Ar galima nemokamai pasitikrinti dantis privačioje klinikoje?

  • Teksto dydis:

Profilaktinę arba būtinąją stomatologinę pagalbą privačioje klinikoje galite gauti ir nemokamai, jei tokia klinika bus priskirta poliklinikai, prie kurios esate prisiregistravęs. Taip sako Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Vaida Momkuvienė.

LRT radijos klausytoja Rasa domisi, kokios vaikų privalomojo sveikatos patikrinimo odontologo paslaugų kainos. „Žinome, kad nemokama apžiūra yra valstybinėse poliklinikose, bet būna labai ilgos eilės. Dažniausiai ten negalime keturių vaikučių nuvesti vienu metu. Tenka važinėti su kiekvienu atskirai. Todėl privačiose odontologijos klinikose yra patogiau. Už trijų vaikų penkias minutes trukusią apžiūrą privačioje odontologijos klinikoje sumokėjome po 10 eurų“, – pasakoja klausytoja. Moteris teiraujasi, ar valstybė yra nustačiusi konkrečią paslaugos kainą, taip pat – ar yra kompensacijų.

Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja V. Momkuvienė sako, kad, prisiregistravus prie pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, nemokamai turi būti teikiama ir pirminė odontologinė asmens sveikatos priežiūros pagalba.

„Šiuo atveju klausytoja teiraujasi būtent apie vaikų dantukų profilaktinį patikrinimą. Gyventojus norime informuoti, kad pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos gauna ir papildomą apmokėjimą iš Privalomo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų ir yra skatinamos kuo kokybiškiau ir laiku vaikams tikrinti profilaktiškai dantukus“, – tikina V. Momkuvienė.

Vis dėlto, jos teigimu, už vaikų profilaktinį patikrinimą dalį atsakomybės turėtų prisiimti ir tėveliai bei susiplanuoti vizitus pas gydytojus. „Tokiu būdu būtų galima išvengti susidarančių eilių prieš mokyklas ir darželius“, – mano Valstybinės ligonių kasos atstovė.

Jeigu pirminė odontologijos klinika priklauso poliklinikai ar šeimos gydytojo kabinetui, prie kurio gyventojas prisiregistravęs ir sudaręs sutartį su teritorine ligonių kasa, tokia įstaiga taip pat gauna apmokėjimą, įstaigoms atsiskaitant tarpusavyje.

„Kitaip sakant, tą lėšų dalį, kuri yra skiriama už pirminės odontologinės asmens sveikatos priežiūros teikimą, pvz., dantų ėduonies profilaktika, dantų ėduonies gydymas, būtinosios pagalbos tiekimas. Tokia pagalba apmokama iš PSDF biudžeto lėšų“, – aiškina pašnekovė.

V. Momkuvienės žodžiais, tėvai gali pasirinkti ir privačią įstaigą, tačiau, jeigu ji nebus priskirta poliklinikai, prie kurios gyventojas yra prisiregistravęs, paslaugos bus mokamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių