Ar galima naudoti karstelėjusį sėmenų aliejų?

  • Teksto dydis:

Sėmenų aliejus išfasuotas į plastmasinius butelius. Laikomas šaldytuve. Galiojimo laikas nesibaigęs. Ar galima naudoti maistui tokį karstelėjusį aliejų?

LRT radijo klausytoja iš Vilkaviškio rajono teiraujasi, ar galima naudoti karstelėjusi sėmenų aliejų, mat nusipirko tokio pas vietos verslininką.

„Sėmenų aliejus išfasuotas į plastmasinius butelius. Laikomas šaldytuve. Galiojimo laikas nesibaigęs. Ar galima naudoti maistui tokį karstelėjusį aliejų?“ – domisi klausytoja.

Apkartusio linų sėmenų aliejaus maistui vartoti negalima, tvirtina Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus specialistė Aurelija Načienė. „Linų sėmenų aliejus savo sudėtyje turi didelį kiekį Omega-3 riebalų rūgščių, kurios turi savybę oksiduotis. Taip gaminasi kenksmingos medžiagos“, – sako ji.

Specialistė atkreipia dėmesį, kad sėmenų aliejaus galiojimo terminas, pradarius buteliuką, yra sąlyginai neilgas. Aliejų reikia laikyti šaltai tamsioje vietoje, geriausia – šaldytuve, ir suvartoti per 3–5 savaites.

„Sėmenų aliejaus tinkamumo vartoti terminas priklauso nuo gamybos technologijos, t. y. kokia spaudimo įranga naudojama, ar gamybos ciklas atviras, ar uždaras“, – aiškina Maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus specialistė. Pasak jos, uždaru būdu išgautas aliejus kokybiškesnis, nes gamybos metu aliejus neturi kontakto su deguonimi.

A. Načienės teigimu, ir šviežiai spaustas aliejus gali būti kartus. Taip esą atsitinka dėl prastos kokybės žaliavos.

„Vartotoja turėtų išsamiau informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kur, kada įsigijo minėtą aliejų, koks jis. Tuomet mūsų tarnyba atliktų patikrinimą ir galėtume atsakyti išsamiau“, – LRT radijo klausytojai pataria specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių