Akušeriai ginekologai ragina moteris skiepytis nuo COVID-19 ir apsisaugoti nuo sunkių ligos pasekmių

  • Teksto dydis:

Viešojoje erdvėje sklindant prieštaringai informacijai, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad gydytojai akušeriai ginekologai ragina moteris skiepytis nuo COVID-19 ir tokiu būdu apsaugoti save nuo sunkių ligos pasekmių.

„Iki šiol atlikti moksliniai tyrimai patvirtina vakcinacijos naudą, kuri nusveria bet kokią prieštaringą informaciją ar galimus šalutinius reiškinius. Patvirtintos vakcinos nuo COVID-19 tiek moteris, tiek vyrus apsaugo nuo šios pavojingos ligos sukeliamų komplikacijų ir dar nenustatytų ateities padarinių“, – sako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gydytoja akušerė ginekologė Raminta Baušytė.

Pasak gydytojos akušerės ginekologės, ieškant patikimos informacijos apie individualias vakcinacijos galimybes, reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją ar atitinkamos srities medicinos specialistą. Nėštumą planuojančioms ir klausimų dėl COVID-19 skiepų turinčioms moterims reikėtų konsultuotis su gydytojais akušeriais ginekologais.

„Siekiant sukurti efektyvius problemų sprendimus, medicinoje ir farmacijoje pasitelkiamos didelės specialistų grupės, atliekami tyrimai, gilinamasi į anksčiau sukauptą informaciją, taikomos tik tai sričiai būdingos metodikos ir priemonės. Natūralu, kad gaunamas rezultatas gali neraminti visuomenę dėl savo sudėtingumo, kaip yra dėl vakcinų nuo COVID-19.  Taip pat buvo ir su kitomis anksčiau išrastomis nuo ligų apsaugančiomis, šiuo metu mums įprastomis vakcinomis ir vaistais“, – paaiškina gydytoja akušerė ginekologė R. Baušytė.

Po vakcinacijos nuo COVID-19 svarbu nepamiršti laikytis bendrųjų asmens apsaugos priemonių naudojimo, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, socialinio atstumo išlaikymo, asmens higienos bei patalpų vėdinimo ir higienos reikalavimų.

Informaciją dėl skiepijimo nuo COVID-19 planuojant nėštumą galima rasti Lietuvos akušerių ginekologų draugijos rekomendacijose, kurias galite rasti čia. Taip pat daugiau informacijos galima rasti čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mama

Mama portretas
Skiepyt nėščiųjų negalima.Kas atsakys,kai vaisius bus negyvas ir daryt paskui valymą?Kaip visada medikai nusiplauna rankas.Šitas klausimas turi būti visai nediskutuojamas.Mano dukra kažka paskiepijo,kai laukėsi.Vaisus nebesivystė ir teko daryti valymą.Paskui susilauke vaikų.Tokiu atvejų žinau nemažai.Tik vienetai iškyla į viešumą.Neštumo metu negalite sirgti,vaistų jokių naudoti,nes pakenksit vaisiui.Už vaiko givybę jūs pačios atsakote

Pilliečiui

Pilliečiui portretas
Tiesiog privalomas dėmesio atkreipimas. Akušeriai-ginekologai teisūs ta prasme, kad kalba tik apie nėščiųjų skiepijimą ir tokio skiepijimo naudą būsimai motinai. Greičiausiai, skiepai nėščiosioms nėra itin pavojingi. Bet skiepijamas ir vaisus...

Pillietis

Pillietis portretas
Akušerės-ginekologės patarimas (cit.):"...Nėštumą planuojančioms ir klausimų dėl COVID-19 skiepų turinčioms moterims reikėtų konsultuotis su gydytojais akušeriais ginekologais.". Bet nesako, kad svarbiausia, kad skiepijant jau nėščiąją, tuo pačiu metu "skiepijamas" ir vaisius. Todėl planuojant nėštumą ir skiepus nėščiosioms nemažiau svarbu pasitarti ne tik su akušeriais-ginekologais, bet ir profesionalais-imunologais dėl galimos įtakos besiformuojančiam vaisiui ir jo gyvenimui po gimimo. Priminsiu, kad yra ir toks gamtos suformuotas reiškinys, kaip "imuninė tolerancija". Ne "šiaip sau" nuo pat pandemijos valdymo vakcinoprofilaktikos priemonėmis pradžios, visoms vakcinoms buvo nustatytas apatinis amžiaus limitas: pradžioje neskiepytini paaugliai, dabar jau amžiaus kartelė nuleista iki 12 metų. Kol kas jaunesni vaikai negali būti skiepijami.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių