Kaip suvaldyti norą rėkti ant vaikų?

  • Teksto dydis:

Dažniausiai tėvai sako, kad ant vaikų rėkia, nes jie negirdi. Ne vaikų klausa yra bėda, o kad tėvai negali susivaldyti. Kokios rėkimo priežastys ir kaip susivaldyti, pokalbis su psichologe Jūrate Ašmante.

– Ar bėda, kad vaikai neklauso? Jie turbūt viską girdi, tik nenori girdėti.

– Yra daug priežasčių, kodėl tėvai rėkia ant vaikų. Viena jų – bendra jų psichologinė būsena, sveikata. Už rėkimo gali slypėti daug pykčio, baimių, įtampos, nuovargis, emocinis išsekimas. Rėkimas atspindi psichologinę jų būseną. Dažnai tėvai iš vaikystės patirčių, kai mato tėvų elgesį, rėkimą, atneša tai į savo šeimas. Tuomet kalbame apie išmoktą elgesį. Tėvai dažnai rėkia ant vaikų dėl polinkio į agresiją. Tuomet tikimasi greito rezultato, deja, jis būna trumpalaikis.

– Dažnai vėliau blogai jaučiasi patys tėvai.

– Taip. Dažnai būna kaltės jausmas, kuriuo gyvena. Tai suprantama.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Tai kaip užburtas ratas – tai tampa norma.

– Kai jaučiame, kad kyla pyktis, galbūt situacijos galima išvengti, suvaldyti: išeiti į kitą erdvę, kambarį, net jei vyksta rėkimas, galima sustoti ir išeiti. Kitoje erdvėje stengtis suvaldyti emociją, išbūti, išlieti, rasti sau tinkamą būdą – išpiešti, iškvėpuoti, trumpa meditacija, pasivaikščioti gryname ore. Tai padės nukreipti dėmesį nuo vaiko į savo vidų.

Sakoma, kad iki penkerių metų vaikas viską sugeria kaip kempinė. Paauglystėje pradeda lįsti elgesio vaisiai.

– Ir tada ramiu balsu jau galima pasakyti tai, ką iš pradžių norėta išrėkti.

– Taip. Kol nenurimstame, geriau net nepradėti pokalbio. Vėliau jau galima atsiprašyti, paprašyti, ko norėjome. Ilgalaikėje perspektyvoje reikėtų ugdyti pakantumą netobulumui, vaiko amžiui, interesams. Reikia suprasti, kad visada vaikas gerai nesielgs, Tai neadekvatus noras. Tai reikia suprasti ir priimti. Norint keisti vaiko elgesį, reikia aiškiai nustatyti taisykles, paaiškinti padarinius.

– Vėliau vaikas gali rėkti ant savo vaikų arba net ant tėvų.

– Taip ir būna. Sakoma, kad iki penkerių metų vaikas viską sugeria kaip kempinė. Paauglystėje pradeda lįsti elgesio vaisiai. Jie pradeda bendrauti su mumis taip, kaip mes bendravome. Reikia stengtis kiek įmanoma. Labai svarbi psichinė higiena. Kaip valome dantis, taip reikia skirti laiko kokybiškam poilsiui, miegui, pabūti gamtoje, būti išklausytam, suprastam, sportuoti. Tai kasdienis dėmesys mūsų psichikos būsenai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AŠ portretas
sutinku,rėkimas iššaukia vaiko neapykantą tėvams.Agant jie nebus geresni,nes juose tada prabus noras atkeršyti už tas moralines skriaudas.Tada bus nelabai skanu,kai tie išrėkti vaikai pradės rėkti ant savo tėvų ir,neretai matome ir fizinį smurtą tėvų atžvilgiu.Tėvais būti reikia mokytis visą gyvenimą.TAI TIKRAI SUNKUS DARBAS,NORINT UŽAUGINTI VISAVERTĮ NEKOMPLEKSUOTĄ ŽMOGŲ...

Anonimas

Anonimas portretas
kad dabartiniai tevai visai nebendrauja su vaikais nuo mazumes nemoko net kalbeti stai taip ir nesivysto o kai paauga tai pradeda staugti rekti jei jis pradeda priestarauti taip ir uzauga nepilnaverciai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių