarytos atitinkamos išvados, naujasis strategas nuteiks krepšininkes kovai, nes jau kitą savaitę mūsų laukia Baltijos lygos finalinio ketverto varžybos. Labai realu, kad pusfinalyje mes ir vėl susitiksime su Kauno "Aistėmis-LSMU", tad turėsime progą reabilituotis", – kalbėjo D.Virbickas.

Lemiami iššūkiai

Baltijos lygos varžybose "Kibirkštis-MRU" šį sezoną per 14 rungtynių iškovojo 11 pergalių ir patyrė 3 nesėkmes. Vilnietės du kartus nusileido be pralaimėjimų šiose varžybose žengiančioms favoritėms – Rygos TTT krepšininkėms, kartą turėjo pripažinti Tartu "Ulikool/Kalev" pranašumą ir tarp aštuonių komandų užėmė antrą vietą. Šioje vietoje sostinės ekipa norėtų likti ir po Baltijos lygos finalinio ketverto varžybų.

"Baltijos lygoje mūsų tikslas – finalas. Galvoti apie pirmą vietą labai sudėtinga, nes Rygos TTT komanda yra Eurolygos kalibro ekipa, o mes pastaruosius kelis sezonus žaidžiame trečiame pagal rangą Europos taurių turnyre. TTT biudžetas yra bent dvigubai didesnis, ten suburtos pajėgios krepšininkės. Aišku, krepšinyje viskas įmanoma, bet tam, kad laimėtume, turime ne tik sužaisti idealias rungtynes, bet ir tikėtis, kad varžovėms bus labai prasta diena. Kadangi paskutinį kartą prieš Rygos ekipą laimėjome 2014 m., akivaizdu, kad tų prastų dienų joms faktiškai nebūna", – pripažino "Kibirkšties-MRU" ekipos vadovas.

Bene svarbiausi sezono iššūkiai "Kibirkšties" ekipos laukia Lietuvos čempionate. Pirmenybėse sužaidus du ratus iš keturių, vilnietės buvo iškovojusios visas 8 pergales ir užtikrintai pirmavo. Tiesa, pernai antra sezono dalis "Kibirkščiai" susiklostė nesėkmingai ir Lietuvos čempionate sostinės ekipa užėmė tik trečią vietą. Anot D.Virbicko, šiais metais toks scenarijus negali pasikartoti.

"Nors mes pralaimėjome vieną mūšį, dar galime laimėti karą. Visada keliame aukščiausius tikslus ir bent jau Lietuvoje siekiame laimėti visus trofėjus. Pernai mūsų tikslas buvo taurė ir čempionų titulas, o Baltijos lygoje norėjome patekti į finalą. Bet galiausiai likome antros taurės turnyre, trečios Lietuvos čempionate ir Baltijos lygos varžybose. Šiais metais turime visas galimybes sezoną užbaigti aukštesnėse pozicijose. Bent jau Lietuvoje privalome laimėti auksą. To siekti mus įpareigoja ir komandos biudžetas, kuris yra didžiausias šalyje, ir turima sudėtis. Pagal visus kriterijus esame pajėgiausia šalies komanda ir turime tai įrodyti krepšinio aikštelėje, – konstatavo "Kibirkšties-MRU" komandos vadovas D.Virbickas. – Be to, pernai Lietuvos čempionės paaiškėjo finalinio ketverto varžybose, o dabar grįžtame prie atkrintamųjų varžybų formato, pusfinaliuose bus žaidžiama iki dviejų pergalių, o finaluose – iki trejų laimėtų rungtynių. Manau, kad tai teisingas sprendimas, nes vieneriose rungtynėse gali nepasisekti, o serijoje netikėtumo faktorius sumažėja, čia jau daugiau įtakos turi trenerių sprendimai, bendras komandos pajėgumas. Pagaliau net ir savos aikštelės ar savų žiūrovų faktorius taip pat labai svarbus. Nors pas mus moterų krepšinis nėra labai populiarus, prasidėjus atkrintamosioms varžyboms ir finalams prieš kelerius metus mūsų rungtynes stebėdavo ne kelios dešimtys, o keli šimtai žiūrovų. Tada visi pajaučiame, kad ir moterų krepšinis gali būti intriguojantis ir patrauklus."

Karaliaus Mindaugo taurė

FINALAS

Kauno "Žalgiris" – Vilniaus "Rytas" 80:60 (24:21, 15:15, 21:7, 20:17).

MAŽASIS FINALAS

Panevėžio "Lietkabelis" – Klaipėdos "Neptūnas" 84:73 (17:25, 18:20, 32:11, 17:17)

Karalienės taurė

FINALAS

Kauno "Aistės-LSMU" – Vilniaus "Kibirkštis-MRU" 79:71 (23:16, 20:19, 15:21, 22:15)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių