Ar kanapės taps vaistais?

Nors šalių sąrašas, kur tokie preparatai yra leidžiami, nuolat ilgėja, medicininės kanapės išlieka mįsle medicinos profesionalams. Kol kas nėra atlikta pakankamai tyrimų, dažnai remiamasi asmeniniais pacientų atsiliepimais.

Trūksta tyrimų

Dauguma kanapių, kurias gatvėje įsigyja svaigintis įpratę asmenys, mažai skiriasi nuo medicininių, ir tai tampa esminiu diskusijų objektu. Terminas medicininės kanapės nurodo neapdorotos kanapės augalo ar jo bazinių sudedamųjų dalių naudojimą gydyti įvairias ligas ar jų simptomus. Jungtinių Amerikos Valstijų maisto ir vaistų administracija (FDA) kol kas nėra patvirtinusi šio augalo kaip medicinos priemonės. Kaip bebūtų, kanapių chemikalų, vadinamų kanabinoidais, moksliniai tyrimai įtikino FDA patvirtinti medikamentus, kuriuose yra kanabinoidinių medžiagų. Tad tikėtina, kad ateityje daugiau preparatų išvys dienos šviesą.

Taip yra todėl, kad pasak mokslininkų, augalą sudaro medžiagos, chemikalai, kurie gali gydyti platų spektrą ligų ir jų simptomų. Tačiau vieningo sprendimo, ar augalas turėtų būti legalizuotas, nėra. FDA prieš priimdama sprendimą, reikalauja klinikinių tyrimų, atidžiai atliktų šimtams ir net tūkstančiams žmonių, kad būtų įvertinta galima preparato nauda ir žala.

Naudoja tik dalį

Šiuo metu, du pagrindiniai kanabinoidai išgaunami iš kanapės medicininiams tikslams yra: tetrahidrokanabinolis (THC) ir kanabidiolis (CBD). Pirmasis gerina apetitą ir sumažina pykinimą. Jo pagrindu pagaminti medikamentai jau yra aprobuoti JAV, kitose pasaulio šalyse. Toks preparatas taip pat gali sušvelninti skausmą, uždegimą, raumenų kontrolės problemas.

Antrasis, kuris, kaip teigiama, neturi įtakos mąstymui ar elgesiui, gali kontroliuoti epilepsijos priepuolius ir net gydyti psichikos sutrikimus. Neseniai JAV atlikti tyrimai atskleidė, kad medicininių kanapių vartojimas 75 proc. sumažina potrauminio streso sutrikimo simptomus. Bandymai su gyvūnais parodė, kad kanapių ekstraktas gali padėti sunaikinti tam tikras vėžines ląsteles, sulėtinti ląstelių augimą vieno tipo smegenų auglio atveju. Rezultatai pasiekti derinant pelių gydymą ekstraktu ir radiacija.
Mokslininkai taip pat atlieka bandymus siekdami gydyti autoimunines ligas (ŽIV/AIDS), išsėtinę sklerozę, Alzheimerio ligą.

Mažesnis šalutinis poveikis

Australijos mokslininkai teigia, kad medicininės kanapės – saugesnė ir malonesnė alternatyva esamoms skausmą mažinančioms priemonėms paliatyviosios slaugos srityje.
„Gydant intensyvų skausmą opiodais ar nesteroidiniais priešuždegiminiais vaistais gali kilti smarkus šalutinis poveikis, todėl alternatyvų ieškojimas visada sveikintinas“, – mano Sidnėjaus universiteto profesorius, anesteziologas Laurencas Matheris. „Žmonės gali mirti nuo morfino, paracetamolio, kuris kenkia kepenims, nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai pažeidžia inkstus. Kanapės nesukelia šių problemų, tačiau taip pat turi šalutinį poveikį, pavyzdžiui, svaigulį. Tiesa, jį galima eliminuoti“, – teigia skubios medicinos pagalbos specialistas, daktaras Davidas Caldicottas, dirbantis Australijos nacionalinio universiteto Calvary ligoninėje, sostinėje Kanberoje. Tokių rezultatų galima pasiekti kuriant ir veisiant specifines kultūras, kuriose naudingųjų medžiagų koncentracija yra didesnė, o svaiginamųjų – mažesnė.

Žmonės jaučiasi patogiau

Kanapių terapinę naudą parodo tai, kaip ji veikia organizmą. Toks metodas vadinamas endokanabinoidine sistema, paaiškina Laurencas Matheris. „Tai nėra skausmą malšinanti sistema kaip, pavyzdžiui, endorfinų sistema ar morfijaus pavidalo preparatai. Tai daugiau bendra teigiama savijauta, kai žmogus jaučiasi patogiai“, – pasakoja L.Matheris.

Profesorius pabrėžia, kad kanapių preparatai yra veiksmingi ne visada, jos gali padėti specifinio, vaistams atsparaus skausmo atveju. „Tai nesumažina pooperacinio ar ūminio skausmo, kurį sukelia chirurginės intervencijos“, – paaiškina L.Matheris. Tačiau tai daug žadanti priemonė gydant neuropatinius skausmus, kuriuos sukelia įvairios nervų ligos ir pažeidimai. Pavyzdžiui, JAV mokslininkai atlieka bandymus kanapėmis malšindami skausmą, kuris atsiranda dėl pjautuvinės anemijos pažeistų ląstelių. Ši mutuojančių kraujo ląstelių būklė sukelia lėtinį skausmą, kuris apibūdinamas kaip stipresnis nei onkologinės ligos ar gimdymo atveju.

Tarp kitko

Kanabinoidai yra chemikalai susiję su delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), kanapių pagrindinis svaiginantis elementas. Patį augalą sudaro daugiau kaip 100 įvairių medžiagų. Mokslininkai ir nelegalūs gamintojai laboratorijose yra sukūrę daugybę kanabinoidų, kai kurie yra ypač stiprūs ir sukelia rimtus sveikatos sutrikimus.

Žmogaus kūnas pats taip pat gamina kanabinoidinius chemikalus. Jie svarbūs daugelyje procesų: reguliuoja spaudimą, atmintį, mąstymą, koncentraciją, kūno judesius, laiko nuovoką, apetitą, skausmą, kitus pojūčius.

Komentaras

Australijos vėžio tarybos vadovas Ianas Olveris:

- Dar prieš du dešimtmečius dalyvavau specialistų diskusijoje, kur buvo apžvelgti medicininės kanapės naudingumo įrodymai, tačiau daugeliu atveju jie yra netiesioginiai, paremti asmenine patirtimi. Situacija iki šiol yra mažai pakitusi. Todėl atsargiai vertinu galimybę, kad toks gydymo metodas plačiai pasklis, bet pripažįstu, kad kai kuriems pacientams, tai gali būti vienintelė veiksminga priemonė. Jei pacientui įprastas gydymas nepadeda, natūralu, kad norisi palaikyti galimas alternatyvas, bet yra sudėtinga teigti, kad tai efektyvi praktika malšinti kasdieninį skausmą. Mane taip pat neramina galimi šalutiniai efektai, kurie kyla rūkant kanapes iš medicininių paskatų. Tai gali paskleisti kvėpavimo takuose vėžines ligas sukeliančius chemikalus. Medicininės kanapės niekada netaps paracetamolio ar morfijaus pakaitalu. Mes galime kalbėti tik apie nišinę rinką, kuri būtų griežtai reguliuojama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimgaile

Rimgaile portretas
Tikėkimės, kad kanapės taps ir morfijaus, ir paracetamolio ir begalės visų kitu "vaistų" pakaitalu !!! O, beje, tyrimų yra begalės, daugiau, nei bet kurio vaisto...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių