Ar tinkamai valgote riešutus?

Vos pajutus kartumą, riešutų geriau atsisakyti – tokie produktai kenksmingi dėl pavojingų medžiagų, galinčių sukelti net kepenų vėžį. Taip LRT RADIJUI sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė. 

Mitybos specialistė Gražina Gum teigia, kad prieš vartojimą riešutus derėtų išmirkyti vandenyje – tokiu būdu jų fermentai, mikroelementai, vitaminai tampa aktyvūs, organizmas juos įsisavina.

Riešutus pataria mirkyti

Beveik visi riešutai yra naudingi moterų grožiui ir gerai savijautai, sako Gražina Gum. Kaip teigia ji, labiausia išskirti galima anakardžius ir bertoletijas: „Anakardžiai turi geležies, cinko, seleno, o bertoletijos skatina vaisingumą. Vieni svarbiausių riešutų – pistacijos. Vyrams reikėtų savo racioną papildyti sočiaisiais graikiniais riešutais, kurie labai maistingi ir naudingi. Jei kasdien vartotume bent po keletą riešutų, imtume jausti jų poveikį.“

Rekomenduoju riešutus bent keletą valandų mirkyti šaltame vandenyje. Taip jie tampa gyvi, aktyvūs.

Pasak G. Gum, žmonės linkę visko valgyti daug ir nesakingai. „Vieną kartą persivalgius riešutų, organizmas tikrai daugiau nebenori tos būsenos, sunkumo. Susidaręs įspūdis, kad riešutai – labai sunkus ir nevirškinamas maistas. Dėl to rekomenduoju riešutus bent keletą valandų mirkyti šaltame vandenyje. Taip jie tampa gyvi, aktyvūs. Paragavus išmirkytų migdolų, jie bus lyg ką tik nuskinti nuo medžio“, – teigia pašnekovė.

J. Bakasėnienė rekomenduoja riešutus, parsineštus iš turgaus ar parduotuvės, visuomet nuplauti: „Po to juos galima apdoroti ir karščiu, jo pakaktų 60 °C. Tokia temperatūra sustabdo ir užkerta kelią mikroorganizmų dauginimuisi. Juk ant riešutų gali būti kažkokia bakterinės kilmės tarša.“

Padeda lieknėti

G. Gum tvirtina, kad, renkantis riešutus, reikia atkreipti dėmesį į tai, kas naudinga moterims, o kas vyrams, ko siekiame, ką norime papildyti. „Pavyzdžiui, graikiniai riešutai labai naudingi žmonėms, dirbantiems protinį darbą, jie suaktyvina smegenų veiklą. Migdolai naudingi pavasarį, jie gali padėti lieknėti. Netiesa, kad jie riebūs. Tokie jie tada, kai yra miegantys“, – aiškina pašnekovė.

Anot G. Gum, riešutai tampa gyvi tada, kai yra išmirkomi vandenyje: „Riešutus migdantis fermentas inhibitorius pereina į vandenį ir riešutas pasikeičia, jo fermentai, mikroelementai, vitaminai tampa aktyvūs, o mūsų organizmas juos gerai įsisavina.“

Pašnekovė sako, kad reikia nepamiršti vartoti ne tik riešutų, bet ir sėklų. „Labai naudingos moliūgų sėklos, nes jose daug seleno, cinko, o tai – mūsų imuniteto užtaisas. Patarčiau vartoti ir saulėgrąžas, 50 g jų turi visos paros geležies normą. Tai labai naudinga pavasarį, kai juntamas energijos stygius“, – tvirtina G. Gum.

Kartūs riešutai – pavojingi

Paklausta apie riešutų ir džiovintų vaisų mišinius, G. Gum teigia, kad prieš vartojimą juos taip pat reikėtų mirkyti vandenyje: „Po mirkymo galima nuplikyti karštu vandeniu, siekiant visiško saugumo. Žinoma, geriausia būtų šių produktų nemaišyti, tačiau tai vis tiek sveikas užkandis, natūralus produktas.

J. Bakasėnienė aiškina, kad, perkant riešutų ir džiovintų vaisių mišinius, reikėtų atkreipti dėmesį į nurodymus dėl alergenų. „Žmogus, vartodamas tokį mišinį, turėtų pagalvoti. Yra 14 pagrindinių alergenų, jie turi būti pažymėti etiketėje. Asmuo gali nebūti alergiškas razinoms, bet būti alergiškas žemės riešutams“, – tvirtina specialistė.

Anot J. Bakasėnienės, etiketėje turi būti nurodytos svarbiausios detalės apie produktą: „Tai pavadinimas, o jei tai mišinys – jo sudėtinės dalys, svoris, galiojimo terminas, laikymo sąlygos ir atsakingas už tai operatorius. Jei riešutai apdoroti, pavyzdžiui, kepinti, turi būti pateikta maistingumo deklaracija.“

Kaip aiškina J. Bakasėnienė, jei paragavus riešuto jaučiamas itin aitrus ar net pelėsio skonis, jo negalima vartoti. „Kartūs riešutai kenksmingi dėl aflatoksinų, kurie labai pavojingi ir viskam atsparūs. Yra duomenų, kad jie gali sukelti net kepenų vėžį. Todėl, vos pajutus kartumą, riešutų geriau atsisakyti“, – teigia pašnekovė.

Nereikėtų riešutų kaupti

J. Bakasėnienė sako, kad daug riešutų, matomų mūsų prekybos centrų lentynose, atkeliauja iš trečiųjų šalių: „Importui į Europos Sąjungą nustatyti griežti reikalavimai. Yra šalių, kuriose užfiksuoti oficialios kontrolės, higienos sąlygų trūkumai, situacija keičiasi vangiai. Tai Kinija, Egiptas, Brazilija, Turkija, Iranas ir kt. Jos įtrauktos į sustiprintos kontrolės reglamentą. Riešutams, vežamiems iš šių šalių, skiriamas ypatingas dėmesys.“

Paklausta apie riešutų galiojimo trukmę, pašnekovė aiškina, kad, pavyzdžiui, lazdyno riešutai paprastai galioja trejus metus. „Tačiau galiojimo laiką nustato gamintojas. Viskas priklauso nuo supakavimo, sandėliavimo ir kitų veiksnių. Bet kokiu atveju, nerekomenduojama riešutų namuose laikyti labai ilgai, jų kaupti. Riešutus patariama laikyti sausoje dėžutėje, uždaroje pakuotėje, apsaugotoje nuo drėgmės, kambario temperatūroje“, – pataria J. Bakasėnienė.


Šiame straipsnyje: riešutairiešutų vartojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Na taip

Na taip portretas
Pas mus įprasta sakyti neuždirbu riešutams. O daugelis uždirba cigaretėms, alkoholiui, tortams, kebabams.... Bet riešutams jau neužtenka. Prioritetus reikia perdelioti ir užteks.

Zosė

Zosė portretas
Aš riešutams neuždirbu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių