- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Lietuvos gyventojų mityboje pieno produktai sudaro didelę raciono dalį.
Sveikatingumo ekspertai teigia, kad pieno riebalai yra priskiriami labiausiai vertingiems pagal maistinę ir biologinę vertę.
„Pieno riebalai, kaip ir kiti maistiniai riebalai, pirmiausia yra turtingas energijos šaltinis, jie yra visaverčiai. Juose yra visos žinomos riebalų rūgštys, kurių yra net virš 147, tarp jų yra ir nepakeičiamų, kurių nesintezuoja organizmas“, – atskleidžia Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas profesorius dr. Rimantas Stukas.
Kaip rodo prekybos tinklo „Maximos“ pardavimų duomenys, pienas atsiduria paklausiausių kasdienių prekių krepšelyje: pirkėjai per mėnesį nuperka vidutiniškai 2,6 mln. litrų pieno. Asortimentą sudaro ne tik iš karvės pieno pagaminti gaminiai, bet ir kitos gyvūninės kilmės bei augaliniai pieno produktai: sojų, migdolų, anakardžių, avižų pienas bei iš jų pagaminti gaminiai.
Kokio riebumo pienas palankesnis sveikatai?
Pasak R. Stuko, itin dažnai vartojant pieną ir jo produktus, geriau rinktis liesą pieną. „Pieno riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Riebūs pieno produktai, deja, gali prisidėti prie širdies ligų, cukrinio diabeto ir nutukimo vystymosi. Bet liesų – ypač raugintų – pieno produktų nauda, kaip kalcio, baltymų ir probiotikų šaltinio, taip pat neabejotina“, – teigia profesorius.
Troškinant daržoves, mėsos patiekalus geriau naudoti liesą grietinėlę, nes dažniausiai daržovės troškinamos grietinėlės ir sviesto padaže, tad patiekalas gali tapti per riebus.
Tad galima vartoti tiek riebius, tiek liesus pieno produktus, svarbiausia, kad tai būtų daroma su saiku.
Pieno ir jo produktų riebumas patiekalų gamyboje
Tai, kokio riebumo pieną ir jo produktus reikėtų rinktis patiekalų gamybai sufleruoja ir pats patiekalas. „Kepiniams visuomet geriau naudoti riebius pieno produktus, mat ingredientai, turintys daugiau riebumo padės išlaikyti tvirtą kepinio konsistenciją. Gaminant įvairius kokteilius, kuriose yra pieno, jį reikėtų rinktis pagal tai, kokio rezultato siekiate – jeigu norisi sočiau, reikėtų naudoti riebų pieną, o jeigu siekiate per dieną suvartoti kuo mažiau riebalų – liesą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Pasak A. Polenino, patiekalams reikalingos grietinėlės rūšių parduotuvių lentynose – apstu. Jos rūšių spektras itin platus – vos nuo 10 proc. iki 36 proc. riebumo. Maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas sako, kad nesaldiems gaminiams su grietinėle geriau naudoti liesą grietinėlę, vos 10-13 proc. riebumo ar net liesesnę. „Troškinant daržoves, mėsos patiekalus geriau naudoti liesą grietinėlę, nes dažniausiai daržovės troškinamos grietinėlės ir sviesto padaže, tad patiekalas gali tapti per riebus. Taip pat gali nutikti ir troškinant mėsos patiekalus grietinėlėje – troškinant iš mėsos išsiskiria riebios sultys“, – atskleidžia A. Poleninas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti vaistai nuo cistinės fibrozės1
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
Pacientų pavėžėjimu rūpinsis nebe savivaldybės, o Greitosios medicinos pagalbos tarnyba6
Didžiąją dalį pacientų pavėžėjimo paslaugų iš savivaldybių perims valstybė, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras. ...
-
VLK priminė pacientų teises ir atsakomybę už savo sveikatą
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyriausybinių organizacijų, visuomenės narių dėmesį į pacientų teisių svarbą. Ligonių kasos primena pagrindines Europos Sąju...
-
A. Dulkys tikisi, kad vaistai nuo cistinės fibrozės taps kompensuojami dar šiemet7
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikisi, kad vaistai nuo retos ligos – cistinės fibrozės – pacientams taps kompensuojami dar šiemet. ...
-
PSDF finansuoja naujus tyrimus ir procedūras prostatos, krūties vėžio, žarnyno infekcijoms gydyti1
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai ir procedūros, kurios padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti prostatos ir krūties vėžį, žarnyno infekciją. ...
-
Per parą Lietuvoje – 16 naujų susirgimų koronavirusu
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 16 asmenų, trys iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Laiškas vėžiu sergančiai mamai: tikėjau, kad tu pasveiksi, mamyte
Išgirsti vėžio diagnozę sunku ne tik šią liga sergančiam, bet ir jį mylintiems. Dukra pasidalijo laišku mamai, kuriame įžodino tai, ką jaučia dažnas žmogus, esantis šalia su onkologija susidūrusio artimojo. ...
-
Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 koronaviruso atvejai
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 24 žmonėms, aštuoni iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?2
Ligonių kasos sulaukia gyventojų klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus, o šiemet vėl tenka šias priemokas mokėti. Ligonių kasų specialistai priminė, kad kasmet vaistų prie...
-
Ragina į kasmetinę vaiko sveikatos patikrą nežiūrėti pro pirštus1
Darželinukų ir moksleivių tėveliai neturėtų nustebti, balandį sulaukę skambučio, kviečiančio atvykti į polikliniką kasmetinės vaiko sveikatos patikros. Jos pagrindu suformuojama sveikatos pažyma mokykloms ir darželiams. Kauno miesto poliklinika...