Ar gydytojų klaidos – dovanotinos?

  • Teksto dydis:

Kauno klinikos – didžiausia gydymo įstaiga Lietuvoje. Per metus ambulatorijoje priimama daugiau nei 1 mln. pacientų. Toks didelis pacientų skaičius lemia ir neišvengiamas klaidas, pasakojama LNK reportaže.

Natūralu, gydytojai, dirbdami tokiais tempais, jaučia nuovargį.

„Mūsų medikai pavargsta, didžiulis pacientų srautas. Dabar turbūt visos ligoninės susiduria su didžiuliu pacientų srautu“, – teigė Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius.

Didėjant krūviui didėja ir rizika padaryti klaidų.

„Nuovargis, didelis darbo krūvis, kai kuriose vietose personalo trūkumas. Tai pagrindiniai veiksniai. Ne paslaptis, gydytojai dirba per kelias darbo vietas“, – komentavo situaciją Kauno klinikų gydytoja anesteziologė reanimatologė Vilma Traškaitė-Juškevičienė.

Neslepiamos ir sisteminės klaidos.

„Norėčiau pasakyti, kad klaidas lemia sisteminiai trūkumai. Jei įvyko klaida, vadinasi tai dėl sistemos netobulumo“, – teigė V. Traškaitė-Juškevičienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Skausmingos klaidos

Dažniausiai padaromos klaidos susijusios su netinkama pacientų priežiūra.

„Griuvimai, pragulos. Klaidos dėl netinkamo medikamentų, įrangos panaudojimo užima ketvirtą ar penktą vietą“, – dalijosi V. Traškaitė-Juškevičienė.

Nuovargis, didelis darbo krūvis, kai kuriose vietose personalo trūkumas. Tai pagrindiniai veiksniai.

Kai kurios klaidos pareikalauja žmonių gyvybių. Viena garsiausių istorijų, kai chirurgas Žilvinas Saladžinskas nuteistas padaręs klaidą, dėl kurios mirė jo pacientė. Specialistai sakė, kad Lietuvoje per greitai skubama kaltinti medikus.

„Šioje sistemoje geriausia abiem pusėms pristabdyti norą teisti, kitiems teisintis ir rasti bendrą sprendimą“, – ramiai konstatavo Kauno klinikų teisės tarnybos vadovė Aušrinė Amšiejūtė.

Pacientų nuomonė šiek tiek kitokia.

„Nepateisinama. Būčiau piktas, reikalaučiau kompensacijos. Negali būti tokių dalykų, nors visi esam žmonės, visi klystam. Bet už tai turim atsakyt“, – tvirtino praeivis.

Kai kuriems pasitaikė iš arti pamatyti gydytojų klaidas.

„Kažkada adatą ne ten įdūrė, kažkada vaistai ne tie suduoti. Daug visokių tokių niuansų“, – pasakojo kalbintas vyriškis.

Ligoninėse veikia pacientų žalos fondas. Pacientams padaromai žalai atlyginti Kauno klinikos į specialią sąskaitą kaupia įmokas po 0,2 proc. Šiemet į pacientų žalos fondą bus sumokėta daugiau nei 376 tūkst. eurų.

„Jis tikrai pasiteisino. Procesas prasidėjęs ir pacientams tikrai lengviau, nes jiems nebereikia įrodyti padarytos žalos“, – teigė R. Jurkevičius.

Patogesnė sistema

Teisininkai sakė, kad klaidų išvengti padėtų pavyzdžiai iš aviacijos. Žmonės dažniau praneštų apie klaidas, jei būtų leidžiamas anonimiškumas. O aviacijos skundus tiria nepriklausomas aviacijos institutas.

„Atliekamas klaidų rūšiavimas, išrenkami sudėtingiausi atvejai arba kur padaryta didžiausia žala. Tuomet atvejai analizuojami ir pritaikomi sprendimai nacionaliniu mastu“, – pasakojo A. Amšiejūtė.

Tikima, kad tokia sistema galėtų būti pritaikyta ir sveikatos sistemoje.

„Turi būti vykdomas stebėjimas, kad būtų aiški pranešimo tvarka, kanalai, apibrėžti principai“, – tvirtino sveikatos apsaugos ministro patarėja Simona Bieliūnė.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per paskutinius penkerius metus pastebima vis daugiau pacientų skundų dėl žalos.

Pernai dėl nekokybiškų medicinos paslaugų gauti 109 skundai. Dažniausiai skundžiamasi dėl netinkamos odontologijos, šeimos medicinos paslaugų, skubiosios pagalbos, vidaus ligų gydymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
RANEXA vaistas tinka tik krūtinės anginai gydyti ir jos skausmams gydyti, jis netinka alergiškiems žmonėms,kurių širdies ritmas sutrikęs, kurių inkstai ir kepenys nesveikuoja,o pašalinių veiksmų daug, rankų ir kojų šalimas, atminties praradimas dilgėlinė, patinimai gerklėj ir veido dalyse,tokį vaistą gydytojas gali skirti tik gerai ištirtam pacientui.

Neklysta tik robotai

Neklysta tik robotai portretas
O ir kiekvieno žmogaus organizmas kitoks, tai reaguoja nevienodai. Norintys robotų operacijų, turi būti patys robotai, tada pakeis detales ir nebus klaidų

Anonimas

Anonimas portretas
Jei būsimas medikas mokosi trejetukais,tai ir ,,gydytojas"bus tik tokios vertės.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių