Pereiti į pagrindinį turinį

Mokslininkai: sauna kenkia spermatozoidams

2013-04-25 22:00
Mokslininkai: sauna kenkia spermatozoidams
Mokslininkai: sauna kenkia spermatozoidams / Shutterstock nuotr.

Dažni vizitai saunoje gali sumažinti spermatozoidų kiekį vyriškose sėklidėse, tačiau kartu skuba nudžiuginti, kad tai yra tik laikinas efektas, tvirtina mokslininkai iš Merilendo universiteto Medicinos centro (JAV).

Dešimt visiškai sveikų suomių vyrų, kurių amžius siekė 30-40 metų, „mokslo labui" sutiko du kartus per savaitę (ir taip visus tris mėnesius) lankyti sauną. Kiekvienas seansas kaitinimosi vietoje trukdavo apie 15 minučių. Po tyrimams skirto laikotarpio vyrai saunoje nebesilankė.

Mokslininkų atliktas pastarųjų dešimties vyrų tyrimas parodė, kad spermatozoidų kiekis sumažėdavo ir išlikdavo žemiau normos ribų praktiškai visą ketvirtį po to, kai paskutinį kartą buvo apsilankyta saunoje, palyginus su išmatuotais rodikliais tyrimo pradžioje. Antra vertus, po pusės metų lytinių ląstelių koncentracija normalizavosi. Mokslininkai kartu sužinojo, kad vizitai į sauną darė įtaką ir tam, kaip DNR „susipakuodavo„ į spermos ląsteles. Be to, kaitinimasis pablogindavo ir mitochondrijų – ląstelės „energetinių gamyklų“ – darbą.

Negatyvus saunos efektas, mokslininkų teigimu, yra gana lengvai paaiškinamas. Vyriškos sėklidės yra už pagrindinio šilumos šaltinio ribų, kadangi normalus augimo procesas reikalauja, jog spermatozoidai būtų vėsesnėje aplinkoje, nei bendra kūno temperatūra. Kitokiu atveju vyrai gali susidurti su nenormalia lytinių ląstelių gamyba. Savo ruožtu, mokslininkai tyrimo metu ištyrė, kad spermatozoidus saugantys „stalčiukai" saunoje įkaisdavo 30-čia laipsnių daugiau, nei turėtų būti.

Tyrimo autoriai pabrėžia, kad nematavo taip vadinamo fertiliškumo, taigi sunku pasakyti, ar vyrams bandymų metu sumažėdavo vaisingumas. Aišku tik viena, kad saunos negalima naudoti kaip kontracepcijos metodo. Mokslininkai teigia, kad būtina atlikti papildomų tyrimų, kurie leistų įvertinti saunos efektą vyrų lytinei sveikatai, ypač kai yra sutrikęs vaisingumas, savo ruožtu, planuojama atlikti tyrimus, kaip sauna įtakoja berniukų sveikatą lytinio brendimo laikotarpiu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų