Pereiti į pagrindinį turinį

Kas lemia klimakso pradžią?

2013-04-27 20:00
Kas lemia klimakso                    pradžią?
Kas lemia klimakso pradžią? / Scanpix nuotr.

Žodis „klimaksas„ iš graikų kalbos verčiamas kaip „laiptų pakopa“. Ir išties tai nauja pakopa moters gyvenime. Šiuo periodu keičiasi požiūris, jausmai, pojūčiai. Ir tik pati moteris gali nuspręsti, kur veda ši pakopa - aukštyn ar žemyn.

Daugelis moterų numoja į save ranka ir stengiasi nekreipti dėmesio į skausmą ir diskomfortą, kurie pasireiškia šiuo periodu. Būdamos penkiasdešimt penkerių, jos atrodo kaip septyniasdešimties, skelbia Delfi.lt.

Klimaksas - natūralus moters organizmo senėjimo procesas, kurio metu vyksta palaipsnis menstruacijų ir vaisingumo funkcijos mažėjimas, kol kiaušidės nustoja funkcionuoti.

Klimaksas prasideda kiekvienai moteriai individualiai: nuo 38-45 iki 50-55 metų. Šį periodą charakterizuoja nereguliarios menstruacijos, kartais būna kraujoplūdžiai, kuriems prireikia pagalbos.

Apie trisdešimt procentų moterų sėkmingai pakelia klimakterinį laikotarpį. Daugeliui stebimi pažeidimai - tiek nervų sistemos, tiek psichoemocinės. Tai karščio priepuoliai, padidėjęs prakaitavimas, arterinio spaudimo pokyčiai, galvos skausmai, nemiga, blogėjanti atmintis, mažėjantis lytinis potraukis.

Kiekvienos moters organizmas individualus, ir neįmanoma nusakyti, kiek stiprūs ir ilgalaikiai bus klimakso simptomai - jie gali pasibaigti per kelis mėnesius, o gali trukti ir dešimt bei daugiau metų.

Vėliau, nesant menstruacijų ištisus metus ir nustojus funkcionuoti kiaušidėms, gali kilti rimtų komplikacijų: sausumo jausmas makštyje, peršėjimas, skausmingas šlapinimasis, šlapimo nelaikymas kosėjant ar esant fiziniam krūviui. Nagai sausėja ir lūžinėja, plaukai krenta, atsiranda raukšlių, netgi širdies infarktų ir smegenų insultų. Pastarieji dalykai yra pagrindinė vyresnio amžiaus moterų mirties priežastis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų