Klaipėdoje prasideda festivalinis mados savaitgalis

Penktadienį Klaipėdos kultūros fabrike startuoja ir visą savaitgalį tęsis prieš ketverius metus uostamiestyje gimęs ir jame augęs tarptautinis mados festivalis „IKRA mada“. Jo programoje rengėjai suderino pačius įvairiausius dalykus – nuo dizaino mugės iki mados meno parodų, nuo trumpametražio mados kino iki įspūdingo mados šou ir muzika pulsuojančių festivalio vakarų.

Knyga, parodos, kinas

Festivalio įkūrėja ir prodiuserė Jurga Sutkutė akcentavo, kad kaip ir prieš ketverius metus, kai kilo „IKRA mados“ idėja, taip ir šiandien jai svarbu įtvirtinti Klaipėdą kaip svarbų mados uostą: „Matydama, kaip festivalis auga, kaip plečiasi jo komanda ir daugėja norinčiųjų jame dalyvauti, manau, kad einame teisinga linkme. To šiame mieste dar nebuvo, tad įdiegti šaknis nebuvo ir nėra lengva, bet palaikančiųjų kasmet vis daugiau. Tikrai pasivysime Vilnių ir stosime su juo į vieną gretą. Jau dabar žadame savo auditorijai, kad 2017 m. „IKRA mada“ turės mados savaitės statusą“.

Festivalio atidarymo akcentu šiandien taps socialinių mokslų daktaro Eugenijaus Skerstono mados psichologijos knygos „Vyras ir veidrodis: psichologinė dvikova“ pristatymas 17 val. Šioje knygoje-albume aptariama reta tema – vyro kostiumo raida ir išvaizdos bei aprangos demonstruojamas priklausymas tam tikram psichologiniam ir socialiniam tipui. Į pristatymą atvyksiantis autorius klaipėdiečius ir miesto svečius kvies kalbėti apie vyrų madą ir su tuo susijusius stereotipus. Visuomenės požiūris į vyrų domėjimąsi išvaizda vis dar ne visuomet palankus. E.Skerstonas yra trijų išsamių leidinių apie būstų interjerus, taip pat „Mados psichologijos“ autorius.

Po knygos pristatymo 18 val. festivalio svečius pasitiks dviejų mados meno parodų atidarymai – dizainerės Linos Elmentaitės kostiumų ir mados fotografijos bei modelio, kūrėjos Gia Ram tapybos ir piešinių ekspozicijos. L.Elmentaitė pristatys pripažinimo jau sulaukusią kolekciją „Aplinkos atspindžiai“, kurioje analizuojamas žmogaus ir aplinkos ryšys. Jauna dizainerė interpretuoja mados skulptūros sąvoką, siekdama atskleisti savojo laikmečio reflektavimą ir perteikti jį kaip monumentalią skulptūrą. Visai kitokia tarp Lietuvos ir Prancūzijos balansuojančios G.Ram paroda – joje ekspresyviais, kiek neramiais potėpiais nutapyti abstraktūs paveikslai. Tarp kitko, dalis šios kūrėjos paveikslų atkeliauja į „IKRA mados“ festivalį, o kita ruošiama parodai Paryžiuje.

Šiandienos festivalio programą vainikuos pirmojo Baltijos šalyse trumpametražių mados filmų konkurso-festivalio startas. Šį konkursą inicijavusi festivalio kūrybos vadovė Asta Labžentytė tikisi, kad ateityje trumpametražiai mados filmai taps vienu iš svarbiausių festivalio atributų. Šie filmai padeda naujai pažvelgti į mados pasaulį, primena, kad jis yra sudėtinė meno lauko dalis.

Grandiozinis šeštadienis

Rytoj festivalio erdvės duris atvers nuo 12 val. Dieną pagrindiniu traukos centru taps kruopščiai atrinkta mados ženklų dizaino mugė, kurioje – daugiau nei 30 perspektyvių dalyvių iš Lietuvos bei Latvijos. Šiemet festivalio organizatoriai miestiečiams dovanoja dar vieną naujieną, pavadintą „Show-room'as“. Tai erdvė, kurioje lankytojai galės iš arti apžiūrėti, pasimatuoti ir įsigyti ant podiumo kolekcijas pristatančių dizainerių kurtų modelių, o po pristatymo ir pačias kolekcijas. Šeštadienį 13 val. vyks paskaita-diskusija, kurioje mados profesionalai diskutuos apie madą bei tapatybę – ką žmogus perteikia savo pasirinktu aprangos stiliumi ir kaip apranga veikia žmogaus psichologinę būseną.

Festivalio širdis – madų kolekcijų demonstravimas vyks šeštadienį vakare, 19 val. Šiemet ant podiumo bus pristatyta 14 mados kolekcijų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Vokietijos. Publika išvys skirtingo braižo mados kūrėjus: nuo elegantiškos latvių dizainerės Dace Bahmann iki maištingos, sparčiai garsėjančios estės Kristel Kuslapuu ar technologiškų  mados futuristų iš Klaipėdos „Pliustrys“. Festivalio organizatoriai didelį dėmesį skyrė vizualizacijoms, garsui, režisūrai, tad madų šou stebėtojų laukia jusles užburiantis aukščiausios klasės reginys. „Norime Klaipėdos gyventojams pristatyti europinio lygio mados renginį jų mieste. Mums labai svarbu kokybė – augame patys ir norime skatinti augti tiek mados kūrėjus, tiek vartotojus – ugdyti sąmoningą požiūrį į madą ir jos procesus“, – teigė A.Labžentytė.

Šeštadienio programą vainikuos vakarėlis naujame socialiniame klube „Raketa“ – nuo 22 val. mados gurmanus linksmins tarptautinės Lietuvą, Švediją ir Vokietiją sujungiančios muzikantų pajėgos. Gyvos elektronikos garsais burs geriausias muzikos prodiuseris Lietuvoje Leonas Somovas su hipnotizuojančių balsų savininkais iš Švedijos Patricku Ray ir Verneriu Weslundu. Naujas trijulės projektas „Highly Sedated“ į uostamiestį veržiasi tiesiai iš „Vilnius Music Week“. Po „Highly Sedated“ koncerto – „Kas tas Driule 2015“ vakarėlis, kurį pratęs aistringas DJ, dailininkas ir prodiuseris iš Hamburgo „Me & My Monkey“.

Kvepiantis sekmadienis

Paskutinė festivalio diena tiksės kiek ramesniu tempu. Bus sumuojami nuveikti darbai, teikiami apdovanojimai trumpametražio mados kino konkurso-festivalio nugalėtojams,  apdovanojami ir „IKRA madoje“ dalyvavę dizaineriai.

Išskirtinis šios dienos akcentas bus vienintelių Lietuvoje nišinės parfumerijos kūrėjų studijos „FUMparFUM“ nuo 15 iki 18 val. rengiamos asmeninių kvepalų dirbtuvės. Jų metu norinčiuosius rasti unikalų asmeninį kvapą konsultuos ir kvepalų kūrimo taku ves studijos kūrėjas ir pagrindinė „nosis“ Aistis Mickevičius.

Visi festivalio renginiai ir jo erdvių lankymas, išskyrus kino seansus ir madų šou, – nemokami. Įėjimas į vakarėlį po madų šou – nemokamas turintiesiems šou bilietus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

averto.lt

averto.lt portretas
Parduodame tvirtas pavėsines ir šiltnamius! www.averto.lt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių