Pereiti į pagrindinį turinį

Bučiuotis ne tik malonu

2015-04-04 13:00

Retas paneigs, jog meilė bei intymus ryšys neatsiejami nuo bučinių. Maža to, anatominiu bei evoliucijos istorijos požiūriu juos studijuojantys filematologai tvirtina, jog bučiuotis dar ir naudinga.


 

Jausmai: bučinys – vienas svarbiausių romantiškų santykių elementų.
Jausmai: bučinys – vienas svarbiausių romantiškų santykių elementų. / Shutterstock nuotr.

Retas paneigs, jog meilė bei intymus ryšys neatsiejami nuo bučinių. Maža to, anatominiu bei evoliucijos istorijos požiūriu juos studijuojantys filematologai tvirtina, jog bučiuotis dar ir naudinga.

Subtili informacija

Vidutiniškai bučiavimuisi žmogus skiria 336 savo gyvenimo valandas.

Bučinys laikomas svarbiu romantiškų santykių elementu daugelyje pasaulio kultūrų. Manoma, kad šis reiškinys nepažįstamas apie 10 proc. žmonių, kurie net neįsivaizduoja, kiek praranda.

Įdomių faktų pateikiantys specialistai tvirtina, kad daugelio žmonių prisiminimas apie pirmąjį bučinį daug ryškesnis nei apie pirmąją sekso patirtį.

Be to, biologiniu požiūriu bučinys – subtilios, tačiau daug pasakančios informacijos apsikeitimas su kitu žmogumi.

Kvapas, skonis – tai tokie komunikacijos kanalai, kurie pasąmonės lygiu signalizuoja, ar mums tinka konkretus partneris.

Dar vienas punktas bučinių naudai – jie prailgina gyvenimą.

Dar praėjusio šimtmečio 9-ajame dešimtmetyje atlikto tyrimo duomenys byloja, jog vyrai, kurie prieš išeidami į darbą pabučiuodavo savo žmoną, rečiau papuldavo į avarijas, be to, išsiskyrė aukštesnėmis pajamomis, palyginti su tais, kurie neturėjo tokio įpročio.

Bučinys vietoje piliulės

Pasirodo, bučinių galima paniškai bijoti, ir tokia baimė vadinama filemafobija.

Azijoje, Afrikoje ir Pietų Amerikoje yra bendruomenių, kuriose bučiniai "nepraktikuojami".

Tuo tarpu kai kuriose Amerikos valstijose bučiuotis viešosiose vietose draudžiama.

Teigiama, kad bučiniai stiprina imunitetą. Bučiuodamiesi žmonės apsikeičia bakterijomis, tad nauji mikroorganizmai suaktyvina imuninę sistemą ir sužadina organizmo apsaugines funkcijas.

Bučiniai taip pat sumažina streso hormono kortizolo lygį, ir tai padeda mums pasijausti saugesniems.

Ilgiausiai – 58 valandas 35 minutes ir 58 sekundes – trukusio bučinio pasaulinis rekordas priklauso porai iš Tailando – sutuoktiniams Ekkachai ir Laksanai Tiranarat.

Pasaulis fiksuoja ne tik rekordus, bet ir švenčia Tarptautinę bučinių dieną. Ji minima liepos 6-ąją.

Tamsa – ne problema

Sunku patikėti, kad mes tiek jų turime, tačiau skaičiuojama, jog bučiuojantis dirba apie 140 veido raumenų.

Tokia savotiška "gimnastika" yra puiki profilaktinė priemonė prieš raukšles, be to, viena bučinio minutė sudegina 26 kalorijas.

Mokslininkai nustatė, kad žmogaus smegenyse yra ypatingų neuronų, kurie esą padeda mums "surasti" mylimo žmogaus lūpas tamsoje.

Bučiuojantis organizme susidaro tokie patys neurotransmiteriai – cheminiai junginiai, pernešantys nervinį impulsą tarp neuronų cheminėse sinapsėse, kaip ir esant didelėms fizinėms apkrovoms ar vartojant kokainą: širdis ima plakti greičiau, kvėpavimas tampa spartesnis.

Bučinys tonizuoja organizmą ir tuo pačiu pašalina įtampą. Smegenyse besigaminantys endorfinai sužadina džiaugsmą, malšiną skausmą, sukelia euforijos jausmą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų