M. Schilleris: po gerų penkių minučių subyrėjome

Kauno "Žalgirio" krepšininkai, antrą iš eilės Eurolygos turnyro mačą pralaimėję didesniu nei 20 taškų skirtumu, gerokai apsunkino savo žygį į atkrintamąsias varžybas.

Liko keturios dvikovos

Per pirmą vizitą į Stambulą (29-ojo turo) kauniečiai 62:89 nusileido "Anadolu Efes" komandai, per antrąjį (30-ojo turo) 61:84 – "Fenerbahce" ekipai.

"Manau, kad pirmas penkias rungtynių minutes laikėmės gerai, o vėliau subyrėjome abiejose aikštės pusėse. Manęs netenkino tiek mūsų puolimas, tiek gynyba. Vertinant visą komandos pasirodymą, jis buvo labai nuviliantis", – po dvikovos su "Fenerbahce" kalbėjo "Žalgirio" vyriausiasis treneris Martinas Schilleris.

Kauniečiai (15 pergalių ir 15 pralaimėjimų) išsilaikė 11-oje pozicijoje, tačiau į pirmą aštuntuką taip pat realiai pretenduoja dar keli klubai, tarp jų pirmiausia – Vitorijos "Baskonia" (16 ir 14, 9 vieta), taip pat "Valencia" (10 vieta), kurią "Žalgiris" yra įveikęs mažesniu skirtumu (79:78), nei jai pralaimėjęs (82:91).

Žalgiriečiams liko dar ketverios reguliariojo sezono dvikovos: savo arenoje – kovo 25-ąją su Tel Avivo "Maccabi", 30-ąją – su Berlyno ALBA ir balandžio 8-ąją – su Atėnų "Panathinaikos", svečiuose – balandžio 1-ąją su Miuncheno "Bayern".

"Stengsimės laimėti visas likusias rungtynes, nepaisant, kokia bus mūsų padėtis turnyro lentelėje", – pareiškė M.Schilleris.

Skatina nenuleisti rankų

"Dovanų gavau pirmą skiepą, gaila, kad ne žalgiriečių pergalę", – juokavo Vitoldas Masalskis.

Kovo 18-ąją 67-ąjį gimtadienį šventęs buvęs žalgirietis prognozavo, kad Stambule kauniečių laukia itin sunki kova, ir nesuklydo.

– Vitoldai, sveikiname jus su gimtadieniu. Kokios nuotaikos jį pasitikote?

– Optimistinės. Sulaukiau daug skambučių iš buvusių bendražygių, auklėtinių. Iš JAV paskambino buvę mano žaidėjai Kauno "Neca" klube – Aidas Buzelis, Ąžuolas Šeduikis. Tą pačią dieną dar buvau paskiepytas nuo COVID-19. Man tai irgi dovana, nes labai norisi keliauti.

Atrodo, kad pastaruoju metu "Žalgiris" įkritęs į tam tikrą fizinės formos duobę. Nuovargis atsispindi net žaidėjų veiduose.

– Kodėl, jūsų nuomone, žalgiriečiams Stambule nepavyko rimčiau pasipriešinti varžovams?

– Pritrūko daug ko, pavyzdžiui, Artūro Milaknio. Galima kalbėti ir apie Joffrey Lauvergne'o sportinę formą po traumos, kitus aspektus, tačiau reikia pripažinti, kad "Fenerbahce" žaidėjų meistriškumas – aukštesnis. Janas Vesely, Nando De Colo, Marko Guduričius – ryškūs lyderiai. Mes tokį turime gal tik Marių Grigonį, bet "Fenerbahce" strategas Igoris Kokoškovas jo problemą išsprendė. O žalgiriečiai "Fenerbahce" lyderių, deja, nesustabdė.

– Kodėl Lietuvos čempionų žaidimas artėjant Eurolygos reguliariojo sezono finišui ėmė itin banguoti?

– Žiūrint iš šalies atrodo, kad pastaruoju metu komanda įkritusi į tam tikrą fizinės formos duobę. Nuovargis atsispindi net žaidėjų veiduose. Be to, ši sudėtis dar neatrodo sukaupusi pakankamai patirties, stokoja psichologinio tvirtumo, kai ateina lemiami momentai. Kita vertus, pagal tai, kokia buvo surinkta komanda ir žinant, kad šį sezoną darbo ėmėsi naujas treneris, žalgiriečiai tikrai nenuvylė. M.Schilleris turi ribotą kiekį priemonių, su kuriais galėtų realizuoti savo idėjas. Dabar krepšinyje labai daug lemia kelia dalykai. Pirmiausia, individualiai pajėgūs krepšininkai, galintys įveikti oponentus vienas prieš vieną arba dviese prieš du. Antra, žaidėjų kuriamoji galia arba krepšinio IQ. Kai turi penketuke žaidėjų, kurie puikiai supranta krepšinį ir sugeba kurti aikštelėje, treneriui daug lengviau kelti užduotis ir vykdyti savo taktinius planus. Toks žaidimas iš pažiūros nesudėtingas, reikia tik sugebėti tinkamai įvertinti situaciją ir reikiamu metu perduoti kamuolį, rasti laisvą partnerį. Tačiau čia ir pasireiškia IQ ir kūryba. Ir, žinoma, reikia pataikyti iš patogių padėčių. Pastaruoju metu žalgiriečiams tai irgi sunkiai sekasi. Pridėkime dar ir tai, kad po pergalių serijos varžovai ėmė atidžiau analizuoti Kauno komandą, nebeleidžia tiek daug bėgti į greitą puolimą, pritaiko efektyvesnes gynybos sistemas.

– Iki reguliariojo sezono finišo "Žalgiriui" liko keturi mačai. Kaip vertinate galimybes įšokti į atkrintamųjų varžybų traukinį?

– Jei galiausiai mes būsime dešimtuke, tai, atsižvelgiant į žaidėjus ir biudžetą, rezultatas bus geras. Vis dėlto reikia dar nenuleisti rankų ir siekti ketvirtfinalio. Juolab kad kauniečių varžybų Eurolygoje tvarkaraštis tikrai ne pats blogiausias. Trejos iš keturių rungtynių vyks Kaune. Varžovai taip pat įveikiami – tiek "Maccabi", tiek ALBA, "Panathinaikos". Išvyka į Miuncheną pas "Bayern" bus sudėtingesnė, bet kol kas mes liekame lenktynėse.

Pakluso hipnozei

Dramatiškai susiklostė rungtynės Sant Peterburge, kur vietos "Zenit" komanda 75:79 pralaimėjo "Baskonia" krepšininkams, nors ketvirtą kėlinį Rusijos atstovai pirmavo 72:58.

Likus žaisti maždaug minutę, "Baskonia" žaidėjas Achille Polonara išlygino rezultatą – 72:72, netrukus tritaškį pataikė Luca Vildoza, dar du taškus baudų metimais pelnė Rokas Giedraitis, ir Vitorijos ekipa padidino persvarą – 77:72.

Nugalėtojams R.Giedraitis pelnė 12 taškų, šešis kartus atkovojo kamuolį, surinko 18 naudingumo balų. Kitas "Baskonia" legionierius lietuvis Tadas Sedekerskis kartą atkovojo kamuolį, blokavo vieną varžovo metimą.

"Zenit" vidurio puolėjas Artūras Gudaitis surinko 4 taškus, tris kartus atkovojo kamuolį.

"Beveik visą mačą žaidėme puikiai, diktavome savo sąlygas, tačiau paskutines keturias minutes mūsų žaidėjai atrodė tartum užhipnotizuoti – nepataikė iš patogiausių pozicijų, klydo elementariausiose situacijose, netinkamai reagavo į varžovų veiksmus", – stebėjosi Sankt Peterburgo komandos strategas Xavieras Pasqualis.

Statistika

"Fenerbahce"–"Žalgiris" 84:61 (28:18, 17:8, 21:20, 18:15). Stambulas, "Ulker" arena, rungtynės be žiūrovų.

"Fenerbahce": J.Vesely 21 taškas (10 atkovotų kamuolių, 5 rezultatyvūs perdavimai, 32 naudingumo balai), N.De Colo 16 (6 rezultatyvūs perdavimai), D.Pierre'as 12, M.Guduričius 9, L.Brownas (5 rezultatyvūs perdavimai) ir T.Biberovičius po 8, D.Barthelis 6 (5 atkovoti kamuoliai), K.B.O'Quinnas ir A.Duverioglu po 2, A.Perezas 0.

"Žalgiris": L.Lekavičius 12 taškų (0/4 tritaškių), T.Walkupas 11, M.Grigonis 10 (1/6 tritaškių, 8 rezultatyvūs perdavimai), R.Jokubaitis 8, J.Lauvergne'as 6, N.Hayesas 5, A.Rubitas 4 (5 atkovoti kamuoliai), P.Jankūnas 3 (7 atkovoti kamuoliai), M.Gebenas 2, K.Lukošiūnas ir S.Vasturia po 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 23/38 (60,5 proc.) ir 16/32 (50 proc.), tritaškių – 10/18 (55,6) ir 7/28 (25), baudų metimų – 8/12 (66,7) ir 8/13 (61,5). Atkovota kamuolių – 39 ir 25, perimta – 5 ir 7. Rezultatyvūs perdavimai – 23 ir 16. Klaidos – 11 ir 7.

Rezultatai

Sankt Peterburgo "Zenit"–Vitorijos "Baskonia" 75:79 (14:17, 31:15, 14:13, 16:34). 2 553 žiūrovai. M.Ponitka 15 taškų (5 rezultatyvūs perdavimai) / A.Petersas 17 taškų (6 atkovoti kamuoliai).

Madrido "Real"–Maskvos CSKA 89:96 (21:23, 20:32, 26:19, 22:22). T.Thompkinsas 20 taškų (4/8 tritaškių) / W.Clyburnas 23 taškai (4/6 tritaškių, 7/7 baudų metimų).

Berlyno ALBA–Pirėjo "Olympiakos" 80:84 (18:16, 24:21, 20:25, 18:22). P.Siva 14 taškų (7 rezultatyvūs perdavimai) / S.Vezenkovas 31 taškas (6/7 tritaškių, 10 atkovotų kamuolių).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių