Laikotarpis po gimdymo – iššūkis ir vyrams

  • Teksto dydis:

Su psichologiniais ir fiziniais iššūkiais laikotarpiu po gimdymo susiduria ne tik moterys – gimus kūdikiui, jų kyla ir vyrams. Vis dėlto jaunos gydytojos Aurėja Trunovė ir Aivara Urbutė pastebi – visuomenėje iki šiol per mažai kalbama apie vyrų problemas laikotarpiu, kai gimsta kūdikis.

Medikės pasakoja, kokie iššūkiai dažniausiai užgriūva vyrus, ir dalijasi patarimais, kaip juos įveikti.

Pagausėjus šeimai, vyrai, kaip ir moterys, gali susidurti su psichologiniais ir fiziniais iššūkiais, teigia tinklaraščio „Žemiau bambos“ įkūrėjos Kauno klinikų akušerijos-ginekologijos gydytoja rezidentė A.Trunovė ir Kopenhagos universiteto doktorantė A.Urbutė. Jos pastebi: kai kurios moterys tai išgyvena vos susilaukusios vaiko, o vyrams padariniai išryškėja kur kas vėliau.

„Neslėpkime, daugumai iki šiol negirdėta, kad vyrams irgi gali pasireikšti pogimdyminis liūdesys (angl. postpartum blues) ar net pogimdyminė depresija. Šiandien statistika rodo, kad apie 10 proc. vyrų tai išgyvena. Jie nelinkę kreiptis pagalbos, o ir aplinkiniai ne visada pastebi vyrų nuotaikų kaitas ar depresijos požymius, todėl galima įsivaizduoti, kad su pogimdyminiu liūdesiu susidūrusių vyrų skaičius gali būti žymiai didesnis“, – pasakoja A.Trunovė.

Tuo metu vyras gali pasijusti tarsi vidury nakties įmestas į šlapią balą.

Padidėjęs streso lygis ir ilgalaikis nuovargis – du pagrindiniai iššūkiai, su kuriais susiduria vyrai pagausėjus šeimai, teigia A.Urbutė.

„Bemiegės naktys migdant mažylį, keičiant sauskelnes, jį prausiant –  rimti fiziniai iššūkiai naujiems tėvams. Moteris jau nėštumo metu pratinasi prie motinystės idėjos – ji mato, kaip keičiasi jos kūnas, o, gimus vaikui, keltis naktimis padeda ir hormonai. Tuo metu vyras gali pasijusti tarsi vidury nakties įmestas į šlapią balą – staiga jį užklumpa chaosas namuose, pagausėja buities darbai, įtakos turi ir lytinių santykių, kurie iki tol padėdavo numalšinti stresą, stygius“, – pasakoja A.Urbutė.

Bent valanda sau – tai galioja ir mamoms, ir į šeimos gyvenimą įsitraukusiems tėčiams. Anot medikų, laikotarpiu po gimdymo svarbu nepamiršti savo hobių, rasti laiko kavai mieste, masažui ir veiklai vyriškoje kompanijoje. Susiduriantiems su psichologiniais iššūkiais sveikatos specialistai pataria pasišnekėti su savo partnere, draugais arba psichoterapeutu, kuris padės suprasti savo emocijas ir įveikti sunkumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
Nuo pirmųjų dienų prie vaiko auginimo neprisidedantis vyras labai apvagia save emociškai. O ir mamos, to vyrams neleisdamos, daro labai blogą paslaugą savo vaikeliui.

yja

yja portretas
vargšai vyrai... jie, tipo, kitokie nei moterys... gal. jūsų nuomone, jos gimė viską žinodamos apie kūdikius... joms iri stresas, sunku... juo labiau dar gimdymo "malonumai"
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių