Psichologas: dažniausios romantinių sukčių aukos – išsilavinusios moterys

  • Teksto dydis:

Kas nutinka, kad meilė aptemdo protą ir moterys perveda dideles pinigų sumas žmogui, kurio net gyvo nėra mačiusi – vien pabendravusi socialiniuose tinkluose, virtualiai? Pagal kokią schemą veikia romantiniai sukčiai, LNK žurnalistė klausė psichologo, santykių konsultanto Dariaus Ražausko.

„Ką patarčiau romantinių sukčių apgautoms moterims? Pasakyčiau, kad nereikia statyti vyrų į pirmą vietą. Racionaliai mąstantis žmogus, manau, nesileistų apgaunamas. Jau vien prašoma pervesti didelė pinigų suma – susimąstyti verčiantis signalas. Kita vertus, ne veltui sakoma, kad meilė – akla, ji – it stiprus narkotikas. Tad sunku vertinti kitų žmonių situaciją, kai tu pats ramiai gyveni“, –  teigė gatvėje kalbinta pašnekovė.

„Iš meilės dažnai apsisuka galva, viską matai pro rožinius akinius ir pridarai kvailysčių“, – sakė kita mergina.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O ką šiuo klausimu mano psichologai? Ar įmanoma, kad meilė taip išmuštų iš vėžių, kad nieko negalvodamas patikliai pervedinėtum dideles pinigų sumas? Kas nutinka?

– Nutinka biologija. Kai kurie mokslininkai sako, kad kalti laimės hormonai: oksitocinas ir dopaminas. Du tokie „draugai“. Čia yra toks žmogiškas biologinis faktorius. Tyrimų duomenimis, didžioji dalis apgautų moterų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje yra su patirtimi, nebe naivios merginos. Plius minus amžiaus vidurkis – apie 58 metai ir dauguma turinčios aukštąjį išsilavinimą. Kalbame ne apie protą, nes jis tiesiog išsijungia, kai oksitocinas ir dopaminas pradeda darbuotis. O jie suaktyvėja, kai sukuriama palanki aplinka – iliuzija, kuria tu patiki, nes esi arba vieniša (-as), arba po skaudžių skyrybų, arba tuo metu turi psichologinių traumų, o visa tai mato mūsų visagalis internetas. Tuo, žinoma, pasinaudoja sukčiai. Yra sukurtos schemos, kai po truputį sukuriamas toks draugiškas ryšys per užuojautą ar psichologinį palaikymą. O paskui, jau pelnius pasitikėjimą, paprašoma ir pervesti pinigų, sukuriamos labai įtaigios istorijos tam pateisinti.

Yra sukurtos schemos, kai po truputį sukuriamas toks draugiškas ryšys per užuojautą ar psichologinį palaikymą. O paskui, jau pelnius pasitikėjimą, paprašoma ir pervesti pinigų.

– Per užuojautą ir palaikymą dažniausiai užkariauja ir širdį?

– Dažniausiai, bet yra ir išimčių. Jeigu žmogus po skyrybų, netekties – sukčiai randa jautriausią vietą ir sužaidžia. Tarkim, ima rašyti žinutes, kad ir jis prieš, tarkim, septynerius metus neteko žmonos, kuri sirgo vėžiu ir pan. Kaip aš tave gerai suprantu, ką išgyveni. Sukčiai labai profesionaliai žaidžia su kito žmogaus jausmais, kuria tau iliuziją.

– Pavyzdžiui, telefoniniai sukčiai veikia staiga, per adrenaliną, emocijas, naudojasi momentu, kur reikia veikti čia ir dabar. Bet šiuo atveju turima laiko pagalvoti, tas ryšys trunka ilgokai, tad kodėl neįsijungia tas „mygtukas“?

– Būtent todėl, kad čia yra labai ilgas ir lėtas procesas, kurio metu sukuriamas pasitikėjimas. Romantiniai sukčiai niekada iš pat pradžių nepuola ko nors prašyti ar reikalauti. Iš pradžių kuriamas tas ryšys, iliuzija.

– Ar galima sakyti, kad po COVID-19 pandemijos mes jaučiamės dar vienišesni, nes vis daugiau žmonių papuola į romantinių sukčių pinkles, nepavydėtinas situacijas?

– Pasaulinė statistika rodo, kad kasmet tokių apgautų žmonių daugėja. Ar pandemija turėjo įtakos? Manau, kad šiek tiek irgi prikišo nagus, nes skyrybų padaugėjo, tad ir vienišų žmonių. Tapome dar labiau įsitempę ir dar labiau prilipę prie ekranų. Kuo daugiau laiko praleidžiama socialiniuose tinkluose, tuo daugiau atitrūkstama nuo realybės. Tad patarimas būtų, jei kažkas labai pradėjo „kabinti“ virtualiu būdu, pasidalink su draugėmis, papasakok mamai ar tetai. Tarp jų tikrai atsiras blaivaus mąstymo žmonių, kurie pasakys, kad čia truputį per gerai viskas atrodo, duok man tą nuotrauką pažiūrėti. Užtenka paleisti tą nuotrauką per paieškas socialiniuose tinkluose ir greičiausiai tau išmes ne tą vardą, aptiksi, kad čia visai ne tas žmogus, kuriuo dedasi. Dažniausiai sukčiai nenaudoja savo nuotraukų, dažniausiai ji būna „paskolinta“ iš socialinių tinklų. O tuomet, norint įsitikinti, galima paprašyti susisiekti skambučiu su vaizdu. Labai retai kada sukčiai sutinka su tuo. Dažniausiai prisigalvoja milijoną priežasčių, kodėl jiems nereikia vaizdo skambučio.

– O jeigu tas žmogus sutinka su vaizdo skambučiu, galima juo patikėti?

– Jokiu būdu, nes tai neduoda 100 proc. garantijos. Jeigu net ir į gyvą pasimatymą atėjo, patarčiau jį tikrinti ir toliau, rinkti apie jį informaciją. O tam reikia pasitelkti draugų, pažįstamų ratą. Tos virtualios draugystės, santykiai apskritai nėra gerai. Sveikiau ir naudingiau kurti gyvus santykius, plėsti savo realių draugų ratą ir neužstrigti virtualioje realybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hi Hi

Hi Hi portretas
Lietuviskas svietimas ... Jei tokio lygio "issilavinusi... tai neissilavinusios ....?!

Taip

Taip portretas
Išsilavinus kad net pinigus atiduoda, nes žino kad už dyką toliau nieks nelavins, gera būti išlavejusiai.

neseniai buvo tyrimas

neseniai buvo tyrimas portretas
kokios bobos pagal išsilavinimą einau daugiau į kaire, tyrimų rezultatai parodė, kad išsilavinusios šmaros žymiai daugiau išduoda savo vyrus, negu neišsilavinusios
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių